用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 APS升中 2020
樓主: DD仔
go

APS升中 2020  

behappydad 發表於 20-9-8 10:40
嚴格來講,香港只有兩校可叫神校

二神論 或 多神論 嘅分別。當然,不少家長係 2+1神論者,一定要有自己果間~~~

b3410    發表於 20-9-8 12:07

回覆 mcl203 的帖子

一神論先係真。

1. 男女校好過男校/女校,早啲識同異性相處云云。所以DBGS, SPC, HYS/GHS/SPCS ...都唔係神校。

2. 最緊要成績同名牌大學 offers。其他嘢例如田徑游水,唱歌drama,唔重要嘅。

3. 直資又好過官津。資源多嘛。於是LSC, MCS, SMCC....全部都唔係神校。

4. 有一定歷史同知名度。於是HKUGAC,鄧顯曾記林護...... 唔係神校。

b3410    發表於 20-9-8 18:18

ucw 發表於 20-9-8 11:39

一神論先係真。

既然你咁認為,加多個 2-1神論啦~~~

咪住先,好似論小學中喎~~~

唔係我認為,係好多PO認為啫。

一到四大女直出OFFERS,呢啲point 又會彈返出嚟咖啦。

ucw 發表於 20-9-8 11:45

一步步嚟啦,宜家用家緊張緊小學嘛,搞掂小學先~~~

小學都係用返中學嚟講。小學無咩呈分試可以比嘛。

ucw 發表於 20-9-8 11:50

小學都係用返中學嚟講。小學無咩呈分試可以比嘛。

APS無中學嘛~~~

APS 喺三私一直入面已經好有競爭力。當然,天生無體育音樂細胞嘅就要諗點突出自己。

咁我識嘅APS 畢業生唔一定文武兼擅,都係轉數快嘅。大部分都專業人士,但喺中學失手嘅都有,不過唔關APS事啦。

ucw 發表於 20-9-8 11:45

EK好多Post 一到MCS/ MSS / BPS/ YWGS 同 4大女直VS 時 大家又幾一面倒 支持女津。當然DGS 除外

creambun 發表於 20-9-8 12:11
EK好多Post 一到MCS/ MSS / BPS/ YWGS 同 4大女直VS 時 大家又幾一面倒 支持女津。當然DGS 除外
...
今年HYS成績好好,可能未必會一面倒喇。不過MCS還是好有競爭力。

b3410 發表於 20-9-8 12:34
今年HYS成績好好,可能未必會一面倒喇。不過MCS還是好有競爭力。

HYS 今年是逆市奇葩

creambun 發表於 20-9-8 12:11
...

睇各位嘅留言,4大女直+4大女津,GH係咪低層的存在?是因為DSE成績最弱?

ucw 發表於 20-9-8 11:59

APS 喺三私一直入面已經好有競爭力。當然,天生無體育音樂細胞嘅就要諗點突出自己。
相信APS係“神”。
(1)考試經常以ABC……來衡量,大家都以拿A為目標。

(2)某區有兩間CPS小學,無獨有偶,升中都算過得去,若要成功入讀都要爭一番或夠運,即CPS算區内小學的一綫。

(3)若果把“C”升一個級為“B”,即BPS,似乎已經算B1A。中學來講,棄B1A的BPS而選擇的學校通常應該都係神校,如SPCC,DGS等。

(4)終極升級,由B升爲A,即B1A之上再進一個級別——相信係“神”級。

輕鬆,論證完畢。APS係神級。

b3410    發表於 20-9-8 18:17

回覆 medicine 的帖子

小學,要證明係一神校,唔係無方法嘅。

1. 男女校好過男校/女校,原因不贅。由是,YWPS/DBSPS/DGJS/聖心私小......唔係神校。

2. 有中學結龍/保證取錄,好過要自己考中學。由是,APS/SFA/TSL/HYPS/GHS(PS) 唔係神校。

3. 直私多資源過官津。由是,MCS(PS)/ 油小... 唔係神校。

4. "官津派位有得跟尾" 論apply與否,視乎捧邊間。

5. 學費減免,搬屋,車程係咪問題,視乎捧邊間。

DD仔 發表於 20-9-8 16:04
睇各位嘅留言,4大女直+4大女津,GH係咪低層的存在?是因為DSE成績最弱?
...

GH 係EK 愛恨壁壘分明,不過奇怪在恨佢的卻是非用家多. GH 近一兩年成績比之前有回升,不過距離最Top 時仍有距離,要繼續努力(emoji)(emoji)!

creambun 發表於 20-9-8 18:13
GH 係EK 愛恨壁壘分明,不過奇怪在恨佢的卻是非用家多. GH 近一兩年成績比之前有回升,不過距離最 ...
唔緊要,幾年前HYS也被唱,不過唔使理,只要成績好,自然多人追捧。GH是一間好學校,做好自己就可以了。

creambun 發表於 20-9-8 18:13
GH 係EK 愛恨壁壘分明,不過奇怪在恨佢的卻是非用家多. GH 近一兩年成績比之前有回升,不過距離最 ...

唔係近一兩年有所回升,係早兩年有所回升,今年打回原形。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 20-9-8 18:21
唔緊要,幾年前HYS也被唱,不過唔使理,只要成績好,自然多人追捧。GH是一間好學校,做好自己就可以了。
...

HYS如果仲交唔到功課,即係証明當年轉直資係錯既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 20-9-8 16:43
相信APS係“神”。
(1)考試經常以ABC……來衡量,大家都以拿A為目標。

如果由MPS去APS,算唔算升咗呢?

hkpapa852 發表於 20-9-8 18:41
HYS如果仲交唔到功課,即係証明當年轉直資係錯既
即係依家證明轉直資正確?