用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 APS升中 2020
樓主: DD仔
go

APS升中 2020   [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-9-2 14:03
你確實係?派英中未必係B1組別。若果係咁,咁真係非常值得跨入沙田區升中了~~~
...

跨入新界北區某些小學,直情可以選鄧顯,升大學更有保證~~~

A區同B區學生水平嘅分別,自行報考他區嘅中學,相信,已經大致上有答案~~~

DD仔 發表於 20-9-2 13:18
宣小疑似band3學生,去到普通,甚至中下津校,拿第一未必得,但入band1行列,真係得㗎
...
APS尾個浸, 去其它學校升到B2相信9成都得既, 可以變到B1的話似乎有點誇張了.

pccw2017    發表於 20-9-2 15:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-9-2 14:16

跨入新界北區某些小學,直情可以選鄧顯,升大學更有保證~~ ...
这个策略,只适合大抽奖,自行应该没有太多机会,目的是在新校夹硬入到band1区就得,那么当然要选一些多英中的校网才可以增加胜算。沙田的确是好目标,而美林这一类,看似三线,但band1%不低的学校,更加是首选。

hkpapa852 發表於 20-9-2 14:25
APS尾個浸, 去其它學校升到B2相信9成都得既, 可以變到B1的話似乎有點誇張了.

三私的training(学校+家长), 跟普通小学是可以有一段距离的。而且排名在三私里是很紧凑的,排得后,不一定非常弱。当然不包生仔,但成功机会确实是有的。

普通小学最弱是英文,一科英文可以成为转校生很大的助力。在中数都不落后的情况下,是有机会的。

不过,最难的,相信是家长的心理关口。让自己的儿女从三私一直转去没人认识的小学。。。 ?

猴子爸 發表於 20-9-2 14:34
这个策略,只适合大抽奖,自行应该没有太多机会,目的是在新校夹硬入到band1区就得,那么当然要选一些多英 ...

咁,反思下,派入他區B1英中,會否係本區又係B3生呢?~~~

BTW,沙田區係B1位非常充足嘅區,況且,A區學生跨入B區,佢有能力取走C校嘅其中一個B1位,亦有能力取走DEFG嘅B1位。除非,美林小學嘅最後一個B1位,亦係本區最後一個B1位,咁就perfect match,可以填沙田5強了~~~

猴子爸 發表於 20-9-2 14:40
三私的training(学校+家长), 跟普通小学是可以有一段距离的。而且排名在三私里是很紧凑的,排得后,不一 ...

咁為乜要轉校?自行入他區英中仍然係ok喎,APS B3已有足夠實力考入他區英中~~~

hkpapa852 發表於 20-9-2 14:25

Agree,跳高一至兩個細banding係有可能嘅~~~

mcl203 發表於 20-9-2 14:45
咁為乜要轉校?自行入他區英中仍然係ok喎,APS B3已有足夠實力考入他區英中~~~
...
哪一间英中自行愿意interview APS B3学生?我都想知。

猴子爸 發表於 20-9-2 14:50
哪一间英中自行愿意interview APS B3学生?我都想知。

你莫非否定咗,B3生去他區統一抽入B1英中,並非該區B1生。當然,統一可抽鄧顯,曾記,自行就窄咗啲~~~

DD仔 發表於 20-9-2 13:20
Band1學生選擇德萃....一定係冇睇hkpapa嘅留言
百貨有百客, 咸魚青菜各有喜愛 ! 

三私的training(学校+家长), 跟普通小学是可以有一段距离的。而且排名在三私里是很紧凑的,排得后,不一 ...
現實係, 如果真係榜尾都咁強, 日後應可係Pre-S1反映出嚟
咁該校日後既後人理應榜尾都可以做到B1生先啱

可惜呢個情況從未出現過

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 20-9-2 14:56
百貨有百客, 咸魚青菜各有喜愛 ! 

呢D咪又係"有錢就任性"既表現囉!

subb    發表於 20-9-2 15:17

見到有前輩提起沙田區....
我正正係住响沙田, 阿囡上年小一讀沙田一線津小, 今個新學年有幸插入APS小二...
長輩們當然會質疑, 點解有間近嘅唔使交學費嘅又唔差嘅學校唔讀, 而要去一間要搭校巴要交學費嘅學校?
我自己住沙田區反而想逃離沙田校網...

vpo0615 發表於 20-9-2 15:21
見到有前輩提起沙田區....
我正正係住响沙田, 阿囡上年小一讀沙田一線津小, 今個新學年有幸插入APS小二...
...
為什麼要逃離呢?

hkpapa852 發表於 20-9-2 15:15
現實係, 如果真係榜尾都咁強, 日後應可係Pre-S1反映出嚟
因为我所讲的,是小四升小五,眼见自己9成机会APS原校跌落B3的学生,及时抽身转会,来个大翻身。如果那位同学按照原来路径,升APS 5和6年级,做尾位货色,轮到他去考PreS1, 之后派入B3学校,又会有多少自信把PreS1考得好?反过来,转到别的津校去,自信返晒来,考试都醒神d啦。

通常英文強的, 中文多數弱.

猴子爸 發表於 20-9-2 15:48
因为我所讲的,是小四升小五,眼见自己9成机会APS原校跌落B3的学生,及时抽身转会,来个大翻身。如果那位同 ...

APS係有留班機制, 榜尾通常會被留班.

上到小六已經唔會係最差個浸

猴子爸 發表於 20-9-2 15:48
因为我所讲的,是小四升小五,眼见自己9成机会APS原校跌落B3的学生,及时抽身转会,来个大翻身。如果那位同 ...

若果入咗去另一間學校,會來個態度和行為大翻身,似乎,已經和前校是否B3無關了~~~

咪係,一個rank order,若真正存在,已經係A校嘅B3,排位先於B校嘅B1,相熟中學點會唔識分。唔識分都可以睇返EDB龍虎榜~~~

medicine    發表於 20-9-2 16:38

天馬行空,任意發揮,吹水又無需交稅……

PS:始終較爲相信概率。綜使經過小一篩選,都係優先家庭支援力度。

subb    發表於 20-9-2 17:06
‹ 上一主題|下一主題