用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 幼稚園成績和以後成績有什麼關聯?
樓主: Azzurro
go

幼稚園成績和以後成績有什麼關聯?   [複製鏈接]

Azzurro 發表於 20-9-22 10:32
感謝大家留言,我認為從幼稚園的情況推測以後各階段的情況的意義就如:
從歷史 gdp推測未來幾十年 gdp一樣 ...

你最後的一番說話也是我响孩子細個時的其中一個憂慮,我知道自己的語文能力最弱,C6係勁但不懂教,慢慢地我明白到要向外尋找出一套學習的"好方法"就可以彌補到自己不足的問題,因為自己的不足不能以身作則直接教導孩子就必需向外求好方法,只要我負責切實執行該好方法做方法的"監測"者就一樣可以使孩子有好成果了,由於自己弱語文,好jm們教曉我讓孩子"愛上閱讀",那段黃金期我和jm們經常去圖書館讓我們的孩子多看圖書,大人就吹水交流育兒心得,我們皆認為,一旦佢哋愛上閱讀就像一頭無法停下來的火車頭,無人能阻,這我們就不用時時刻刻都要响孩子身邊教佢哋語文了,故我想盡辦法讓我的孩子愛上睇書。由於,自己比較強數理學科,故使孩子响細細個的成長期間裏多產生一些學習的"好奇心",這我倒有信心做得到不會令孩子受到限制。

TwinWong 發表於 20-9-21 11:28
我外甥就係, 每次佢温書, 佢啊媽勁担心,
次次都會傷害自己身體

部份ADHD小童有自殘傾向。 因為佢地不懂輸發情緒。 快D去睇醫生。 加埋上遊戲治療會有改善的。

個人覺得,幼稚園成績唔會對日後成績有絕對性嘅影響,但就讀邊間幼稚園或許就會間接影響日後升學路向,亦間接影響成績。當然,成長路未必一帆風順,要不時檢視和修正,亦未必適用於全部小朋友~~~

幼稚園成績好對日後成績未必有直接關係. 不過, 在幼稚園階段已經培養中英文書閱讀習慣並持續到高小, 小朋友的中小學語文科成績也不會差, 對學習自然有幫助. 而且幼稚園和初小的學習壓力相對較小, 較多時間可以培養閱讀興趣. 當然培育小朋友發展要多元, 不只是閱讀.

bestwish 發表於 20-9-22 12:57
部份ADHD小童有自殘傾向。 因為佢地不懂輸發情緒。 快D去睇醫生。 加埋上遊戲治療會有改善的。
一直有睇醫生架, 同埋好多球類, 釣魚, 游水等活動
仲多時要上國內玩數學比賽

YmOra 發表於 20-9-22 11:42
你最後的一番說話也是我响孩子細個時的其中一個憂慮,我知道自己的語文能力最弱,C6係勁但不懂教,慢慢 ...

我覺得小朋友長大的過程中,我也在不停檢討自己的方法對與錯
也是一個父母了解自己的過程

最簡單的方法就是自己和小朋友對比
父母二人都沒學過的事情,例如溜冰,只能請教練去教。同時父母也要了解這個階梯怎麼走。
父母學過的事情,例如英文,目前拼音,也是只能請老師教,因為父母沒學過。但是其他方面小朋友目前還沒能超越。所以我們也要提高自己,才能更長時間的提供指導。之後也只能依靠外力了。

如果父母本身不喜歡學習學術,教導小朋友的效果會大打折扣。
所以考大學成績好的小朋友,他們父母大部分都是中產(不是指金錢方面)。

TwinWong 發表於 20-9-22 15:53
一直有睇醫生架, 同埋好多球類, 釣魚, 游水等活動
仲多時要上國內玩數學比賽

太密集活動對ADHD都不是好事,佢地會因為身心疲累,但唔識表達出來, 就會自殘或作出不尋常舉動。
佢地好多時, 唔想做, 唔識做......等情況下。.都會行為怪異。 因為佢地不懂表達及忍耐力低。

