用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 幼稚園成績和以後成績有什麼關聯?
樓主: Azzurro
go

幼稚園成績和以後成績有什麼關聯?   [複製鏈接]

TwinWong 發表於 20-9-3 12:25
(很差,差,一般,好,很好)
家姐
幼稚園:很好
感謝分享
你家看來很重視音樂呢,我覺得音樂確實很好
我小朋友是讀書型的,也上
在成績保持的大前提,我全力支持樂器和繪畫(目前開始了鋼琴)+芭蕾+繪畫

我覺得如果以後成績好,讀演藝我也是可以接受的
但是可能去中國三大演藝學院(有可能的話),因為考慮以後就業比較現實。。。

Azzurro 發表於 20-9-4 08:24
感謝分享
你家看來很重視音樂呢,我覺得音樂確實很好
我小朋友是讀書型的,也上

音樂只係陶冶性情
演藝QS world 排名唔太差架
佢入木人行 主修電影拍攝的
練到嘅係坚毅

stillgood20 發表於 20-9-3 12:57
我細囝係屋企樓下, 幼稚園讀.之後, 無幾奈, 關門了.

我仲記得, 完成幼稚園, 細囝仍未分清楚A-Z排序.

我覺得小朋友到大學畢業可能先會知道到底幼稚園/小學/中學讀書遊戲到底咩野一回事
所以父母指點很有必要

之前鄰居老人家和我說了很多次 “人生如夢”。。。
然後開始說他的人生際遇。。。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-3 14:08
你小朋友仲细,個人意見最重要係培養良好學習態度及自學能力,暫時成績不是最重要,多鼓勵、多讚賞增強佢 ...

嗯嗯,希望之後能培養小朋友自動自覺吧!

我家是重視看書,少寫練習。
由於我比較忽略練習。。。有時候小朋友覺得讀書太多,會主動找練習來做。
不過看來要改變一下,因為如果直資私立小學報名不成功,就要玩小一叩門考試遊戲。。。

態度決定高度--- !我要學習放手。。。家人經常說我太緊張,太緊迫小孩,雖然我覺得我一點都不緊迫。。。

Azzurro 發表於 20-9-4 08:15
越戰越勇呢,除了小朋友自己覺悟之外,父母也改變了策略?

小朋友讀書我認為是 小朋友性格 x 父母策略 ( ...

都可以咁講。父母做法:
幼稚園:由得佢食玩瞓,諗住大抽獎小學算,點知靠舊生分自行入咗名津
小學:初小伴讀,培養閱讀興趣;高小培養自立性,小五下學期至小六先父病危,後過身,個女焗住自動波,初步決定修理科。
中學:靠 87%保證升女直資,中二更堅定修理科(物理,化學),中三自己發奮,如願以償。中四揀啱科,少咗閒雜科目,排名再進。惟即使有閱讀習慣,語文(尤其中文)始終較差,名次雖然維持上半級,但佢自己話:「我只識考試㗎咋,中文實在水皮。」

幼稚園 : 一舊飯
小學     : 小一二成成績平平, 小三時先生話佢數學好 , 英文睇得故仔書多,叻咗, 小五小六就中上

中學   :  中一中三數學全級第一, 中四英文全級第一, 中五數學生物全級第一

DSE : 4 科5 **, 3科5*

大學: 入咗港大牙醫學院

chrischeung 發表於 20-9-3 14:23
回覆 YolandaTam 的帖子

比我會咁樣,讀小學盡量讀一線或一線尾小學,盡量讀精英班,又盡量考頭二三成內,咁就 ...

我家讀的是免費幼稚園
我家人說,小學還是讀一個不那麼貴的學校比較好,免得被有錢家庭比下去
這樣還比較可能成績佔據前列

哈哈,我都唔想家庭背景拖累小朋友

TwinWong 發表於 20-9-3 15:30
真係睇小朋友对學習的態度,
今年DSE 太特別了, 原本挞住TURBO的她,
特然話要迟一個開考, 佢成個DOWN 晒,

今年打亂計劃真的沒法預計
平常那麼努力,確實是非戰之罪

希望你小朋友得到心儀的學位吧

Azzurro 發表於 20-9-4 13:59
今年打亂計劃真的沒法預計
平常那麼努力,確實是非戰之罪
她派到了, 多謝

回覆 Azzurro 的帖子

個人見意,讀政府學校入到英中机會好高,因有二三成人吾讀書加有個人問題,淨下七八成人考個中間都入到英中了。

TwinWong 發表於 20-9-4 08:32
音樂只係陶冶性情
演藝QS world 排名唔太差架
佢入木人行 主修電影拍攝的

不管喜歡唔喜歡,香港成功的台前幕後很多都在大陸發展
香港太不進取。。。

Azzurro 發表於 20-9-7 08:27
不管喜歡唔喜歡,香港成功的台前幕後很多都在大陸發展
香港太不進取。。。
...

