用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 香港人子女讀了IS後,他們的母語是什麼? ...
go

[其他] 香港人子女讀了IS後,他們的母語是什麼?

暫時我想,他們是雙母語的

https://www.bbc.com/ukchina/trad/vert-fut-44671967

木子兔媽媽 發表於 20-8-29 14:26

https://www.bbc.com/ukchina/trad/vert-fut-44671967

視乎屋企用咩語言啦!
我仔是雙母語,但讀和寫中文較弱,聽講廣東話就ok。曾留意佢發開口夢時講英文。

謝謝分享,幾有趣的文章。
如果在香港長大,照顧者中有人只說母語(廣東話)唔講英文,咁我相信擁有雙母語的機會較大;
但我感覺由幼稚園開始上IS的,始終英文會成為第一語言,我仔半夜搵我都一定講英文的。
如果屋企係雙語交談,父母又講中文又講英文的,小朋友就未必可以擁有雙母語,慢慢會只講英文。
純粹個人觀察,歡迎大家更正~

我屋企一直完全只有廣東話,而且同小朋友溝通都幾多,但我小朋友yr4, 廣東話都只係基本溝通,表達同用詞都係差D...反而英文佢有信心D...

因為我覺得IS小朋友比較困難keep到同齡讀本地學校小朋友,如果同人講佢哋雙母語可能overestimate 佢哋中文的能力

回覆 dbchu 的帖子

反而想問下家長因為我家中包括姐姐都係講廣東話
兩位小朋友自細讀英普幼稚園
小學也是英小
但我留意到始終身邊的朋友都唔係講英語
所以講英文嘅程度會比較遜色
因此考國際學校都失敗過兩次

所以想請指點樣好似咁入到國際學校
因為我一路以為家中語景問題😖

木子兔媽媽 發表於 20-8-29 19:09
因為我覺得IS小朋友比較困難keep到同齡讀本地學校小朋友,如果同人講佢哋雙母語可能overestimate 佢哋中文的 ...

我以前幫阿仔填表報名參加活動/比賽,都只會選用英語的,不會選中文;尤其小學時更會講明,因為俾份中文卷佢,佢睇得好吃力。

依家大個咗,勉強在暑假完成讀三毛的《撒哈拉的故事》。

Radiomama 發表於 20-8-29 21:33
我以前幫阿仔填表報名參加活動/比賽,都只會選用英語的,不會選中文;尤其小學時更會講明,因為俾份中文卷 ...

潛意識我好想keep住佢哋中文係母語. 放學後盡量保持local的環境,有學中文作文,睇中文漫畫,打機都用中文;但係英文真係好容易用,例如睇電影字幕用英文唔用中文,小朋友一有機會就用英文,所以我就擔心佢哋中文的母語點繼續穩固

回覆樓主:

起初幼稚園時我覺得我女係以英文為第一語言,明顯睇得出當我向佢講英文同中文時的反應速度係唔一樣。
但升小學之後,中文慢慢追返上來,單純聽的差距已經冇咁大,係偶爾佢都會有d中文詞彙聽唔明,但正常交流已經可以,而講中文方面仲要d時間,不過睇得出進步緊。
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

iluvpug 發表於 20-8-29 21:12

反而想問下家長因為我家中包括姐姐都係講廣東話

考慮報下英文drama班,因為呢啲班會聽同講得比較多日常生活既英文,加上玩住講,小朋友學得會比較快。
同埋想問下你小朋友係咩性格?我見IS小朋友都係比較活潑同外向,雖然我女係宅女,鐘意靜態活動,但佢性格好易交到朋友,可能都係一種助力(俗稱比較有親和力)
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

木子兔媽媽 發表於 20-8-29 22:12
潛意識我好想keep住佢哋中文係母語. 放學後盡量保持local的環境,有學中文作文,睇中文漫畫,打機都用中文 ...

順其自然啦,無得擔心。我哋堅持不上補習班,都可以行到依家。

如果講到母語,我認為是英文,除非小朋友讀的學校中文很強,小朋友又能毫不費力地自然運用。我覺得聽得明廣東話又識講,不等同是母語。
我們在家講廣東話,小時阿女只用英文回答,大大下反而講多咗廣東話,不過見到學過嘅中文字會用普通話讀出。雖然同學都是本地人面孔,但同學間只用英文交談,中文說不上是母語。

回覆 小寶貝兒 的帖子

Thanks for the reply我小朋友性格好活潑好動
記性好好 勇於表達
雖然晌local school 都讀得唔錯
(佢間英小已算好活動)
但我比較想加強佢地language同思維模式

先後見過兩次,可能都係熱門學校啦
所以 都失敗收場🥺

回覆 iluvpug 的帖子

我小朋友pn入咗間差唔多全英幼稚園,之後轉左英普,語景係好嘅,平時睇卡通,聽歌都係英文為主,但屋企人係100%廣東話,依家小朋友課外活動都全廣東話,但佢由細一痴埋朋友度好自然轉英文

但我自己本身唔係native
成日唔想教壞佢 所以冇特別講
所以 成日晌度唸
係咪我既問題😓

iluvpug 發表於 20-8-29 23:14

但我自己本身唔係native

其實越細個開始用英文就越容易講
我仔三歲開始入全英幼稚園,英文好自然變第一語言
其實我覺得想入出名IS,應該考慮先轉去容易入的IS用全英環境上堂先
因為local英小同學可能都係講廣東話
小朋友仍然不會習慣speak like a native speaker

回覆樓主:

https://youtu.be/csU-nqPanMU

語言都有提及
女應該係Co-Ed
男應該係CIS

回覆 mandy_ng207 的帖子

唔知有邊間比較易入呢?家住九龍
Thanks

iluvpug 發表於 20-8-30 00:45
回覆 mandy_ng207 的帖子

唔知有邊間比較易入呢?家住九龍

你嘅情況,可以考慮Mount Kelly。雖然校舍麻麻,但有成功例子讀完一年後可考到其他IS。

以前學校舉辦過一個語言學家講的 Workshop,有關培養simultaneous Bilingualism的小朋友,原來小朋友3-6歲前有足夠的exposure, 是可以成為native speaker in two languages的(native speaker 是指聽講,讀寫是另一回事)
足夠exposure, 是指由native speakers 提供互動的語境,每天至少三小時,要有互動不是齋看電視那種。所以IS的小朋友如果在學校每天起碼有三小時互動英語,在家又有中文是可以native in both的。

但在全英IS, 好多小朋友在家太遲開始說中文,或只聽不説就唔夠。另外vocab問題,家長平時可以講多D四字詞,形容詞,閱讀等儲夠vocab,要講到同local般才可以叫做native.

6歲之後,學習另一個語言就是另一個模式,成為sequential bilingualism, 第二語言是建基於母語,主次較明歞,加上口部肌肉定形,發音有別。算bilingualism 但不能説是native in both.