用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一級排60,呈二有冇機會追到級30?大家分享一下(emoji ...
樓主: samantha.wong
go

呈一級排60,呈二有冇機會追到級30?大家分享一下(emoji)(emoji)(emoji)   [複製鏈接]

samantha.wong 發表於 20-8-30 18:22
級人數約125人,Miss話按三分一計(因學校無公布派位人數,只能按這個比例去計)呈二要考到級30先拉到邊位 ...

九龍塘官立只得4班小班,應只有~100人一級
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我哋係九龍黃埔官立小學

samantha.wong 發表於 20-9-5 19:16
我哋係九龍黃埔官立小學

紅馬?

應該最多得30% B1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你知道詳情派位嗎?

samantha.wong 發表於 20-9-5 19:47
你知道詳情派位嗎?

請問紅馬有無公布今年升中名單
以下為2019年壁報

《35 校網, 一二三線小學》#124
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3756856&pid=47980557

謝謝(emoji)問題係冇升中band1中學嘅百分比。

samantha.wong 發表於 20-9-5 21:27
謝謝(emoji)問題係冇升中band1中學嘅百分比。

雖然無每校人數
如有今年名單 可從B1中學數目推算

怎算?band1中學數量計算?

hokerryfan 發表於 20-9-5 16:11
Good decision.

thanks
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

hkpapa852 發表於 20-9-5 19:35
紅馬?

應該最多得30% B1

想問下福馬呢?

絕對有可能
我仔呈一65,呈二一標去到37
我都估佢唔到
唯一今年唔同係我拎左一年unpaid每日同佢分配好時機
有得打機有得睇電視有溫書
最後我直情俾人laid off埋
以後都可以專心日日同佢溫喇
不過我覺得值既
佢小一至小五都有補習
但成績永遠都係級6,70
所以我先把心一橫自己教

加油
無野無可能
俾啲信心你小朋友

我女呈一3X, 我都想知有冇得追番B1? 其實佢一至四年級都係咁上下名次....中B英A數B常B/C

samantha.wong 發表於 20-8-30 15:02
小女九龍某官立小學,呈一級排位大概60,估計應該係band2,呈二有冇可能追到級30?如果呈二追到,有可能達 ...

或許派位乙部首選 文理/基道  

要小朋友都有心讀先得,我囡小一到小五都係中游份子(一級超過120人)到小五嗰年下學期撞正全港停課,最初幾個月連網課都未有,得睇片學習,反而功課好快做完,下午又同佢自己操卷,每日瞓到一圈,精神爽利,出唔到街,打機玩樂唔少得,結果呈一係6年小學考試以來最好,升咗幾十名,約去到級20。呈二返到學,佢本人都開始有目標和信心,考試温習嗰幾日係讀一個鐘,玩一個鐘,我想冇呈一咁多時間準備,不過都考到級30內,呈三就開始心散,但仍然保持到。我想最緊要小朋友本身有心,有目標,專心上堂已經識到9成,返屋企做下卷已經搞得掂,否則要迫,唔好話進步,唔退都偷笑

yutinlung 發表於 21-9-17 16:48
我女呈一3X, 我都想知有冇得追番B1? 其實佢一至四年級都係咁上下名次....中B英A數B常B/C
...

一級幾多人?幾多名以內是band1?

好想知樓主個小朋友最後點。。?

要小朋友自己有鬥心,加埋家長支持,絕對有機會,小兒呈一跳27位(全級80人),呈三再跳23位考級7,肯定band1 去抽獎,最後入區內band 1b 中學(因為驚b1A 太辛苦)
佢小四仲係band 3b

我哋60 +,跳到 ~ 10
因為第一次由佢自己考,自己溫,結果只係掛著打機

第二次頂唔順爸媽出手監督溫書

回覆樓主:

小朋友同學呈一級考三十幾,呈2考级3。呈3級十。
自行自2 1C中學收左。但放榜個日自一後備入左1B中學。我哋知道係補習社操返黎。中英數由七十幾操到上九十幾分。我哋家長都話係一個神話。可以由band 2操到入1B中學。
‹ 上一主題|下一主題