用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 九月二日飛抵倫敦-最新情況分享
go

[英國] 九月二日飛抵倫敦-最新情況分享  

女兒第一次踏足英國及海外留學,因此我便陪伴她一起早幾天飛到英國,以幫助她盡快適應環境,昨晚 (九月一日) 夜機離港,今早英國時間五時多抵達 Heathrow,分享一下最新的情況,希望對快將飛抵的同學們有幫助︰

<1> 倫敦天氣已經寒冷了很多,今早飛抵 Heathrow 時只有 10 度,很多同機的小朋友明顯著不夠衫,因此提醒一下,不要以為香港仍然很熱,只帶一件風衣便可以,隨身帶著一件保暖的外套是必備的。

<2> 昨晚全機爆滿,目測有 10 多人穿著保護衣,其他也備有 Face Cover + Mask。

<3> 由於全機爆滿,所以入境時也需要排 6-7 行,差不多 1 小時才成功入境。

<4> 入境 officer 只查看健康申報表及護照,其他文件沒有查看。

<5> 我預訂了 Express Airport Transport 的機場接送,帶了三件行李,所以訂了一架 MPV,由倫敦到英國南部,車程為一小時左右,費用 84 英鎊,今天準時抵達舉牌接機,座駕為 VW 的 MPV,乾淨舒適,滿意。

<6> 身處南部小鎮,街上只有很少人戴上口罩 (因為法例只規定公共交通及室內地方需要戴上口罩),但奇怪的是,在 Starbucks 吃午餐,職員盡責地要求每一個顧客進入時必須戴口罩,可是沒有一個職員是戴上口罩的。

<7> Starbucks 只收信用咭或預付咭,不接受現金。

九月三日的更新在 #46

暫時報告到此,如有其他資料,會再作更新。

2jkidsfather    發表於 20-9-7 22:50
admiral1008    發表於 20-9-5 09:50

好多謝你有心的講解,讓我地可以有所準備

回覆樓主:

好多謝你的分享, 會繼續追看.

回覆樓主:

express airport 點 book 有 app, 司機有带口罩嗎 ?有冇乘客機上用餐? thx

sunny.moon 發表於 20-9-2 22:26
express airport 點 book 有 app, 司機有带口罩嗎 ?有冇乘客機上用餐? thx

https://www.expressairporttransport.co.uk/

我一向都用佢...起碼早兩日預訂

可能宜家生意唔好,佢又做返城市到城市 transfer...唔一定係來回機場

好多謝你的分享, 會繼續追看. X2

回覆樓主:

多謝你分享,會繼續留意你更新

sunny.moon 發表於 20-9-2 22:26

好似有 app 的,不過我係用網站的 online form 預訂的,司機有戴口罩,不過我唔知在車上進食是否容許。

另外,由於我選擇以現金付款,所以一天前他們再電郵給我,再次確認。

chuyuencheung 發表於 20-9-3 00:01
好似有 app 的,不過我係用網站的 online form 預訂的,司機有戴口罩,不過我唔知在車上進食是否容許。

...

意思是在 飛機上成 12hrs 有冇人用餐?

sunny.moon 發表於 20-9-3 00:18
意思是在 飛機上成 12hrs 有冇人用餐?

我誤會咗以為你指車上進食添。

Anyway,目測在機上也有一半人有食飛機餐,通常會食咗機上的晚餐就瞓覺,所以抵達前的早餐就唔多人食 (因為瞓咗未起身)。

你坐哪間航空公司? 飛機餐是否只提供輕食? 係食咩?

chuyuencheung 發表於 20-9-2 21:46
女兒第一次踏足英國及海外留學,因此我便陪伴她一起早幾天飛到英國,以幫助她盡快適應環境,昨晚 (九月一日 ...

謝謝分享,讚。

chuyuencheung 發表於 20-9-2 21:46
女兒第一次踏足英國及海外留學,因此我便陪伴她一起早幾天飛到英國,以幫助她盡快適應環境,昨晚 (九月一日 ...

謝謝你~好有心嘅分享!
可讓未出發嘅學生/家長有個心理準備
我女今年第一年出國讀書,自己出發,聽佢講都好順利,過關時都係show Passport 及 健康申報QR Code 就攪掂啦!

夜機離港昰CX定BA?

樓主好好人, 多謝分享.

回覆樓主:

同問, CX? BA?

brother4 發表於 20-9-3 09:57
夜機離港昰CX定BA?

CX251, 23:55 起飛

chuyuencheung 發表於 20-9-3 11:52
CX251, 23:55 起飛

thx,-樣是cx251晚機,但未去

PacoMum 發表於 20-9-3 07:09
你坐哪間航空公司? 飛機餐是否只提供輕食? 係食咩?

CX 會提供兩餐:晚餐和早餐。  晚餐係鷄飯+飲品+Movenpick 雪糕。

早餐我唔知有乜,因為我無食。