用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去英國讀書找agent問
樓主: tsangv
go

[英國] 去英國讀書找agent問 [複製鏈接]

kingandi888 發表於 20-9-4 16:48
回覆 patell_au 的帖子

請問邊幾間出名多香港或中國學生?可pm

點樣為之多 ?

longlokma 發表於 20-9-2 22:11
見你成日不停鬧agent收佣介紹垃圾boarding school,介唔介意講下你的經歷?  同埋你所講嘅垃圾學校其實係邊 ...
你講出我疑惑很久的問題
我都好想知。見呢位網友真係次次都會有類似好against agent 的comment. 其實不如真係講吓個不愉快經歷,同埋定義吓邊D係垃圾學校,等大家睇路都好吖!

經Agent 找學校都是好正常,但不要只聽Agent 一面之詞, 我覺得找多幾間Agent 了解、聆聽、發問 。

記得幾年前我上太子B字頭 X 倫升學中心 , 比了一本厚的英國Boarding school 資料 , 裡面有個 數以千間學校名 ,內容有地區、學生人數 、寄宿生 數量、排名等。
我沒幫襯這間公司,因為完全唔Helpful , 阿女考Year 7比一份卷 她做,做完話考得好差, 我說可否給我看看 , 跟進我職員說,差是正常,因為 中四中五學生都係做呢份 。  叫我回家等School list , 幾次打來話有點忙,比多兩日時間, 5年都未有啦。
但我是按照她書上資料,篩選後 又上網、 YouTube 、英國網睇資料  再鎖定某D學校 。
所以我又去了幾間Agent 詢問下, 講出想找類型 , 只有一間Agent 比到我心目中想要的5-6間學校 。 另一間就大包圍,比廿幾三十間出來 。
家長們不能只聽Agent 說的,唔明上來問 , 上學校FB IG , 英國都有類似EK的 網,多睇睇 !

BABY-SUM 發表於 20-9-1 22:43
初頭都以為佢哋會跟得好好,但係佢十問九唔應,成日Work from Home,踢一踢,郁一郁,你唔追佢,佢真係唔覆 ...

係呀,你係咪講緊B? 我都係受害者,成日要追住佢

katrinafu 發表於 20-9-4 18:32
經Agent 找學校都是好正常,但不要只聽Agent 一面之詞, 我覺得找多幾間Agent 了解、聆聽、發問 。

記得幾 ...

想請問有英國類似EK網的多些資料嗎?謝謝

cfs 發表於 20-9-4 16:01
X倫,跟進吾錯

同意!!也是座上客, consultant 比較人性化!!

jamhappybobo 發表於 20-9-4 19:22
想請問有英國類似EK網的多些資料嗎?謝謝

可以打學校名去找下的 ,我當年都係咁游下找下咁睇到。

另下是 以下 這個munsnet .

cfs 發表於 20-9-4 16:01
X倫,跟進吾錯
謝謝你.

記得幾 ...
中四中五學生都係做呢份????

我冇嘢講

doggy2013 發表於 20-9-5 01:22
中四中五學生都係做呢份????

我冇嘢講

那一刻我即講吓⋯ 中學都做呢份 ? 她說是呀 , 大概估到程度 。
我說了一句 , 小五和中五都做同一份卷 , 咁做來有甚麼意思 ?

可能我咁講野 , 覺得我麻煩呱,之後都沒Follow 我 。

咁都好的 ,她可揀客,我也可再找其他更好的Agent .

jamhappybobo 發表於 20-9-4 19:08
係呀,你係咪講緊B? 我都係受害者,成日要追住佢
唔止我地呀。講起就嬲,比完學費,乜都冇follow, 但係佢一蚊都冇收過,想投訴都唔得啦!

看完大家的分享,請問是否AA, Bx 也不好,請問可有agent 介紹嗎?thanks !

babyblue12 發表於 20-9-5 06:58
看完大家的分享,請問是否AA, Bx 也不好,請問可有agent 介紹嗎?thanks !

其實每家agent都有好同唔好的員工,所以聯絡多幾間自己就知,之後上網FB , Twitter,IG,又上EK問下意見。
我都聯絡左好多agent,AA,x倫,x識,大x,仲有啲細嘅,仲要係每間兩三次,因為除咗自己孩子,家人啦朋友啦,我都幫手研究,得出經驗除咗x識吾會再考慮之外,其他就睇邊個人跟,加上自己有啲啲經驗,唔使比佢遊花園。AA及x倫兩次不同員工跟進都可以。

醒目開學勳章

記得幾 ...

我的經歷亦麻麻, 當年去聽講座, 之後比左小朋友的成績表比佢哋, 比左個學校list我, 不過介紹的學校比較2線, 再問佢其他學校就石沉大海, 追都唔理, 一年後電郵問我是否想去英國讀書

aidan08 發表於 20-9-4 17:27
你講出我疑惑很久的問題
我都好想知。見呢位網友真係次次都會有類似好against agent 的comment. 其 ...

"我的經歷亦麻麻, 當年去聽講座, 之後比左小朋友的成績表比佢哋, 比左個學校list我, 不過介紹的學校比較2線, 再問佢其他學校就石沉大海, 追都唔理, 一年後電郵問我是否想去英國讀書"

Agent其實收幾多commission?
如果我搵兩間agent報學校,最後當然只會confirm一間學校,咁咪只有一間agent有佣收?
或我一submit application ,agent就有佣收?

因為我見A agent好似都唔志在我confirm 邊間學校咁,好奇怪!

BABY-SUM 發表於 20-9-2 00:55
係太子B字頭算不錯。老闆好紅,而員工好hea,十問九唔應,冇follow up service 嗰間都係B字頭。
...

我覺得她們生意太好,做唔及

kct18 發表於 20-9-5 17:12
Agent其實收幾多commission?
如果我搵兩間agent報學校,最後當然只會confirm一間學校,咁咪只有一間agent有 ...

我都有用A,佢冇push我,只分析各有各特色,由家長小孩自己選擇,其實家長考得心目中都有答案,收到offer先做比較,佢收幾多佣我唔理啦,最緊要間學校教育岩自己孩子

回覆 katrinafu 的帖子

一班三十個,多過五個?本人覺得如太多會學唔到英文
‹ 上一主題|下一主題