用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 剛升S1,其實要唔要補習打底
樓主: whywai
go

剛升S1,其實要唔要補習打底  

妹妹頭 發表於 20-9-1 10:11
中文級頭真係好難, 我只要求佢有全級1/4, 就ok, 數學就相反, 級頭比中文容易
...

數學級頭談何容易

你哋一級幾多人?我哋170,1/4大概4X名,我哋係C前半,都唔可以話OK了。

little_yolky 發表於 20-9-1 10:07
中文緊係指級頭,數學就話合格啫。

我哋級頭二十就係同一堆人,佢哋大部分喺同一間補習社補中文,讀補習社 notes, 唔多睇中文書,有幾個日日英文小說不離手。
中間嗰浸 21-149名就好唔穩定,我女就試過上學期 62名,下學期 118名真係好好好難講

little_yolky 發表於 20-9-1 10:15
數學級頭談何容易

你哋一級幾多人?我哋170,1/4大概4X名,我哋係C前半,都唔可以話OK了。
我只係話比較中文同數學, 數學較易取高分, 所以考得前既機會大d

我地一級120人, 1/4 即大約級30以內

YolandaTam 發表於 20-9-1 10:17
我哋級頭二十就係同一堆人,佢哋大部分喺同一間補習社補中文,讀補習社 notes, 唔多睇中文書,有幾個日日 ...

有時真係好鬼把火不如叫阿大去補習,唔好買咁多書塞住晒間屋,反正結果都係一樣

妹妹頭 發表於 20-9-1 10:18
我只係話比較中文同數學, 數學較易取高分, 所以考得前既機會大d

我地一級120人, 1/4 即大約級30以內

我都係比較緊中文同數學呀⋯⋯

如果30名內我哋有B,咁又OK。依家個目標係數學唔好只係合格

呀!醒起。我當年想讀好一科,首先係愛上果科,咁就會讀得好阿大無論如何都無辦法愛上數學

little_yolky 發表於 20-9-1 10:25
我都係比較緊中文同數學呀⋯⋯

如果30名內我哋有B,咁又OK。依家個目標係數學唔好只係合格 ...
同意, 要讀得好, 一定要對果科有興趣至會讀得好, 我女就對英文冇興趣, 所以讀極都只係級中間, 從未躍升過, 反而中文同數學, 通識依d佢有興趣, 就會越讀越好

little_yolky 發表於 20-9-1 10:20
有時真係好鬼把火不如叫阿大去補習,唔好買咁多書塞住晒間屋,反正結果都係一樣
...

補習會教技巧,邊啲詞要記、寫作技巧、數學拆題技巧... 我覺得會對提升分數或多或少都有幫助,如果覺得可以再等些時間,最理想梗係唔洗補啦。

妹妹頭 發表於 20-9-1 10:27
同意, 要讀得好, 一定要對果科有興趣至會讀得好, 我女就對英文冇興趣, 所以讀極都只係級中間, 從未躍升過,  ...

佢暑假計數計到甩咗好多頭髮

little_yolky 發表於 20-9-1 10:30
佢暑假計數計到甩咗好多頭髮
中一都已經咁, 中二仲辛苦, 阿女中一都仲ok, 升上中二, 9月尾已經叫我幫佢搵補習補數學啦

妹妹頭 發表於 20-9-1 10:27
同意, 要讀得好, 一定要對果科有興趣至會讀得好, 我女就對英文冇興趣, 所以讀極都只係級中間, 從未躍升過,  ...

咪好似我仔咁囉,點都對中文無興趣,只偶然對某一、兩本中文小說有興趣,成績一直都係未躍升過。

妹妹頭    發表於 20-9-1 10:36

S-Kwok 發表於 20-9-1 10:30
補習會教技巧,邊啲詞要記、寫作技巧、數學拆題技巧... 我覺得會對提升分數或多或少都有幫助,如果覺得可 ...

數學唔等得了。我30年前D數都仲記得,佢都唔識計!我係文科生喔!

有次見佢計三角同角度果D,諗返中學時學過既三角,忍唔住話三角形真係beautiful,點知佢話我痴線⋯⋯

妹妹頭 發表於 20-9-1 10:33
中一都已經咁, 中二仲辛苦, 阿女中一都仲ok, 升上中二, 9月尾已經叫我幫佢搵補習補數學啦
...

阿大暑假叫咗了!不過我哋住山旮旯,搵唔到住,都係數X頂住檔先。

S-Kwok 發表於 20-9-1 10:34
咪好似我仔咁囉,點都對中文無興趣,只偶然對某一、兩本中文小說有興趣,成績一直都係未躍升過。
...

中文其實又美麗又有深度,點解唔鍾意

little_yolky 發表於 20-9-1 10:37
阿大暑假叫咗了!不過我哋住山旮旯,搵唔到住,都係數X頂住檔先。
我個人覺得, 數x 是用來操數, 但如果問題在於未理解, 可能未必有太大幫助

little_yolky 發表於 20-9-1 10:38

可能性好多嘅,例如:
1) 無法欣賞中文嘅美麗
2)無法理解中文嘅深度
3)不認同中國文化
4)作文老師俾低分又唔解釋,閱讀理解分數不穩定又唔知點解

妹妹頭 發表於 20-9-1 10:33
...

我覺得中一同中二嘅數嗰Gap係大啲。
相比我當年,我覺得有啲topic, 仔呢一代係教快咗我哋一年。

little_yolky 發表於 20-9-1 10:38

你問下阿女點解覺得三角形唔beautiful就知   

我見到佢哋啲教科書,真係頭都痛埋。以前我睇小說,一定會飛晒所有景物描寫;武俠小說啲動作描寫,我完全想像唔到,又點會鍾意中文呢。唔懂,又點愛? 因為懂,先會愛。
啲中文,我都係叫仔問老公。我老公係好鍾意詩,我話得幾個字,我唔識欣賞。

妹妹頭 發表於 20-9-1 10:42
我個人覺得, 數x 是用來操數, 但如果問題在於未理解, 可能未必有太大幫助

搵唔到呀!個衰女叫佢搵C姐又唔聽!

little_yolky 發表於 20-9-1 10:34
數學唔等得了。我30年前D數都仲記得,佢都唔識計!我係文科生喔!

有次見佢計三角同角度果D,諗返中學時 ...

我仔對三角形嘅敏感度都係唔好,佢最憎做deductive geometry三角形部分。

YolandaTam 發表於 20-9-1 10:50

可能性好多嘅,例如:

4)真係罪大惡極,誤人子弟!