用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問CAIS, RC, DC, YCIS各自特色,Year one 難考入嗎? ...
go

[其他] 請問CAIS, RC, DC, YCIS各自特色,Year one 難考入嗎?

女兒讀緊傳統幼稚園,我覺得IS教學模式可能更適合她,想轉IS, 希望有心人指教~謝謝
請問CAIS, RC, DC, YCIS, KJS各自特色,Year one 難考入嗎?

Candy_C 發表於 20-9-3 02:05
女兒讀緊傳統幼稚園,我覺得IS教學模式可能更適合她,想轉IS, 希望有心人指教~謝謝
請問CAIS, RC, DC, YCI ...

呢幾間學校大致上Y1/Prep 都係考小朋友英文溝通能力,所以只要小朋友英文ok 而學校有位/你有priorities就唔難考(唔係要考咩特別技能嗰啲)。

不過,ESF 本身受歡迎,又有自己幼稚園學生,冇priorities 基本上等如冇位。

幾間入面最大機會入到應該係YCIS/DC(有錯請指正)

CAIS以前都唔算難, 不過上年我見到呢度既家長話冇外國passport難入左好多, 加上又多左siblings. 我小朋友k2升K3 都有3-4個同學過左去。有兩個應該係買INR入左ESF小學。

Candy_C 發表於 20-9-3 02:05
請問CAIS, RC, DC, YCI ...

請問是雙語幼稚園嗎?小朋友能否以英文句子溝通?考ESF系嘅小學(RC,DC,KJS)基本要有此水平,而且詞彙不可太單一(例如要識enormous, giant, 唔係只識答big)。
CAIS如果冇外國護照,要求都係類似。
YCIS唔清楚

多謝大家指教,我小朋友而家讀緊劍鳴,學校用普通話+英文授課,我望到佢唔鍾意坐定定上堂,所以覺得國際學校的教學方式適合佢,但我同佢英文都又唔係好叻,又俾唔到咁多錢買NR,唔知邊間國際學校大機會收呢?

Candy_C 發表於 20-9-3 16:00
多謝大家指教,我小朋友而家讀緊劍鳴,學校用普通話+英文授課,我望到佢唔鍾意坐定定上堂,所以覺得國際學 ...

考ESF是講priority,上website 睇,有列明。
無priority 的話,連面試機會都不會有,Kowloon Junior是熱門之一,一定無機。RC可能有機會,睇運氣;DC機會大過RC少少。

Candy_C 發表於 20-9-3 16:00
多謝大家指教,我小朋友而家讀緊劍鳴,學校用普通話+英文授課,我望到佢唔鍾意坐定定上堂,所以覺得國際學 ...
YCIS is the easiest to get admissions I think.  
For debenture in YCIS, you can get back all when you quit YCIS.