用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 求建議, 護理.
go

求建議, 護理.

cu 高級文憑, 已交學費.
剛收到 call ST. TExxxx 收讀 EN, 明天要交$ 及 BODY CHECK.

阿女話可考返 Ielts , 升返上大學, 轉返做RN.

會點簡??

fat媽 發表於 20-8-26 10:54
剛收到 call ST. TExxxx 收讀 EN, 明天要交$ 及 BODY CHECK.

CU HD 未必一定上到 degree。好大壓力。 HD 畢業後咩都冇。

St. Teresa's 畢業後係EN, 唔憂搵唔到工。之後再進修都可以。

我囡話佢會揀 St. Teresa's.

bestwish 發表於 20-8-26 11:33
CU HD 未必一定上到 degree。好大壓力。 HD 畢業後咩都冇。

St. Teresa's 畢業後係EN, 唔憂搵唔到工。之 ...

THX

回覆樓主:

HKCC HS asso 相對機會較大上返degree

fat媽 發表於 20-8-26 10:54

CU HD 畢業是否RN?如是,我會選CU。最多遲啲讀返degree

Lilianyu500 發表於 20-8-26 15:34
CU HD 畢業是否RN?如是,我會選CU。最多遲啲讀返degree

阿女話什麼都不是, 要再讀上去. 最多去老人院做.

fat媽 發表於 20-8-26 16:12

那我都suggest 你女讀St. T的EN course  .
如她勤力,他日讀返EN to RN的conversion course.
條路好行一點。

利申: 本人也是RN

Lilianyu500 發表於 20-8-26 15:34

CU HD 只係 health studies  ,不是nursing,  讀完咩牌都冇

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-8-26 19:36
CU HD 只係 health studies  ,不是nursing,  讀完咩牌都冇

多謝你地話我知,等我之後都小心d先

fat媽 發表於 20-8-26 16:12

叫你女要加油! 做EN學生不簡單, 始終都是年輕,大把書要讀。 遲啲攞咗EN牌,再 讀conversion course做RN。 如果可以的話,出去公家醫院 浸下。再慢慢讀上去master, 只要勤力一定升到護士長
畢業後 提議 去公家醫院工作,是因為比較多學習的機會 及多些專科培訓的機會。 始終年輕,把握機會,才可上位。

Lilianyu500 發表於 20-8-26 22:42

叫你女要加油! 做EN學生不簡單, 始終都是年輕,大把書 ...

知道, 謝謝你.

bestwish 發表於 20-8-26 19:36
話雖如此, 但佢學費同私院比最貴.

醒目開學勳章 王國長老

fat媽 發表於 20-8-27 08:38
話雖如此, 但佢學費同私院比最貴.

之前去過cuscs open day,聽酒店
聽佢地做intern去邊....本地做主題樂園(唔係酒店!我讀酒店去廸廸尼實習睇舖開機動遊戲做咩鬼),外國當然無,大陸一係唔出名,要國際品牌去到內蒙!我聽完直頭有倒米feel,連我心裡果粒火都熄埋
今次聽你講佢「nursing」原來又係混吉

升返cu又唔係大機會

係咪有心做架究竟

Charlotte_mom 發表於 20-8-27 09:56
之前去過cuscs open day,聽酒店
聽佢地做intern去邊....本地做主題樂園(唔係酒店!我讀酒店去廸廸尼實習 ...

當年讀研究院同做助教,喺 HKU 幾年,唔少教授話呢啲 non Judas course 同 taught master degree 係攞嚟幫 department 揾錢......
master 仲好少少,因為大部分學生係在職人士又收得貴,教授會俾啲力教。Asso HD 呢類,學生良莠不齊,教授又輕視