用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學買什麼NOTEBOOK 會較耐用及好用?
樓主: qkhui
go

大學買什麼NOTEBOOK 會較耐用及好用? [複製鏈接]

bestwish 發表於 20-8-29 13:28
我囡返學會送一人一部ipad    因為上堂要用。

好正呀!送iPad mini俾學生用,唔駛錢就有。

bestwish 發表於 20-8-29 13:25
其實唔使剪片,只係文書處理同上on line class,  唔使一定要用mac book,其他牌子夠 ram i5 i7都足夠
...
我仔會接freelance賺零用錢, 剪片真係啱晒。

bestwish 發表於 20-8-28 09:26
我囡不是用 iphone, 所以唔會買 Mac book.

Samsung 最新果款 1.19kg ,Mac book 1.37kg
Samsung都好呀!最緊要仔女佢哋搵到啱自己鐘意就ok,始終,讀大學要4-5年。

bestwish 發表於 20-8-29 13:28
我囡返學會送一人一部ipad    因為上堂要用。

羡慕

係學校notebook ownership 買最好 dell hp 都唔少款 個網都列哂每款既基本硬件配套 可以根據自己需要選擇

clarawuwu 發表於 20-8-29 17:53
我仔會接freelance賺零用錢, 剪片真係啱晒。

好乖囝啊 ! 咁就真係要買 Macbook Pro 喇

其實講起Samsung,當初因為香港主權移交引起97亞洲金融風暴,韓國經濟陷入低谷,外資大規模入資Samsung救左韓國經濟一命,而家Samsung電子已經是半間外資的韓國公司

Samsung 有D型號的notebook除了非常輕之外仲有就系電池續航力非常高,我聽過有D型號的notebook官方宣稱的電池續航力已經超過20小時,已經強過部分手機(根據某D評測,中國品牌的手機的電池續航力只有大概6-7小時)
其實除了Samsung外我都聽過LG Gram,就系宣稱做到重量大約得1kg左右但電池續航力最高超過20小時
相比之下,我部AMD 2kg的新thinkpad用來做ppt presentation或者上下wiki查資料同用word打下assignment用2小時已經要充電

其實全世界最先進的電池企業都系韓國企業,例如LG同Samsung
而家韓國兩間巨頭已經合作研發緊革命性的電池,例如Graphene電池,鋰金屬電池、鋰硫電池等....
Samsung上代S10系列手機被評測網站發現所採用的電池有重大技術突破,因為電池的衰減速度減低了一半以上(電池一向隨住多次充放電循環後容量會明顯衰減)

與此同時,呢D電池都在韓國位於越南的工廠生產,為的就系不想被中國人偷技術,而家聽講Samsung手機同PC的組裝已經徹底撤離中國,大大增加了產品質素 同 安全性
單單就系產品翻修率就看到 越南製造的Samsung同中國製造的Lenovo的分別
我上一部Lenovo ideapad 3年內去左維修5次,我而家呢部thinkpad頭一年已經上左維修2次

skywalker167 發表於 20-8-31 11:56
其實講起Samsung,當初因為香港主權移交引起97亞洲金融風暴,韓國經濟陷入低谷,外資大規模入資Samsung救左 ...
既然第一部Lenovo 咁易壞.買第二部就唔好再選Lenovo???

我囝買HP.成塊底板+硬碟都燒了.
第二部就一定唔買HP.

可能,再買, 會買 Dell.

skywalker167 發表於 20-8-31 11:56
其實講起Samsung,當初因為香港主權移交引起97亞洲金融風暴,韓國經濟陷入低谷,外資大規模入資Samsung救左 ...

IBM Thinkpad系列曾經是我們這些經常出差人的首選。電池技術應該仍然是日本領先。

你d論點幾得意,請問邊部中國手機續航力係6-7個鐘?同一價位嘅samsung手機續航力又幾多?除咗一大堆的"聽過", "宣稱"之外,不如講吓邊部LG notebook 1kg可以用20個鐘,幾錢?越南製造的samsung翻修率係幾多?中國製造的lenovo翻修率又幾多?

韓國科技咁勁,第一部都仲可以話買錯lenovo, 仲買第二部?你唔係今日至知韓國勁吓話,中國野係你眼中應該又唔安全,質素又差。

回覆樓主:

我昨日再去睇,真係好輕,原來係唔過1kg. 續航20小時

bbba05 發表於 20-8-31 17:41
你d論點幾得意,請問邊部中國手機續航力係6-7個鐘?同一價位嘅samsung手機續航力又幾多?除咗一大堆的"聽 ...

D手機續航力評測系依據某D模擬真實用家的使用方法去做測試
例如話有幾多成時間打機 有幾成時間播youtube 有幾成時間上網
中國D手機雖然一向靠spec來賣,例如大電池容量,但往往中國牌子的手機電池續航力都比其他國家牌子的手機短一截,其他國家品牌手機系相同的測試往往都有8-9個小時的續航能力
呢D測試不是指待機,所指的測試時間系真系用緊部手機,所以其實大家D手機一日或者兩日充一次電
計返兩次充電之間的你真正使用手機的時間得小於10小時一D都不出奇

我講的非中國牌子手機 不一定指Samsung,可以系LG, Sony, Nokia等...
基本上中國牌子的往往都系續航力比較差的,尤其系華為

其實我上一部電話系華為P10 Lite, 但就成日都暖暖地,就算無點用,好似只要開住機就算冬天機身都不會冰冷,相反就算同樣是中國牌子的小米,因為用了美國晶片,所以明顯發熱量低好多
我用AIDA64軟件查看手機溫度,P10 Lite的溫度就算完全無開其他apps,先關上屏幕幾分鐘,一開已經見到溫度系34度以上,相反系我親戚部redmi note4系列,用中階的美國Qualcomm snapdragon 處理器,類似的小測試溫度都不會高過28度
另外就是用AIDA64查電池放電率,雖然redmi note4系列個屏幕尺寸比我部huawei大,但電池放電率背景無其他apps看AIDA64讀數,一直在70mA以下,相反我部p10 lite,同樣測試絕大部分時間都保持在220mA以上,只有間中一秒鐘都吾夠的時間下降到170mA左右....

關於點解我第一部Lenovo維修左好多次仍然買Lenovo,一來系因為以為電子野撞手神,可能我第一次不好彩,二來thinkpad系日本設計比較有信心,上網看其他人留言都系話ideapad明顯差過thinkpad以為thinkpad會正常 (其實我買的系thinkpad E系列是thinkpad裡面最平最入門級的產品)
三來最重要的系我想試AMD Ryzen的notebook,當時其他牌子的Ryzen notebook比較少選擇,而且貴得不合理
只有Thinkpad相對上有大量的Ryzen的型號,而且價格非常抵
而且聽講Ryzen notebook有比較多的問題,因為我信thinkpad因為始終都算系比商務人士用應該穩定性有一定保障
所以我先買AMD thinkpad

王國會長

bbba05 發表於 20-8-31 17:41
你d論點幾得意,請問邊部中國手機續航力係6-7個鐘?同一價位嘅samsung手機續航力又幾多?除咗一大堆的"聽 ...

留意"我聽過有D型號...", "而家聽講Samsung手機... "

想請問讀architecture, 要行Autodesk revit,AutoCAD, 呢d ,應該買邊部. Software list:

autocad
Revit
Photoshop
Illustrator
Grasshopper
Indesign
Rhino

要行以上software 買laptop 邊隻好

續航能力的話,我用mate20X, 已經兩年,還同新買一樣。每日夜晚叉一次,日間足夠用,所以完全冇動力換電話。
‹ 上一主題|下一主題