用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院 vs 九龍華仁
樓主: goodjob123
go

港大同學會書院 vs 九龍華仁   [複製鏈接]

回覆 傻太 的帖子

是的,剛升F.1。九華某些方面相對其他學校自由,例如online learning 不用穿校服、學校體育課沒特定運動服等。
        為多了解學校,除了info day, 過往我詢問小學入讀九華的家長和師兄意見,參考九華的School reports, 教局亦剛出九華External School Review 2020,集合各方面對九華教學的評價,有助評估是否適合自己兒子。如果單純以成績計,九華並不是頂尖那一批,但我的期望不是揀一所1A校,而是揀適合小兒性格的學校。

Poyau    發表於 20-8-31 12:28
Queenielam88    發表於 20-8-31 12:23
IYY    發表於 20-8-31 11:35

同意睇學校真係要睇整體. 最重要都係搵一間overall適合自己小朋友嘅學校. 成績上嗰10個8個%嘅上落, 真係冇乜大不了

回覆 傻太 的帖子

功課同平時表現計考試分,冇得hea,補交都扣分,何況唔交,除非自己唔怕包尾,同埋成績表有每科評語,唔怕比亞爸亞媽,另外九月開始online課時間8:20-4:50,真係非坊間傳聞的hea

九華

因去年學校收到的捐款不足,今年的中一及中三的小班教學暫停(無左C班)
,至為可惜。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-9-1 11:14
因去年學校收到的捐款不足,今年的中一及中三的小班教學暫停(無左C班)
,至為可惜。
津校與直私的最明顯分別:資源多寡。

bobbob 發表於 20-8-31 01:05
綜合實力即係乜嘢?音體藝?舊生網絡?

返學除咗係尋求知識同追求成績之外,仲係學生經歷六年校園生活,喺成長過程塑造形格嘅地方,九華喺全人教育嘅高度、視野等都比較優勝,讀呢類學校,學生一般都有一股該校傳統嘅格調,就好似女皇學校嘅學生永不言敗,男神書院嘅學生靈活醒目嘅性格。社會點樣去衡量一間學校亦非常重要,九華過去多年孕育出唔少社會精英,所以對社會嘅影響力亦唔少,我認識唔少華仁學生,由十幾歲到校舍喺奶路臣街年代,八十幾歲嘅舊生都有,佢地好多都係社會精英,對學校仍然有好強向心力同歸屬感,身體力行關心母校,回歸參與校務(華仁一家)、捐獻、Mentoring....不遺餘力,就好似幾年前邢李源捐近千萬重鋪足球場,前年舊生募捐维修網球場已經可見學校教出嚟嘅學生除咗成就外,對責任嘅承擔。

港同係一間好學校,但要做到九華嘅實力,仍然要經歷多年先至有機會達到九華嘅高度。

medicine 發表於 20-9-1 12:08
津校與直私的最明顯分別:資源多寡。

直資多,津私都寡。另一方面都帶出old boys network 都頗重要,好多有歷史學校都會有舊生support,是時間問題亦是歷史問題。

PTL_L 發表於 20-9-1 12:41
直資多,津私都寡。另一方面都帶出old boys network 都頗重要,好多有歷史學校都會有舊生support,是時間 ...

樓上話九華捐款不足所以小班教學實行唔到。會唔會我地將九華network及舊生實力想像得太好?而且我相信舊生實力多少同成績有關...如果成績一直無起色,會唔會出現有用嘅network斷層呢?即到時有能力幫後輩嘅都七老八十啦,都唔知仲在唔在世...

triceramum 發表於 20-9-1 12:57
樓上話九華捐款不足所以小班教學實行唔到。會唔會我地將九華network及舊生實力想像得太好?而且我相信舊生 ...
九華一間不足以論所有有歷史的學校。但想講,咸魚白菜各有喜好,有人鍾意後起新秀,咁又確實做到成績;有人鍾意傳統味道,只要成績唔相差得太多,根本唔需要比較。每個人都有自己喜好厭惡,就跟自己喜好啦。

樓上話九華捐款不足所以小班教學實行唔到。會唔會我地將九華network及舊生實力想像得太好?而且我相信舊生 ...

