用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 幼稚園成績和以後成績有什麼關聯?
樓主: Azzurro
go

幼稚園成績和以後成績有什麼關聯?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-9-7 18:39
冇乜大關聯,小學同中學都可以完全唔同。朋友 A 考第一,科科接近滿分,中學反而係中上游。B 幾乎包尾要入 ...

中學重要些。
幼稚園可以愉快學習。小學學習自己温習,良好的態度,去到中學就算去到反叛年齡,衰極有個普。

講起以前 會考
有D人到中五開學後仍然完全吾讀書,有兩三科不及格,
到study leave先開始溫書,點知最後27,28分
不過個人最後入APA (個人好似中四已經考左小提琴diploma)
我以前考AL中六留級
我以前初中(band1)時有幾個同學系成日玩吾讀書,系讀得好差果D
就算到會考都不是太好,但都返到原校升中六
跟住AL考出來都系有A有B 錦
以前AL,讀得的個個都非常勤力,已經系考智力

我吾知呢D同學以前幼稚園點,但證明左,就算初中因為吾讀書考得差(例如全級100名之後排到比較後),都可能系聰明人考大學考得好好

不過而家DSE 同以前AL完全不同玩法,DSE難度接近會考,都系考勤力的成分比較多
而且我就系覺得以前D人到左讀預科,個人系比中五考會考時(亦比而家DSE考生)成熟好多,自律同勤力好多

1998Ruby1998 發表於 20-9-7 18:39
冇乜大關聯,小學同中學都可以完全唔同。朋友 A 考第一,科科接近滿分,中學反而係中上游。B 幾乎包尾要入 ...

謝謝分享
幼稚園小學影響力沒中學大是事實,但是沒有好的小學表現怎麼會有好的中學呢。。。

我覺得研究長期規律有必要
理解當中規律,有助於父母推動小朋友讀書這個問題
其實我覺得小朋友讀書結果可預測性很高,只要投入合適,基本上一定有良好結果
因為變量不是很多

skywalker167 發表於 20-9-7 18:53
其實本來我不應該回覆呢個帖
不過既然講到幼稚園
我用我自己做例子

你幼稚園聰明是毋庸置疑,但是小學的經歷,反映了你小時候的能力給糟蹋了

直接點說父母一點支持不了你。。。
再在學校遇到垃圾老師。。。

我作為幼稚園小朋友家長,由於經常和小朋友玩,真心覺得每個小朋友都是可造之才
但是很多父母實在太糟糕。。。我覺得小朋友不應該這樣給糟蹋

JJDBB 發表於 20-9-7 20:12
好犀利的官中,邊區?
灣仔區

Azzurro 發表於 20-9-7 15:03
貌似對大部分成績好學生來說:
英文很簡單
中文可能有點難

Band 1 似乎真係咁嘅情況
英文完全唔擔心
中文有D好擔心,有D有小小擔心,反正都係擔心
數學叻嘅就考頭幾名,因為數學叻嘅,多數理科都叻

tsi 發表於 20-9-4 10:55
幼稚園 : 一舊飯
小學     : 小一二成成績平平, 小三時先生話佢數學好 , 英文睇得故仔書多,叻咗, 小五小 ...

難得見到個dental
我仔year 5,你小朋友呢?

tsi 發表於 20-9-4 10:55
幼稚園 : 一舊飯
小學     : 小一二成成績平平, 小三時先生話佢數學好 , 英文睇得故仔書多,叻咗, 小五小 ...

DSE : 4 科5 **, 3科5* 咁好成績, 點解唔入港大醫科嘅?好奇一問!

hksarah 發表於 20-9-10 10:18
DSE : 4 科5 **, 3科5* 咁好成績, 點解唔入港大醫科嘅?好奇一問!
年年都有dse狀元讀牙醫㗎啦!牙醫嘅前途(錢途)同醫生差不多啲。近呢幾年可以媲美專科醫生添!

