用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 十六歲女仔第一次讀Boarding school, 備五百英鎊夠唔夠 ...
go

[英國] 十六歲女仔第一次讀Boarding school, 備五百英鎊夠唔夠? [複製鏈接]

如題, 女有Debit卡, 附近有匯豐銀行, 另外到boarding school 後,錢是否鎖在行李箱裡邊比較安全? 另外需要額外備港幣嗎? 謝謝
   7    0    0    0

wwtsy 發表於 20-8-30 09:15
如題, 女有Debit卡, 附近有匯豐銀行, 另外到boarding school 後,錢是否鎖在行李箱裡邊比較安全? 另外 ...

孩子剛起身,佢話OK。。看孩子使費如何,如果平時叫吓外賣/星期六日同D同學出外食嘢,買吓化妝品,就不夠

brother4 發表於 20-8-30 09:31
孩子剛起身,佢話OK。。看孩子使費如何,如果平時叫吓外賣/星期六日同D同學出外食嘢,買吓化妝品,就 ...
請問外出是否多數購物食嘢诮費都可用debit card? 如果係我諗住唔比咁多現金驚遺失

如果有debit card, 唔好亦唔駛帶咁多現金。card 內亦唔需要一次過入咁多錢。

港幣帶少少,for 佢返hk 時用。

PacoMum 發表於 20-8-30 09:37
請問外出是否多數購物食嘢诮費都可用debit card? 如果係我諗住唔比咁多現金驚遺失 ...

謝謝,我老公仲堅持要帶一千英鎊 我真覺得太多,而且女是大頭蝦,經常唔見嘢。上來問下真好

回覆樓主:

如果第一次去我覺得帶£200,另加credit card & debit card, 出街買嘢好多可以用card支付,不需要咁多現金係手。

SIYip 發表於 20-8-30 09:46
如果有debit card, 唔好亦唔駛帶咁多現金。card 內亦唔需要一次過入咁多錢。

謝謝啊,老公仲話要帶一千,話要傍身,而家可以反駁佢

Umi 發表於 20-8-30 09:50
如果第一次去我覺得帶£200,另加credit card & debit card, 出街買嘢好多可以用card支付,不需要咁多現金 ...

謝謝   

SIYip 發表於 20-8-30 09:47
港幣帶少少,for 佢返hk 時用。

謝謝,會帶多少港幣 兩千會否太多?

brother4 發表於 20-8-30 09:31
孩子剛起身,佢話OK。。看孩子使費如何,如果平時叫吓外賣/星期六日同D同學出外食嘢,買吓化妝品,就 ...

謝謝

請問外出是否多數購物食嘢诮費都可用debit card? 如果係我諗住唔比咁多現金驚遺失 ...

去超市,買車票可用card,-般孩子大筆數才簽咭,一來容易check 單,二來怕黑客張卡復製,另平常-般小食,買2/3鎊野和俾小費-定俾現金

brother4 發表於 20-8-30 09:55
去超市,買車票可用card,-般孩子大筆數才簽咭,一來容易check 單,二來怕黑客張卡復製,另平常-般小食, ...

謝謝你,超市,買車票是否用同一張debit card 拍card

英國基本上用cash 係好唔方便,尤其是廿鎊鈔票。反而無debit card 就大問題。如果帶大量cash, 最好俾house parent keep, 喺宿舍係會有人偷嘢㗎。
我仔係帶埋hk 用嘅銀包去英國,佢通常只係有幾百蚊。係for in case 返hk 我接唔到佢,佢都可以搭的士返屋企。

wwtsy 發表於 20-8-30 10:08

謝謝你,超市,買車票是否用同一張debit card 拍card :yummy  ...

問番孩子使費模式,如自己孩子佢超市多用現金,反而少用卡。。。俾多少少現金傍身,相反平時多用卡,不用俾太多現金

醒目開學勳章

如題, 女有Debit卡, 附近有匯豐銀行, 另外到boarding school 後,錢是否鎖在行李箱裡邊比較安全? 另外 ...

如果有debit card, 不用帶太多現金, 大約£200-300,唔夠可以再去銀行提取, 一般購物買車票都是用debit card, 財不可以露眼

基本上全部都係用debit card好少用現金

行李箱未必可以留到房間。有D學校會有地方儲放

回覆 wwtsy 的帖子

疫情之下,e家英國好多shop已經唔收cash,只用card

SIYip 發表於 20-8-30 10:15
英國基本上用cash 係好唔方便,尤其是廿鎊鈔票。反而無debit card 就大問題。如果帶大量cash, 最好俾house  ...

多謝各位J M細心耐心回答     
‹ 上一主題|下一主題