用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年報k1 請問有媽媽仔女讀過 宣道, 崇真, 聖羅撒 , ...
樓主: pppppppppp
go

今年報k1 請問有媽媽仔女讀過 宣道, 崇真, 聖羅撒 ,創價

回覆 piglover 的帖子

係,補充少少我家姐知津校跟校網,同幼稚園冇關係
只係佢最初以為會大機會少少有叩門機會

回覆 TY168 的帖子

多謝分享有用資料!請問宣幼小朋友如果入唔到宣小,普遍會升去邊d小學?

回覆 kkls433 的帖子

可以喺學校網頁度搵到資料

回覆 naikko 的帖子

如果miss咗簡介會,請問仲有無機會報名?

回覆樓主:

係唔係st. Rose 唔岩教網入到幼稚園都無得入小學?!

Ali123456 發表於 20-9-5 00:52

如果miss咗簡介會,請問仲有無機會報名?

照報 無問題

謝謝!我見好多人聽咗簡介會,失去咗加分機會tim。

Ali123456 發表於 20-9-5 10:46

謝謝!我見好多人聽咗簡介會,失去咗加分機會tim。

最後都係睇面試表現 同埋家長態度

pppppppppp 發表於 20-9-5 01:25
係唔係st. Rose 唔岩教網入到幼稚園都無得入小學?!
St. Rose係津校基本上頭一兩輪同你嘅實力冇乜關係,主要都係計分同埋抽獎
如果唔係住嗰區亦都冇舊生學分,唯一嘅機會就係叩門
但聽我家姐講讀St. Rose幼稚園可以叩門嘅似乎唔太多
而且佢幼稚園其實學術唔深嘅,英文一般,如果要提高競爭力嘅都要外出補習,
不過我都覺得佢係一間好嘅幼稚園,佢比較嚴教出嚟嘅小朋友都幾乖,有禮貌的

回應返你再上一個post
我覺得真係視乎你小學嘅方向係乜嘢
如果打算考直私,我自己就會揀宣道 (當然仲有好多其他好好嘅私校幼稚園不過我就你所講既幾間回應)
起碼宣小會俾60個位宣幼,都有4-5成機會,如果其他幼稚園考入去個難度大10倍唔止

如果係打算去津校
我覺得你提及嘅兩間卷校都係好學校

TY168 發表於 20-9-6 22:16
St. Rose係津校基本上頭一兩輪同你嘅實力冇乜關係,主要都係計分同埋抽獎
如果唔係住嗰區亦都冇舊生學分, ...

好多謝你意見, 對我好有用。
我對係龍鳳胎, 所以我真係好頭痕, 真心想 津校, 但又好想一條龍。。。。。 宣道我都好鍾意但係我覺得好難先入到, 而且小學都唔平T. T
創價都好鍾意,但係唔知佢升去邊啲小學(emoji)

請問可以分享一下ACK升崇小情況嗎?多唔多入返崇小?謝謝

回覆樓主:

今年都有大約7成上崇小

才都幾多喎!謝謝你的資訊!

靛青女 發表於 20-8-26 13:37
我小朋友係細b 都諗住今年試報k1, 你個list 上面都係我心儀嘅學校~

你最後報晒? 我都收到宣道收咗, 但創價waiting....... 煩惱中

回覆 pppppppppp 的帖子

只報左創價同聖羅撒,創價am, 聖羅撒waiting... 你呢?

naikko 發表於 20-8-31 13:55
tt ack 用家 今年9月大仔K3 細k1 , 覺得學校好好

1) 學校應變好快,社運停課開始 首批用live class , 每 ...

請問小朋友係Ack am定pm? Am同pm學術差距大嗎?

naikko 發表於 20-12-18 14:05
今年都有大約7成上崇小

請問Ack大約有幾多學生上返崇小?多唔多人考到其他直私offer?

靛青女 發表於 20-12-18 15:41

只報左創價同聖羅撒,創價am, 聖羅撒waiting... 你呢?

如果聖羅撒同埋創價兩間都係waiting

你有其他offer 嗎?如果waiting 多數統一註冊日後先call, 你可能要先畀錢註冊左有offer 嗰啲先喎~我見你之前問創價升小問題,我都有睇過,不過網上資料係2017年。我覺得應該唔會同而家相差好遠,因為規則玩法一樣
我唔會等聖羅撒call waiting 喇,之前做唔夠功課,後來先知原來k2全部轉pm班,如果一早知都應該唔會報名,

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3513980

靛青女 發表於 20-12-18 21:11

你有其他offer 嗎?如果waiting 多數統一註冊日後先call, 你可能要先畀錢註冊左有 ...

我有宣道 同埋藍田靈糧堂offer, 不過一個happy school一個係谷嘅。。。。 最鍾意都係創價