用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我真係唔識揀
樓主: GR_Patience
go

我真係唔識揀   [複製鏈接]

mrscatcatfung 說得很好

Spcc for sure
男女校、近、可揀ib

DG的優點spcc都有,自信spcc唔係無,只係spcc識得點唔好太過

nemrak 發表於 20-8-28 10:42
Spcc for sure
男女校、近、可揀ib
咁又唔可以話SPCC有齊DG優點喎。例如自信,兩間都好好,一個內斂一些,一個醒神D。

不過co ed 同DG有一樣唔同,追求完美還是keep 住挑戰自己。表面睇一樣,都係想做的更好,不過,實際上還是有分別的。

兩樣都係有好有唔好,睇小朋友性格。

回覆樓主:

係我一定揀spcc,你同囡囡傾,多一個鐘做自己鍾意嘅嘢係好難得,我始終鍾意男女校多d,佢仲可同好朋友一起返學,無理由放棄。

GR_Patience 發表於 20-8-28 02:07
大件事,本身DGJS正取生,點知SPCCPS今日打來話收女女,我真係唔知點揀,好希望可以盡早決定,俾其他人一個 ...

投SPCCPS

~近屋企, 課外活動,頭暈身熱,就算接佢都快D返到屋企
~co-ed school
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

揀spcc,原因一個「近」,慳時間慳車錢慳精神

回覆樓主:

除咗樓主說明等事,想提提,繁忙時間過海,如塞車隨時唔止1小時。小學生活緊張,不要花那麼多時間在交通上,寧願用來玩課外活動。如需要親自接送,也方便。女兒遇強越強,spcc也有好多勁人,不怕沒競爭。到中學,認識的異性朋友也有一定水準。而且有ib讀,又多些出路。

都去到佢啲位

佢自己揀啦。

Too much stereotype

當年,我先生同你先生一樣非常喜歡DG,訓練出嚟既女仔亮麗、自信、有主見,英文更係一流!

有一個DG女兒當然好,但如果係一個DG伴侶呢?

最後佢被我說服了

taiyeung 發表於 20-8-28 18:18
當年,我先生同你先生一樣非常喜歡DG,訓練出嚟既女仔亮麗、自信、有主見,英文更係一流!

有一個DG女兒當 ...

依個point好得     

taiyeung 發表於 20-8-28 18:18

有一個DG女兒當 ...
唔好咁講.......如果唔係變咗女子無才便是德

朋友DG畢業,才貌雙全,賢妻良母,小朋友也教的好好。

大件事,本身DGJS正取生,點知SPCCPS今日打來話收女女,我真係唔知點揀,好希望可以盡早決定,俾其他人一個 ...

好勁啊!請問你囡囡讀邊間幼稚園啊?

回覆樓主:

如果係我,我會揀spccps,一個鐘車程好多,萬一塞車分分鐘唔止一個鐘。而且又係男女校,成績又好,第時又有得揀ib,諗唔到點解唔讀。除非你唔想佢咁容易接觸男仔,第時有機會早拍拖

poonseelai 發表於 20-8-28 09:58
之前有報導話dgs女仔難D嫁得出,因學校競爭大,她們好戰鬥格,未必個個男仔頂得順,睇你信唔信
...

或者佢哋根本唔care 自己嫁唔嫁,
因為思想比較獨立,有比較強嘅主見。
如果男仔要小鳥依人,自然唔match。

利申:識好多DG人。

b3410 發表於 20-8-28 19:17
唔好咁講.......如果唔係變咗女子無才便是德

朋友DG畢業,才貌雙全,賢妻良母,小朋友也教的好好 ...

Agree.
而且, 女仔長大建立自己家庭is a must?

相夫教子只係人生其中一個option

ucw 發表於 20-8-28 18:16
都去到佢啲位

佢自己揀啦。

啱。

tracer 發表於 20-8-29 02:50

或者佢哋根本唔care 自己嫁唔嫁,

嫁唔嫁得出或者嫁唔嫁唔係重點,重點係校內競爭大,是良定惡我唔知,我又唔係家長或者學生。我鄰居孩子大我孩子一年,幼稚園階段日日去大厦會所玩,自鄰居上女拔小一後,絶跡會所。有幾次媽咪來電話個女有一個小時可透下氣,問我孩子可以陪她玩嗎?可能係個別例子,亦可能媽咪太緊張。工作上請過一個畢業生,叻女,但主觀,並不接受意見,又衹係個別例子。

你用得“sell”來形容DG就知道你根本唔鍾意DG啦,下星期二都開學,快啲放位啦,下一個有心人得一日時間預備咋。

而家呢個時勢,好多人都會中途出國,所以覺得真係唔駛諗得太遠識唔少人,讀緊spccps又會欣賞db dg嘅優點強項
讀緊dg db又會欣賞下spccps嘅關愛同文化咁
所以呢一刻我會諗小朋友性格,小朋友喜好,家長對英文程度嘅期望等等,聽你講如果小朋友係遇強愈強的話,可能DG會發揮機會多d(純粹個人意見)

p.s. 祝福你放位之後,下一位收到dgjs or spccps waiting offer嘅家庭

對手執呢兩間學校offers嘅女仔(或lsps/ywps/三私一直等等嘅仔女),竊以為唔太出事就可以無為而治一些,逐步放手畀佢哋飛,然後從旁guide住佢哋,佢哋會飛得更高,應該飛得比我哋高。

當然,飛得高唔係無付出/代價。但一代人有一代人嘅選擇。

有呢堆offers嘅,好少點話揀A就錯晒揀B就啱。

利申:非神校出身/家長,叫做guide 過/緊不同神校嘅學生
‹ 上一主題|下一主題