YmOra 發表於 20-9-22 11:42
你最後的一番說話也是我响孩子細個時的其中一個憂慮,我知道自己的語文能力最弱,C6係勁但不懂教,慢慢 ...
我細女由手抱就要去圖書館坐, 因為家姐學樂器遠,
唔可以返屋企先
到妹識睇書佢就自己去拎書睇, 睇完會放返原位, 真比佢笑死
就係咁變成影响佢小學到中五, 一直係鐘意去服務圖書館

bestwish 發表於 20-9-22 16:00
太密集活動對ADHD都不是好事,佢地會因為身心疲累,但唔識表達出來, 就會自殘或作出不尋常舉動。  ...
但佢反而咁至可以改善到自殘行為,
現在已比起小學好得多了

TwinWong 發表於 20-9-22 16:02
但佢反而咁至可以改善到自殘行為,
現在已比起小學好得多了
好左好多就好了。

有可能人大左, 腦部發育又會好D。 通常小學時最嚴重, 上到中學又會好好多。 因為人大左控制力又好D。

Azzurro 發表於 20-9-22 15:54
我囡學 鋼琴, 我都有去學埋一份, 等佢初學時可以幫佢解決唔識的地方
溜冰我小時要懂, 好等佢學完, 我得閑又陪佢玩, 不过佢地对另一种樂器多點興趣
所以停咗

到大了, 有樂器/朗誦比賽, 我會去download 大家年紀差距接近的小朋友所奏的樂曲
同朗誦的語調比佢聽,
幫佢分晰一下節奏或樂章掂拉,  我唔會迫佢地攞獎, 純粹去比賽只係練胆

YmOra    發表於 20-9-22 17:05
Augesttime    發表於 20-9-22 16:19

bestwish 發表於 20-9-22 16:04
好左好多就好了。

有可能人大左, 腦部發育又會好D。 通常小學時最嚴重, 上到中學又會好好多。 因為人大左 ...
係呀中一仲係咁, 可以刚升上去,
學校係b1, 佢有點压力, 依家中二適應咗, 好好多,
仲識問我女dse 會掂應付, 佢同我女會啱傾,
因為之前大家都係同會打rugby

Azzurro 發表於 20-9-22 15:54

我相信"中產"能夠配合到孩子响學術上的支援係有著大DD機會發生,但學識少嘅亦有成功人仕,我身邊所認識的好jm們大多係讀書麻麻地,煮飯育兒就好有心得,大家互相幫助下升小升中,甚至乎將來升大學,我哋都係以"集思廣益"的幫助孩子成長,幾個移咗民嘅老jm也是出於文盲,但她們育兒十分了得,個人認為,孩子需要教,父母責無旁貸,教曉小孩子"自學"的能力,無論去到邊樹都有能力生存和繼續升學,這點起碼我响EK向老臣子之一嘅Yanamami身上體現和學習得到。

TwinWong    發表於 20-9-22 16:49

TwinWong 發表於 20-9-22 16:00
我細女由手抱就要去圖書館坐, 因為家姐學樂器遠,
唔可以返屋企先
到妹識睇書佢就自己去拎書睇, 睇完會放返 ...

你細女可能係咁,睇完D書識得放回原位,係初期嘅xyz立體座標抽象圖呀!我女都一樣好喜歡圖書館,成日流連於學校圖書館,e+疫情關係無得去公共圖書館借書,佢好痕癢。

YmOra 發表於 20-9-22 16:49
你細女可能係咁,睇完D書識得放回原位,係初期嘅xyz立體座標抽象圖呀!我女都一樣好喜 ...
係呀, 當年得佢識晒四角,
我成日聽佢講, 但我唔明

TwinWong 發表於 20-9-22 16:53
係呀, 當年得佢識晒四角,
我成日聽佢講, 但我唔明

咁!睇嚟你細囡囡十分喜歡"數學",是她最愛的一科嗎?

YmOra 發表於 20-9-22 16:56
咁!睇嚟你細囡囡十分喜歡"數學",是她最愛的一科嗎?
佢最愛中英文寫作,
測考其間話一定要煲电子小說減壓完
至肯去温書

YmOra    發表於 20-9-22 17:23

請問hku牙醫學院 在全球牙醫學院排名第幾

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題