成績下滑都係近幾年嘅事,少咗捐獻唔淨止華仁,其他名校因近排經濟環境不佳都有咁嘅情況,不過成績好唔好未必直接同小班教學有直接關係,喇沙都仍然係大班教學。

Soundervolt 發表於 20-9-1 13:08

成績下滑都係近幾年嘅事,少咗捐獻唔淨止華仁,其他名校因近排經濟環境不佳都有咁嘅情況,不過成績好唔好 ...

諷剌的是上年畢業的同學創出了近年最亮麗的成績。佢地係第二年受惠於
小班教學的同學,個人認為小班教學的作用不能忽視。

We are extremely honoured to witness that the trying year of 2019-20 saw the best overall results in terms of the HKDSE examination and the JUPAS offer rate.

https://wyk.edu.hk/news/message-from-the-principal-2020-21/

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

小班當然有佢好處,不過未必係唯一主要因素,之前成績下跌亦同其他問題,如收生、課程、自由寬鬆度有關,九華經歷一段時間改革後有復蘇之勢亦可喜可賀。

奥脫福 發表於 20-9-1 13:37
諷剌的是上年畢業的同學創出了近年最亮麗的成績。佢地係第二年受惠於
小班教學的同學,個人認為小班教學 ...
出左2020DSE成績未吖?

籌款力強 但小班支出亦大
靠捐款(非基金收入)維持唔易

http://www.kkp.org.hk/drupal/node/12682

「校慶年會舉辦籌款活動,兩校目標為港幣六千萬元,用於未來五年繼續推行小班教學、師資培訓、學生全人德育活動以至校園持續發展項目。

港華及九華自二〇〇八年起推行小班教學、改善師資培訓以至加強學生發展全人德育,上述項目得到華仁一家基金會(簡稱「基金會」)支持。至二〇一二年十二月,已籌得一億港元以協助兩校推行小班教學。

過去六年,兩校每年平均共支出約九百萬港元進行小班教學,期望再籌募六千萬港元,將兩校小班教學的資金提升至每年一千二百萬港元。」

goodjob123 發表於 20-8-26 21:20
如果不考慮學費,地點。假設兩間都收囝囝,你會揀邊間?

難揀. 為學業, 可能港同, 因佢地可能係全港成績第2 好的直資男女校.

但話說回頭, 學校好, 不等於呀仔一樣好!

反而, 仔讀男校, 有一輩子好朋友, 一輩子好兄弟...

Poyau 發表於 20-9-1 14:12
籌款力強 但小班支出亦大
靠捐款(非基金收入)維持唔易
其實點解唔可以行小班好似天神同st mary咁?

cafeva 發表於 20-9-1 14:15
其實點解唔可以行小班好似天神同st mary咁?

想維持學額 減上堂教學人數
即係初中行類似高中分組教學

retriever 發表於 20-9-1 14:14
難揀. 為學業, 可能港同, 因佢地可能係全港成績第2 好的直資男女校.

但話說回頭, 學校好, 不等於呀仔一 ...
咁第一同第二直資男女校差距實在太大啦..
坦白講, 現時港同成績只是好九華少少, 所以比成績+brotherhood, 一定九華

但是, 講起生源, 港同10多年前收的小一生, 及6-8年前收的中一生, 一定不是尖子(隔離spb話幾年前佢地一直收唔到尖子, 咁港同更甚啦, spb都叫傳統名校, 港同簡直是nobody啦, 2015出左狀元才或許開始吸引到中上學生), 未出狀元前港同書院更是band 2頭之選. 所以揀港同的話, 除左buy活動+小班教學, 另一個原因是信唔信佢的増值能力.  唔信的話, 一定是揀九華.

triceramum 發表於 20-9-1 15:12
咁第一同第二直資男女校差距實在太大啦..
坦白講, 現時港同成績只是好九華少少, 所以比成績+brotherhood,  ...

揀老牌名校,係較easy 既選擇,又唔一定好既。
親友當年以外校生入保羅男,港同亦有收佢。高中入精英班,但dse 考差得太差。事過境遷,我地呢d 睇著佢大既長輩,馬後砲認為佢如當年入港同,應不至於這個光境。

我地塘邊鶴只談成績,局中人看經歷。好難講孰是孰非!

‹ 上一主題|下一主題