不要少看他們 不是在港就不進取
你知几多國內人來爭入讀演藝
他們佔港生位也不少
讀依科朝行晚拆無家回嘅生活
你也未必能做得來
機會永遠留給有準備的人
也不一定要在大陸才有發展

TwinWong 發表於 20-9-7 08:39
不要少看他們 不是在港就不進取
你知几多國內人來爭入讀演藝
他們佔港生位也不少

我指的是結果論。。
當然香港業界很努力,不過看來方法和規劃有問題

香港很多其他行業都差不多。。

Azzurro 發表於 20-9-7 09:23
我指的是結果論。。
當然香港業界很努力,不過看來方法和規劃有問題

依家疫情 全球情況都好差
又不但只香港
我两個細佬都係自己比錢供自己讀學位的
佢地有本錢就出外讀 一定唔會大陸
無就只能留港了

tsi 發表於 20-9-4 10:55
幼稚園 : 一舊飯
小學     : 小一二成成績平平, 小三時先生話佢數學好 , 英文睇得故仔書多,叻咗, 小五小 ...
越讀越好,好叻
都睇得出,細個數學已很有潛質,又肯睇書,所以語文成績都出色。

請問你孩子,中學讀邊類型學校?

貌似對大部分成績好學生來說:
英文很簡單
中文可能有點難
最關鍵係數學。。。(分隔開頂尖學生和好學生的關鍵科目)

October. 發表於 20-9-7 10:34
越讀越好,好叻
都睇得出,細個數學已很有潛質,又肯睇書,所以語文成績都出色。
官中

冇乜大關聯,小學同中學都可以完全唔同。朋友 A 考第一,科科接近滿分,中學反而係中上游。B 幾乎包尾要入輔導班,中學反而跑入中上游。 C 小學讀書普通,中學年年上游中的上游。D 小學中游,中學亦中游。全部同一間小學中學。E 外校小學讀書好好,中學反而中下游。

A 讀書策略:小學已經自己理,中學一樣,冇乜學校活動。
B 讀書策略:小學補習社生活,中學減少,玩好多學校活動。
C 讀書策略:小學補習社生活,中學幾乎唔補習,唔溫書,娛樂為首。
D 讀書策略:小學唔補習,中學唔補習,娛樂多過讀書時間。
E 讀書策略:小學唔多補習,中學只唔多。

A 家庭環境:中產
B 家庭環境:中產
C 家庭環境:公屋
D 家庭環境:公屋,單親
E 家庭環境:公屋,單親

A 入讀 HKU BSc
B 入讀 CU
C 入讀 HKU Law
D 入讀 CU Bsc
E 入讀 CityU BEng

所以幼稚園同小學都唔係重點。

其實本來我不應該回覆呢個帖
不過既然講到幼稚園
我用我自己做例子
我系90後,而家差不多30歲
我以前幼稚園試過全班第三,我不知道全級點,或者間幼稚園點
我間幼稚園十幾年前已經執左
我只知道有個同學當時一直都考第一,個同學之後去左第間小學,聽我自己家長講果個一直都考第一的同學去到小學仍然不斷考全級第一
而我自己去左小學之後到高小就讀精英班,考全級二十幾名
但全級得六十幾個人,而且得兩班
我班精英班 有奧數培訓班同英文精英培訓班 但偏偏老師就吾比我入,事實上幾乎全班都上而且有數學同英文排名都差過我的甚至非精英班都被挑選入到
以前我爸經常話我的行為同動作 會令人覺得我系低能
而每次同我出街都會不斷鬧我的動作好低能 到最後直情不想同我一起外出
由小學到中學,我家人都嚴禁我打機同看電視,連英文台都不可以看,食飯都不開電視,電腦直到我中二(2005年)之前都是使用56K上網(慢到根本好難下載其他人玩的遊戲,同嚴格控制必須由阿媽打密碼先可以連線)同用人地的windows98的舊電腦(到2004年中一先有pentium3 600MHz用,之前一直都系100/200MHz的電腦)
只要我一打機家長就不斷鬧話驚我會打到發羊吊
要求我任何時間都要溫書
而且我只有極少朋友,基本上不是返學就系留系屋企不會外出
亦無物的娛樂
我到中學入到間band1學校,初中排全級九十幾名
到高中成績跌到全幾最尾,留級重讀中六
最後先好彩經Jupas入到大學水泡科engineering
但畢業後應徵過所有要求大學學歷的工都無人請
我18歲同19歲時系公立醫院精神科轉介到臨床心理學家做IQ test
魏氏成人智力測試,IQ大約八十幾

幼稚園考到第三又點??
到小學就算入到精英班,都被老師覺得資質差就算成績考得不錯都不可以讀精英培訓班,可能因為家長不斷迫溫書 完全幾乎沒有娛樂同社交 最後成功入到band1 中學
但到高中,D學科上 D野開始好難開始考智力,例如數學,
每個同學都非常勤力 花好多時間讀書
不再是勤力就可以
最後就考第尾 重讀 然後都系極幸運入到水泡科

tsi 發表於 20-9-7 18:06
官中

好犀利的官中,邊區?
‹ 上一主題|下一主題