用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE六科17分讀副學士有冇可能上八大
go

DSE六科17分讀副學士有冇可能上八大

親友仔仔今年DSE17分,報副學士,唔知有冇機會上八大工商管理,因為都幾低分

醒目開學勳章 王國長老

有轉機的,唔好灰,我個女dse都炒左,由自資degree轉返8大
你親友仔仔而家讀緊副學士,如果有3322,黎緊10月左右可用non jupas申請轉u (壞處係預左由year one重讀,好處係早一步入到u,亦可避免asso year two要求高左影響gpa呢個不穩定因素)
如果唔想重讀,亦可在asso year 2用non jupas申請degree year three,不過就要keep住asso兩年成績都要跑得靚

之前寫左個帖講轉u,除左我亦有成功例子,你睇睇
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3768712

fcy888 發表於 20-9-3 12:02
親友仔仔今年DSE17分,報副學士,唔知有冇機會上八大工商管理,因為都幾低分
...

囝囝呢科門檻唔高, 邊間副學士?  如果HKCC 上返 poly 就機會更大。

bestwish 發表於 20-9-3 15:08
囝囝呢科門檻唔高, 邊間副學士?  如果HKCC 上返 poly 就機會更大。

HkCC

fcy888 發表於 20-9-3 15:28
HkCC

Good ! 唔使擔心。但一定都要努力夠GPA。 80% 可以上返8大。

bestwish 發表於 20-9-3 15:36
Good ! 唔使擔心。但一定都要努力夠GPA。 80% 可以上返8大。

另一個朋友個女都係讀HKCC,想轉Poly職業治療,唔知難唔難入,是否GPA要很高

Charlotte_mom 發表於 20-9-3 14:44
有轉機的,唔好灰,我個女dse都炒左,由自資degree轉返8大
你親友仔仔而家讀緊副學士,如果有3322,黎緊10 ...

打唔開

醒目開學勳章 王國長老

fcy888 發表於 20-9-3 16:08
打唔開

抱歉,update返link,你睇睇

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-9-3 15:36

https://www.hkcc-polyu.edu.hk/tc/about-hkcc/graduate-articulation-overview/graduate-articulation-overview/index.html
8成8大係包括自資
不過HKCC都算係升學率高嘅

畢業生升學總覽
2019 HKCC升學率達88.4% 入讀政府資助課程比率創66.6%新高

根據2019年HKCC畢業生升學調查顯示,共有2,947畢業生升讀學士學位課程,升學率達88.4%,

• 其中66.6% (1,962名) 升讀政府資助學士學位課程,創下歷年新高。
  • 當中54.5% (1,607名)入讀教資會資助的高年級課程,比率亦是歷年之冠。
  • 其中本地八大頒授學位課程佔82.2% (2,422名) 。
至於理大提供的升學機會方面,在2,947名升讀學士學位課程的畢業生之中,升讀理大的畢業生佔29.9%,升讀理大SPEED自資榮譽學士學位銜接課程的畢業生約佔13.4%。(請按此查閱有關理大SPEED專為HKCC畢業生提供的「有條件取錄計劃」詳情。)

#包括自資課程

...
機會一定有,不過由副學士上八大必須要有高 GPA,由其頭兩個 sem 要比心機啲讀,爭取好成績。

Deleted...

...

絕對有,朋友仔仔去年亦係DSE 17分,最初入讀HKU space,  今年成功入讀HKU year 1,讀有關經濟的課程