用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院 vs 九龍華仁
樓主: goodjob123
go

港大同學會書院 vs 九龍華仁   [複製鏈接]

以我所知前年聯招九華有級11X同學(DSE約20分)有三大水泡科Offer。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章

回覆 奥脫福 的帖子

『我意思係一啲世界頂級嘅課外活動或課程,例如名牌學府Weizmann Institute of Science或Albert Einstein嘅母校ETH Zurich,本地傳統名校嘅學生,每年都一團一團咁參加佢地嘅校外課程,唔係本地任何一間好成績嘅學校,任何學生肯去報名,人哋都會侵埋你玩。』

請問九華有冇呢類頂級課外活動或課程參加?

回覆 bobbob 的帖子

相信只係有份被邀請參與的同學才知道
學校好多這類型的活動,係唔會通知全校或者全級同學報名的

醒目開學勳章

山海兒女 發表於 20-9-12 22:05
回覆 bobbob 的帖子

相信只係有份被邀請參與的同學才知道
即係要經篩選先參加得?作為一般學生參與機會大唔大?

bobbob 發表於 20-9-12 23:57
即係要經篩選先參加得?作為一般學生參與機會大唔大?

其他學校唔清楚,阿仔學校喺中一迎新家長會,學校向全部家長推介所有學生踴躍參加。有部份program當然可以自己報名參加,但就算可以順利參加,但學校有冇對program由申請到課程進行當中提供支援又係另一回事。其實學校冇必要篩選,因為主辦單位會負責篩選而唔係學校。

Soundervolt 發表於 20-9-13 01:54

其他學校唔清楚,阿仔學校喺中一迎新家長會,學校向全 ...

每年都一團一團咁參加佢地嘅校外課程<-- 請問其實需唔需要付費? (還是好像拿 scholarship 咁免費去) 如要付費,大約幾錢 個 course ?

醒目開學勳章

Soundervolt 發表於 20-9-13 01:54

其他學校唔清楚,阿仔學校喺中一迎新家長會,學校向全 ...
即係到最後都只得部分特異學生可參與,如果只係一般普通學生,即使入到貴校都應該無乜機會參加呢類活動?

Soundervolt 發表於 20-9-4 16:57

我意思係一啲世界頂級嘅課外活動或課程,例如名牌學府We ...

不好意思,我見識小,其實名牌學府' Weizmann Institute of Science  出名在那方面?

是這間嗎?
https://www.topuniversities.com/node/9188/ranking-details/university-subject-rankings/2012

Sheep06 發表於 20-9-13 12:50
不好意思,我見識小,其實名牌學府' Weizmann Institute of Science  出名在那方面?

是這間嗎?

係咪 HKUST 仲似世界頂級名牌大學 :
https://www.topuniversities.com/node/2564/ranking-details/university-subject-rankings/university-rankings

Sheep06 發表於 20-9-13 12:50

是這間嗎?

呢間唔係一般大學,而係一間世界級理科研究學院,係歐洲十大研究院之一。學院冇提供大學課程,只提供碩士、博士課程或博士後研究,強項係數學、物理、化學、電腦科技。過去十年有三位Nobel Prize及三位電腦頂尖獎項Turing Prize得主。
市面大學排名需要講求大學規模,每年論文數量等數據去排名,而WIS研究生加職員人數只有二千幾,學科少發表論文亦會相應少,所以喺QS或Times呢啲大學排名唔會對佢哋有利。

Sheep06 發表於 20-9-13 15:32
係咪 HKUST 仲似世界頂級名牌大學 :
https://www.topuniversities.com/node/2564/ranking-details/univers ...

HKUST要做世界名牌大學...出到研究攞幾個Nobel Prize或Turing Prize至算啦

bobbob 發表於 20-9-13 12:25
即係到最後都只得部分特異學生可參與,如果只係一般普通學生,即使入到貴校都應該無乜機會參加呢類活動?

...

其實有家長喺迎新家長會問過類似問題,負責校外課程嘅老師回答:「你地嘅囝仔入得我地學校都應該係B1學生,理論上都會達到主辦單位嘅要求,而且有咁多活動同校外課程選擇,只要肯參與,一定有其中嘅活動同課程可以參加到。」

老實講,如果學生本身水平唔夠,就算Stanford EPGY、MIT & CIS或Johns Hopkins CTY advanced program侵埋玩,去到當地參加課程,都唔會明白上堂內容講乜啦。

Soundervolt 發表於 20-9-14 13:52
其實有家長喺迎新家長會問過類似問題,負責校外課程嘅老師回答:「你地嘅囝仔入得我地學校都應該係B1學 ...

咁聽落,真係好羡慕 LSC d學生,個個都資優同上名牌大學課程。 真係和亞仔間學校一比,真是 相形見拙。

Soundervolt 發表於 20-9-14 13:52
其實有家長喺迎新家長會問過類似問題,負責校外課程嘅老師回答:「你地嘅囝仔入得我地學校都應該係B1學 ...

達到 定 唔會達到 主辦單位要求? 天與地嘅分別~~~

mcl203 發表於 20-9-14 14:39
達到 定 唔會達到 主辦單位要求? 天與地嘅分別~~~

都唔係嘅,其中有啲program有程度之分,亦有其他活動唔需要評核亦可以參加,例如海外交流生活動。

ar_mak 發表於 20-9-14 14:58
說話又唔係咁講喇,如果有頂級,有邊個唔想要頂級?
頂級既校園,頂級既校長,頂級既教師,頂級既同學,頂 ...

咁樣就需要努力去爭取,我俾阿仔去參加都係想俾佢見識下世上好多叻人,將來要面對嘅競爭。

回覆 Soundervolt 的帖子

拓寬見識

ar_mak 發表於 20-9-14 14:58
說話又唔係咁講喇,如果有頂級,有邊個唔想要頂級?
頂級既校園,頂級既校長,頂級既教師,頂級既同學,頂 ...

你話,去街市買頂級豬肉,呀?~~~

奥脫福 發表於 20-9-12 19:15
以我所知前年聯招九華有級11X同學(DSE約20分)有三大水泡科Offer。 ...

知否今年情況如何,謝謝?

:-D
‹ 上一主題|下一主題