用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中英文
go

升中英文

想幫小朋友(小五)打好英文底預備升中,佢讀二線小學,我驚英文程度唔夠,想問下大家有無經驗邊度補好,britxxx council  或者monkxx tree 好嗎?
或者報啲咩試會對升中有幫助,cambridge有用嗎?如果target band 1英中要去到咩程度?

我仔之前都係讀二三線小學,小一開始就報MONKEY Tree,報到小六。都有考埋cambridge,其實證書作用唔大,志在成為習慣,升中始終講校內呈分成績,證書無用。

Arabellahk    發表於 20-9-10 13:17

回覆樓主:

簽名被屏蔽

我覺得分開兩部分。首先當務之急,是呈分考試。如果小朋友校内英語成績不錯,那麽再考慮配合中學學習的英語補習。
補呈分英語,就努力專心上課,留意老師講的各個語法點。需要補習的找補習老師,講明要應付呈分。
如果是配合中學英文學習的,我們會靠平時的英文課外書的閲讀,始終語言要靠浸。介紹RAZ,EPIC這些apps,有很多短文可以閲讀。

回覆 200904 的帖子

Yes, 唔好諗咁多。
專心校內呈分試,爭取校內好名次。

王家爸爸    發表於 20-9-3 08:34

Cry_s_tal 發表於 20-9-1 20:47
想幫小朋友(小五)打好英文底預備升中,佢讀二線小學,我驚英文程度唔夠,想問下大家有無經驗邊度補好,brit ...
如果小朋友升緊小五,又想打好英文底,其實應該分兩方面睇:
首先,正如樓上講,呈分考試一定係最重要。
第二,Cambridge考試之類,其實對升中無直接作用,但係有間接作用,尤其係聽同講。
所以,個人建議係先搞掂呈分試,只有係搞掂咗之後,先花時間喺其他考試。

Arabellahk    發表於 20-9-10 13:18

Cry_s_tal 發表於 20-9-1 20:47
想幫小朋友(小五)打好英文底預備升中,佢讀二線小學,我驚英文程度唔夠,想問下大家有無經驗邊度補好,brit ...
当年  比囡 跟外籍老師學睇新聞报章,
对將來中學通識有點用

nillnill 發表於 20-9-1 22:51
我仔之前都係讀二三線小學,小一開始就報MONKEY Tree,報到小六。都有考埋cambridge,其實證書作用唔大,志 ...

咁佢升了英中後,容易適應嗎?
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 20-9-9 18:48
咁佢升了英中後,容易適應嗎?

剛剛升中而已,間中聽過佢上網堂,而且考完編班試都唔駛入奮進拔尖班,應該無大問題。

王家爸爸 發表於 20-9-3 08:40
如果小朋友升緊小五,又想打好英文底,其實應該分兩方面睇:
首先,正如樓上講,呈分考試一定係最重要。
第 ...

騎劫一下樓主個帖。

我哋成績表只有ABC,今年疫情關係,同學對唔到卷,所以學校email咗個分數出嚟。你話自行時好唔好attach埋學校果張分數紙?英文有99分不過好似好hard sell咁,有D肉酸⋯⋯如果係家姐就唔駛咁做

TwinWong 發表於 20-9-9 12:51
当年  比囡 跟外籍老師學睇新聞报章,
对將來中學通識有點用

呢個十分有用!

回覆 little_yolky 的帖子

有得 sell 就 sell,唔係嘅話等幾時

王家爸爸    發表於 20-9-11 09:20

little_yolky 發表於 20-9-10 16:50

騎劫一下樓主個帖。
如果成績見得下人,當然attach埋會好啲,其實又無話hard唔hard sell,反而唔好喺面試時露底更需要考慮。建議小朋友多啲聽英文台,例如BBC既podcasts,習慣咗聽英文,到時表現自然會好啲。

1998Ruby1998 發表於 20-9-10 17:26

有得 sell 就 sell,唔係嘅話等幾時
講得啱,最緊要有selling points,有selling points就用盡佢。

王家爸爸 發表於 20-9-11 09:19
如果成績見得下人,當然attach埋會好啲,其實又無話hard唔hard sell,反而唔好喺面試時露底更需要考慮。建 ...

我見個分好似呃得下人,除咗中文同音樂,全部9字頭。
阿細面試都好見得人可能唱戲唱得多,佢講嘢聲線好夠,而且咬字好清楚。係要開始同佢講多D英文習慣一下。最驚佢個呈分次第排得後,無機會啫,依家睇落要呈二,真係唔知個世界變成點。自行聯中好多他區B1生報呀!

其實好唔好攝多張NET老師既reference同埋佢D作文呢?上次作首英詩幾好咁聯中好注重英文,但人哋無叫交呢D info⋯⋯哎呀!越來越肉酸添

little_yolky 發表於 20-9-11 09:51
阿細面試都好見得人可能唱戲唱得多 ...
NET老師既reference,如果寫得好,應該有啲用。作文、英詩嗰啲就唔好啦,啲老師唔睇。

little_yolky 發表於 20-9-11 09:51

不如試下D band 1 尾既直資.理科好D.

照 sell,作文我嗰陣都擺兩份(校內外),都係高分佳作一隻錯字都冇。依家唔 sell 唔通等放榜先 sell 咩!
聯中文科唔錯,阿細如果係文科人就好適合,但如果唔係嘅話,出去考直資會更適合。

梗係attach 埋啦
這是成績表的一部分

cafeva 發表於 20-9-11 10:05
不如試下D band 1 尾既直資.理科好D.

入到都驚讀唔上呀!