用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院 vs 九龍華仁
樓主: goodjob123
go

港大同學會書院 vs 九龍華仁   [複製鏈接]

醒目開學勳章

newrider1 發表於 20-8-28 22:10
對,因疫情關係很多學童青少年也染了日夜打機的惡習,我覺得無一個banding的學生可以避免。 家長們要好好 ...
疫情前已經打,無乜幾多個仔唔打

bobbob 發表於 20-8-28 23:23

咁其實真係好平常

試問自己年輕時 都會打機啦

bobbob 發表於 20-8-28 23:23

男仔打機、女仔㷛劇真係好common

bobbob 發表於 20-8-28 23:22
就係唔多覺邊間加得咁狼,所以想問下

其實今年之前已有報道有22所直資學校申請加學費,加幅由3.4至18.6%不等。 只是因疫情關係有些學校凍結學費。 我覺得每年加學費是一個常態了。 始終香港數十年來的長期通脹率是3%左右啊!

newrider1 發表於 20-8-29 11:09
其實今年之前已有報道有22所直資學校申請加學費,加幅由3.4至18.6%不等。 只是因疫情關係有些學校凍結學費 ...

今年有凍結學費亦有申請加費

https://m.mingpao.com/pns/教育/article/20200512/s00011/1589222715581/半數直資校凍結學費-共35校多去年六成-另22間申加費

醒目開學勳章

newrider1 發表於 20-8-29 11:09
其實今年之前已有報道有22所直資學校申請加學費,加幅由3.4至18.6%不等。 只是因疫情關係有些學校凍結學費 ...

搵到幾間直資2012年嘅學費,對比p網友今年(或上年)學費,最多嗰間加咗44%(最少嗰間加得6%),spcs同dgs直頭冇加過,但如果好似你話齋每年加8-10%至少都加7成啦

https://www.legco.gov.hk/yr13-14/chinese/panels/ed/papers/ed0113cb4-304-1-c.pdf

醒目開學勳章

SLHongkonger 發表於 20-8-29 00:31
咁其實真係好平常

試問自己年輕時 都會打機啦
我由atari打到playstation

IYY    發表於 20-8-29 17:06

醒目開學勳章

為食仔 發表於 20-8-29 08:14
男仔打機、女仔㷛劇真係好common
絕對係norm

醒目開學勳章 王國長老

在google大神幫助下,搵到7年前港同學費 $35000

https://www.google.com.hk/amp/s/sgmany.wordpress.com/2013/07/28/%E5%85%A8%E6%B8%AF10%E5%A4%A7%E6%9C%80%E8%B2%B4%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%AD%B8%E6%A0%A1/amp/

再睇今日校網$39326

7年之前升價12.36%

goodjob123 發表於 20-8-28 13:41
回覆 Poyau 的帖子

囝囝當然喜歡九華, 不過九華真是太自由了, 男仔又喜歡打機, 聽聞d 仔一食lunch 就聯打. ...

我初時都以為九華太自由,但原來都唔係,阿仔非常喜歡九華,讀得好好!

回覆樓主:

個人覺得有女同學好D。

bbyuen2010 發表於 20-8-29 22:19
我初時都以為九華太自由,但原來都唔係,阿仔非常喜歡九華,讀得好好!
...
,一直以來,都係心儀九華。除非路程非常吊脚,否則一定投九華信心的一票。

入讀前留意了九華幾年,我唔覺得九華好自由,反而覺得係訓練男仔獨立的好地方。好多事情校方主要通知學生,例如因疫情取消七月尾的F.1五天增潤班,早於七月中回校考編班試時校方已當面通知學生,而非出通告予家長。班主任也是透過microsoft teams 向學生講解online 教學日誌、校服要求、要交啲乜等,不會再另行通知家長。九華仔要獨立,學習、功課一律自行負責,唔記得就吸收經驗和補救。可能好多時在類似情況下,校方把要求告知學生,仔仔又不會向家長鉅細無遺地交代,令家長覺得學校好似太自由沒要求。
        如果小學時慣性要家長催谷或督促的仔仔,可能九華並不是合適的學校,或者就讀也要家長和學生在心態和學習模式上作出改變才會更享受六年的九華仔生涯。

arman118    發表於 20-8-31 02:51
IYY    發表於 20-8-30 10:56

揀學校,不單止睇公開試整體成績,仲要睇埋學校嘅綜合實力,呢方面九華會比較優勝。

psng 發表於 20-8-30 00:55
入讀前留意了九華幾年,我唔覺得九華好自由,反而覺得係訓練男仔獨立的好地方。好多事情校方主要通 ...
夠嗮實在的言之有物feel

醒目開學勳章

Soundervolt 發表於 20-8-30 21:51
揀學校,不單止睇公開試整體成績,仲要睇埋學校嘅綜合實力,呢方面九華會比較優勝。
...
綜合實力即係乜嘢?音體藝?舊生網絡?

psng 發表於 20-8-30 00:55
入讀前留意了九華幾年,我唔覺得九華好自由,反而覺得係訓練男仔獨立的好地方。好多事情校方主要通 ...

學校包容嗎?經常欠交功課會點處理?
我都好頭痛,怕太自由愈飛愈遠
條友仔一直無補習、星期一至七去曬踢波,只係考試前我請假坐係度,都有Band 1A。但咁多年老師一提起欠交就納架生咁濟
我同佢都好喜歡個足球埸同埋乙一始終無太多選擇

回覆 傻太 的帖子

我唔覺得校方對功課學業沒要求。班主任online 時向學生表明e-learning 也要take attendance, 缺席要家長致電回校和補家長信。至於暑期功課,也一再叮囑學生通知家長,9月2號回校取校方文件時要一併交回。我估欠交老師不會輕易放過……
       其實好多學校也取消考7月中的HKAT, 但九華仍堅持要考和要求呈交P.6成績表作編班試用,我覺得不是如外界所指的太自由。

psng 發表於 20-8-31 10:30
回覆 傻太 的帖子

我唔覺得校方對功課學業沒要求。班主任online 時向學生表明e-learning 也要take ...

令公子剛上中一?

九華始終老牌名校,academic, sports, music, 都好出色
‹ 上一主題|下一主題