用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學買什麼NOTEBOOK 會較耐用及好用?
go

大學買什麼NOTEBOOK 會較耐用及好用? [複製鏈接]

仔仔升YEAR 1 想看看有什麼NOTEBOOK 耐用. 很多朋友同學都叫買MACBOOK, 但好像較貴, 有沒有其他便宜些?
   3    0    0    0

qkhui 發表於 20-8-25 16:08
仔仔升YEAR 1 想看看有什麼NOTEBOOK 耐用. 很多朋友同學都叫買MACBOOK, 但好像較貴, 有沒有其他便宜些?
...
我細囡買MACBOOK PRO 13 + AIRPODS PRO (11XXX) APPLE 學生优惠
I5 / 16GB / 256 夠4年用
佢家姐當年2012 年 MAC BOOK PRO 16, 買 I7 / 512 用到依家

YmOra    發表於 20-8-26 00:18

...

可以考慮HP

回覆 qkhui 的帖子

好似大學開學後會有學生優惠價,如唔急可以等下

...
我仔買左Mac book Pro & iPad, 雖然係貴左d,但耐用唔易壞,貴買平用,都ok呀!宜家上官網已經可以用大學生優惠價喇!買一部機送airpods,抵呀!你用jupas 俾$5000留位費張單就Ok,如果你已有學生證就用學生證啦!呢個優惠只限網上購買

leelee_m 發表於 20-8-25 16:48
可以考慮HP
買電腦也要撞手神.我細囝買HP,唔夠一年.
底板/硬碟全燒.
好彩有保修.
但係,整咗兩次, 都好花時間.

我唔肯定係HP問題?
還是運氣問題.

stillgood20 發表於 20-8-25 18:55
底板/硬碟全燒.
好彩有保修.
我買過部hp,又係唔夠一年就瓜柴,放棄。

stillgood20 發表於 20-8-25 18:55
底板/硬碟全燒.
好彩有保修.

我大女部2012 Mac book pro i7
依家仲用紧

之前聽過早兩三年Samsung的PC翻修率是最低果D,明顯比其他品牌低好多

我自己用過2013年買的Lenovo ideapad,3年保養內整左3,4次
另外Lenovo notebook的mon質素特別差,例如貴價機用TN panel
色域特別"榨",感覺上顏色會偏白而且所能夠顯示的顏色更少
買機看mon的規格不要單純看解釋度

如果買windows機,最基本系8GB RAM,SSD是必須的,今年我覺得如果可以的話就儘量買16GB RAM
另外intel就快出下代TigerLake CPU,整合了採用全新由印度人設計同幾千個印度人的印度團隊研發的Xe圖形核心,intel已經打算進軍顯示卡行業,今年就會出好多非常有競爭力的顯示卡
另外還有好似叫one api的野,第時可能會出現可以隨便將部分適合運行於GPU的工作使用Xe GPU運行的高效率軟件
最新的tigerlake CPU 同頻性能比上代(6,7,8,9代)提升了25%
但我見到而家好多notebook ownership program的機都不是採用最新的tigerlake 平台,甚至採用基於skylake架構的cometLake第10代
所以我覺得如果不急於買電腦的話,可以等下,用住desktop先,反正2,3個月內都不會返大學校園上課

就系其實不一定要透過notebook ownership program買機
其實部分廠例如好似我hardsell緊的Lenovo系有edu store
只要用大學email註冊 就可以使用edu store價錢去買機
而且優惠不侷限於notebook ownership果段時間,就算NOP完左都有

不過有個問題就系有部分網上授課 需要開webcam同mic 而且有D網上考試需要開webcam來監考,所以notebook都有一定必要性
需要同時使用zoom/ MS team同瀏覽器去進行考試,所以其實電腦一定要夠RAM(16GB),因為如果得8GB RAM可能如果突然自動行windows update會食你好多RAM,如果同時開瀏覽器的話有機會導致程式因為記憶體不足而崩潰
因為基本上如果個windows

如果要做design,可能都系買部貴的Mac (設計poster, 拍片)

另外我系第個討論區 hardsell緊AMD thinkpad
大家不妨可以考慮下 我hardsell緊的AMD thinkpad
但其實我自己都買左部我hardsell緊的AMD thinkpad,有好多問題
而且粒電池買返來未到半年已經壞了

但,我吾識電腦亦從來不用Apple野,不留意Apple新聞
但最近聽到Apple打算系不久將來轉CPU平台架構
將會在Mac上採用自家ARM指令集的CPU同GPU
類似而家iphone ipad的果D
不再使用intel x86處理器
我不知道會不會在未來出現新軟件的兼容性問題....

王國會長

...

lenovo 小新13, 5000人仔, AMD R7-4800, 16G/512G SSD, 又輕夠晒用

前年就買左部lenovo yoga 13 $6000, i7/16G/1T SSD 比囡, 今年上大學都唔需要再買

回覆樓主:

我想買Samsung 最新款比呀囡返大學用,超輕靚仔。其他牌子真係太重。如果要拎出街女仔都幾辛苦。

事實真係要帶出帶入. 唔好太重

qkhui 發表於 20-8-27 09:05
事實真係要帶出帶入. 唔好太重

我仔話帶iPad上堂都夠用。(問過學兄)Notebook留番屋企用,有需要先帶notebook。
我仔買左Mac book Pro 。唔重呀!好輕巧。

clarawuwu 發表於 20-8-27 13:16
我仔話帶iPad上堂都夠用。(問過學兄)Notebook留番屋企用,有需要先帶notebook。
我仔買左Mac book Pro 1 ...

我囡不是用 iphone, 所以唔會買 Mac book.

Samsung 最新果款 1.19kg ,Mac book 1.37kg

clarawuwu    發表於 20-8-28 11:04

, 大家也為孩子選擇而15 16,  今日電話唔係i phone, 但如果下次買, 一定會i phone, 頭痕中, 阿囡話要ipad , 話朋輩也說方便帶出入, 我嫌佢太細部, 近視加深, Mac book好像多人用d   , 不過, 我諗都係用家話事

我仔說不用MACBOOK 噉貴. 普通文書機就可以. 但我又擔心太普通用唔夠用到4年

qkhui 發表於 20-8-28 12:16
我仔說不用MACBOOK 噉貴. 普通文書機就可以. 但我又擔心太普通用唔夠用到4年  ...

其實唔使剪片,只係文書處理同上on line class,  唔使一定要用mac book,其他牌子夠 ram i5 i7都足夠

CMMANDY 發表於 20-8-28 11:33
, 大家也為孩子選擇而15 16,  今日電話唔係i phone, 但如果下次買, 一定會i phone, 頭痕中, 阿 ...

我囡返學會送一人一部ipad    因為上堂要用。

醒目開學勳章

回覆樓主:

我仔仔都係samsung,用左三年冇壞過,因為喺屋企用,所以唔係買最輕嗰款.
‹ 上一主題|下一主題