用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 boarding school你問我答
go

[英國] boarding school你問我答

小妹幾年前喺一間都幾出名嘅boarding school畢業。如果大家對呢方面有咩問題可以隨時發問

(可以pm問邊間(emoji)(emoji))

game9099 發表於 20-8-27 04:53
小妹幾年前喺一間都幾出名嘅boarding school畢業。如果大家對呢方面有咩問題可以隨時發問

...
孩子今年第一次去留學,想問下本地學生多唔多歧視華人學生,佢哋容唔容易相處,有無交到好朋友?

PacoMum 發表於 20-8-27 10:33
孩子今年第一次去留學,想問下本地學生多唔多歧視華人學生,佢哋容唔容易相處,有無交到好朋友? ...

我覺得冇,只要主動同佢地傾計就好易做到好朋友。有好多人去到只係同香港人玩就自然認識唔到外國人同英文冇咩進步!大部份我識到嘅外國人(包括唔同年級嘅),即使我已經畢咗業幾年而家仍然都有聯絡。當然就一定有啲唔友善嘅同學啦,但我好好彩大部份都好好,都容易融入佢地!

考year 7或者以上,是否都係要考UKISET?

QQBBLO 發表於 20-8-27 16:44
考year 7或者以上,是否都係要考UKISET?

應該要啊!我有親戚準備year 7去讀都差不多考了

英國只有小部份中學要考Ukiset 。最好報考之前問問心儀的學校是否需要。

...

宿舍派得唔好!學校有外宿推介,想問女生外宿危險嗎? thx

你係指大學嗎?我year 1都係宿舍派得唔好,跟住自己喺town租studio 全棟都係學生嚟,我覺得好安全!搵返專係student accomodation通常都有24小時保安,話唔定靚過學校宿舍添呀!

sunny.moon 發表於 20-8-27 18:36
宿舍派得唔好!學校有外宿推介,想問女生外宿危險嗎? thx

如果你係指boarding school,我覺得都應該安全嘅。始終可以當一個體驗獨立啲,同埋而家好多宿舍都有24小時保安!

game9099 發表於 20-8-27 18:48
你係指大學嗎?我year 1都係宿舍派得唔好,跟住自己喺town租studio 全棟都係學生嚟,我覺得好安全!搵返專 ...

係 yr.1, 初到地方人生路不熟, 學校推介外宿都係 town! 睇相又真係靚過學校宿舍好多!! 畢竟女生出入有啲擔心啫!! 搭車返學20分鐘巴士, 巴士供學生拍卡撘 (免費)的! 聽落你覺得安唔安全?
外宿是分開男女棟,定係混合? thx

sunny.moon 發表於 20-8-27 19:15

係 yr.1, 初到地方人生路不熟, 學校推介外宿都係 town! ...

想問一下佢係邊個城市讀書?通常都安全!我都係每日返學搭20分鐘巴士。我當時揀咗studio,就唔洗擔心有男仔喺個flat出入,加上而家疫情關係有自己廚房點都衛生啲。如果冇studio就揀分開男女,畢竟安全少少。

又或者每個town都一定有專租俾學生嘅宿舍,通常成棟都會係學生。選擇好多架!

請問中學的boarding school 是否有額外英文班給海外學生?你覺得作用大唔大?

另外,可否分享吓有冇曾經見過有海外學生讀完一兩年都完全跟唔到啲課程?

ak1020 發表於 20-8-27 19:38
請問中學的boarding school 是否有額外英文班給海外學生?你覺得作用大唔大?

另外,可否分享吓有冇曾經見 ...

有啲學校係有嘅,而我個間就會根據你entrance test個成績決定你洗唔洗上extra english。我自己就冇上過,但我見啲朋友上完之後英文都會有進步(無論係講,聽或者寫)。

冇見過呀!我覺得英國GCSE/A Level係簡單過香港DSE同香港嘅課程,所以普遍都會跟得上。

...

我女兒今年九月會到中英國讀中六。學校冇規定學生上課時必須帶口罩。如果只得我女兒帶,以伱同英國同學相處的経驗,佢哋會點諗?會否岐視我女兒?

請問你覺得邊個年級,boarding school係比較理想?女校男校定係男女校個發展會好些?我只較容易結交到朋友和學生嘅支援?

請教一下,點樣可以防止在boarding house內被人偷嘢?係咪所有無鎖住嘅嘢都有被偷嘅風險?

請問如果中學boarding school, 是否上堂前,大家一齊食完早餐才去上堂?咁早餐、午餐同晚餐通常食咩?

helloba 發表於 20-8-28 09:27
我女兒今年九月會到中英國讀中六。學校冇規定學生上課時必須帶口罩。如果只得我女兒帶,以伱同英國同學相 ...

而家英國人已經對戴口罩改觀啦!我2月開始係大學已經開始戴口罩,只有少量人歧視,但大部份人都接受。而且好多boarding school都將會規定喺公眾場所要戴口罩,所以應該冇問題!

QQBBLO 發表於 20-8-28 17:26
請問如果中學boarding school, 是否上堂前,大家一齊食完早餐才去上堂?咁早餐、午餐同晚餐通常食咩?
...

係呀,我學校通常7-8點serve早餐,會約埋啲朋友一齊去食,然後去tutor度點名,再去上堂!

通常早餐都多野食,每日都有cereal、蛋、麵包等等,有事會有pancake waffle咁,每日都唔同。大部份學校canteen會有咖啡機可以飲咖啡、沖熱朱古力等等。Lunch同dinner會有pasta、飯、唔同種類嘅肉食,都唔錯嘅!不過有時都會想同朋友一齊喺boarding house煮下晚飯咁,所以唔啱食都唔洗驚

kct18 發表於 20-8-28 09:52
請問你覺得邊個年級,boarding school係比較理想?女校男校定係男女校個發展會好些?我只較容易結交到朋友 ...

我覺得應該Year 8-9去boarding school最適合。我自己就係香港讀完F2去讀Year 9。時間啱啱好,又唔洗Year 7咁細個去容易homesick,又啱啱未開始讀GCSE可以適應同埋享受下boarding school嘅生活先!而我本人係讀女校嘅,我覺得細個會容易啲識朋友同埋雖然會擔心女仔會多是非,但我遇過所有人都好友善,而家畢咗業都依然有聯絡。我覺得讀男女校可以幫助同異性溝通咁,所以都有好處。但如果想小朋友專心讀書就揀女校,因為我好多朋友讀男女校都掛住拍拖,而且好多學校都會搞social所以都會有機會識到男仔,又可以專注啲