呢個帖既標題令我諗起幾年前一個講法:
係邊間醫院出世會影響你一世(其實唔算假,因為醫院名稱會印係出世紙度)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

以前的香港,基層家庭可以透過讀書向上移動,所以屋邨幼稚園、屋邨小學(後來好多成為地區名小)都可以入去名津中,然後入港大中大。

但現在這個時空,教育與經濟能力相連,無資源必然墮後。

我觉得-个学童由出世到大学畢業间所謂成敗有太多因素長期影響,唔係单单表面睇幼稚園成績……btw, 幼稚園成績我倒好奇想知可以差得去边?个个老師都手鬆,張成績表靚靚,毫無代表性。

反而个学童本質、性格能力、家長态度期望、对子女瞭解度同栽培方法、付出既精神心力財力……对以後結果有-定影响。

举例:孩子本質聰穎,家長瞭解孩子長短而因材施教、孩子从少重点教導自理、培養正確学習态度同目標;多—邊廂,孩子聰明,但家長过份望子成龍,-分能少不接受跌碰失敗,全程監控学习;又或者孩子天資-般,但家長用心栽培鼓勵,取長補短,另—家長完全洩氣取放棄狀态……种种組合都会有唔同結果,並唔係单单-張幼稚園成績表就有答案。

Dup.

Doula 發表於 20-9-8 14:52
難得見到個dental
我仔year 5,你小朋友呢?

畢咗業了  :)

hkpapa852 發表於 20-9-11 18:40
呢個帖既標題令我諗起幾年前一個講法:
係邊間醫院出世會影響你一世(其實唔算假,因為醫院名稱會印係出世 ...

認同。人的出生,已影響大約50%人生。

Azzurro 發表於 20-9-3 10:16
本人小朋友現在讀K3,正在報考小學我想了解一下幼稚園成績和以後小朋友在小學,和中學的成績有沒有關聯
你 ...

~父母教養重要過邊間幼稚園,自小伴讀課外讀物,K3~初小培養自動波做功課及温習。
~小學影響中學派位,所以唔可以讀邊間都一樣。
~中學朋輩影最大,同埋好多野父母已經管唔到,揀適合小朋友性格及banding的中學, 讀書自然有自信,之前培養的自動波自律, 就事半功倍。

hksarah 發表於 20-9-10 10:18
點解揀牙醫唔揀醫科, 我諗每個人都有唔同嘅理由嘅, 背景啦, 將來工作性質, 環境等等。當然好多人話入唔到醫科先至去揀牙醫, 對一部分人係, 但我覺得至少一半嘅牙科學生唔係囉。因為年年港大牙科收生嘅中位數(median)同港大醫科收生嘅下四分三數(lower quartile)是同分的。咁即係話有半班牙科生如果轉醫科, 睇成績係應該會收的。

小朋友間學校每年都有十幾人入到醫科, 但牙醫就年年都係收一個起兩個止。

當年係家長會上, 有人問關於港大牙醫學院收生面試嘅問題, 老師話年年都有大約5至10個同學會揀港大牙醫做首選, 但最後都只有一兩個入到牙醫學院, 其他去咗次選的醫學院。老師講笑咁講話,真係懷疑港大牙醫學院唔知係咪每間學校每年最多收兩個學生。

小朋友嗰年你有6個同學A1揀牙醫, 結果得佢好彩入到, 有幾個考得好過佢嘅都冇收到, 應該同面試有關。

我以前經常睇醫生,牙醫
如果我小朋友讀書厲害,其實唔想佢讀牙醫醫科。。

做牙醫天天對著爛牙。。一點唔過癮。。
做醫生天天對著老弱病殘。。一點唔過癮。。

如果真係要做,就幼稚園小學時,家長投入多啲,跟緊啲,好似樓上網友所說,培養好學習態度,自覺自律,盡量考好啲,對有啲小朋友來講,成功感好重要,學習既動力,好多時就係成績帶來的成功感和滿足感推動的。但幼稚園成績係唔係影響到以後成績,並不絕對,有啲小朋遲熟,會越讀越好。
我仔就係咁,佢話考得唔好好樣衰,所以,佢係果種,連補習社考試都好認真溫習應考既人,但係如果成績唔似預期,佢又會好唔開心,哭都試過,太上心有好有唔好。

大囡暑假後將會入讀 University of Cambridge.
曾經問過囡囡, 點解妳會這麼努力讀書, 為了什麼?

答 : 1. 是為了將來. 讀好書, 起碼有機會將來可以選擇工作, 唔係工作選擇你.
       2.(囡囡讀ENGINEERING) 囡話SOLVE 到一條PHYSICS OR MATHS 題目係好有滿足感.

即係要有理想, 才會努力前進.
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題