用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 剛升S1,其實要唔要補習打底
go

剛升S1,其實要唔要補習打底  

剛升s1,大家有開始找補習?上門?zoom?

whywai 發表於 20-8-26 06:57

8月份上門補,之後係中學嘅暑期功課發現好多都唔識,因為阿女小學5月中先開始Zoom,跟本有好多都冇接觸過,所以提早搵補習老師幫忙呀

CM.MUN 發表於 20-8-26 16:30
8月份上門補,之後係中學嘅暑期功課發現好多都唔識,因為阿女小學5月中先開始Zoom,跟本有好多都冇接觸過 ...

暑期功課有部分都系中一野,唔識好正常

你意思是小六D野都未學曬所以唔識做暑期功課,定系唔識中一野?

LeeCC 發表於 20-8-26 17:14
暑期功課有部分都系中一野,唔識好正常

你意思是小六D野都未學曬所以唔識做暑期功課,定系唔識中一野?

當然係講應該係小六嘅嘢,點會係中學嘅嘢

CM.MUN 發表於 20-8-26 17:22
當然係講應該係小六嘅嘢,點會係中學嘅嘢

我見D同學都有補,因為發現暑期功課系中一野,唔識做

回覆 whywai 的帖子

我地無補呀!我見阿囡中英暑期作業暫時handle 到,數學後期嗰part 係S1課程要daddy教先識。
到時諗住放手俾佢試下自己温習,若果跟不上,中一下學期先補。

whywai 發表於 20-8-26 06:57

del...

艾艾 發表於 20-8-26 20:52

我地無補呀!我見阿囡中英暑期作業暫時handle 到,數學後期嗰part 係S1課程要daddy教 ...

我亞仔的情況也差不多!等他要求要協助再比他補習!

但是我們也正在物色緊補習老師中!兩手準備!

我地有補開,份暑期數有部份是中一野但自己都攪得掂,女話私補一早教左

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

請問私補是上門?

六年級停課期間數學一直自己跟,暑假開始在補習社學中一課程,現在最擔心的是中文跟不上。

fishballbaby 發表於 20-8-31 13:08
六年級停課期間數學一直自己跟,暑假開始在補習社學中一課程,現在最擔心的是中文跟不上。
...
如果平時會睇中文課外書(小說), 初中中文應該冇問題

上門的,導師只補小學話中學數唔熟,所以叫我盡快搵人接手。雖然佢話唔熟中學數,但暑假已教晒我女中一上學期課程,話有信心交比其他導師前可完成最少7-8成課程,叫我放心(想我放心就唔好走喇

仔仔錫錫你 發表於 20-8-31 16:01

上門的,導師只補小學話中學數唔熟,所以叫我盡快搵人接手。雖然佢話唔熟中學數,但暑 ...

佢都好盡責,起碼話比你知實際情況。

妹妹頭 發表於 20-8-31 13:15

係,就好似行過去咁容易。數學真係攞命。

little_yolky 發表於 20-8-31 17:09
係,就好似行過去咁容易。數學真係攞命。
想問下補數學應找私補or 出面補習社?小學試過去數X補,但唔work.

妹妹頭 發表於 20-8-31 13:15

冇問題係咪指合格呀?如果係,我認同嘅。如果係級中上就好好好難講嘞

艾艾 發表於 20-8-31 21:27
想問下補數學應找私補or 出面補習社?小學試過去數X補,但唔work.

搵到好C補緊係最好啦!可遇不可求呀。我兩個女都係,小學都係去數X,同一個老師,一個work,一個唔work。

YolandaTam 發表於 20-8-31 21:34
冇問題係咪指合格呀?如果係,我認同嘅。如果係級中上就好好好難講嘞
...

中文緊係指級頭,數學就話合格啫。

little_yolky 發表於 20-9-1 10:07
中文緊係指級頭,數學就話合格啫。
中文級頭真係好難, 我只要求佢有全級1/4, 就ok, 數學就相反, 級頭比中文容易