用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年報k1 請問有媽媽仔女讀過 宣道, 崇真, 聖羅撒 , ...
go

今年報k1 請問有媽媽仔女讀過 宣道, 崇真, 聖羅撒 ,創價 [複製鏈接]

今年報k1 請問有媽媽仔女讀過  宣道, 崇真, 聖羅撒 ,創價 ? 謝謝(無比較下)本身覺得BB 鍾意讀書, 成日叫我一齊讀. 佢自己都會睇圖畫.........
鍾意英文ABC, 依家報出年, 係大B......會唔會INTERVIEW 果時, 學校覺得係大B就要求高D.......
謝謝意見 :)
   5    0    0    0

回覆樓主:

宣道升小上APS機會較外校生大

回覆樓主:

崇真升小上崇小亦較外校生大

回覆 Poyau 的帖子

崇真見到仲要分普英同中英。。。。。。唉。。。。。。。

pppppppppp 發表於 20-8-25 19:22
回覆 Poyau 的帖子

崇真見到仲要分普英同中英。。。。。。唉。。。。。。。 ...

崇真EPK語境較佳

我小朋友係細b 都諗住今年試報k1, 你個list 上面都係我心儀嘅學校~

靛青女 發表於 20-8-26 13:37
我小朋友係細b 都諗住今年試報k1, 你個list 上面都係我心儀嘅學校~

你會報崇真中幼定普幼? 價錢差10陪

回覆 pppppppppp 的帖子

我會報創價

靛青女 發表於 20-8-26 23:12
回覆 pppppppppp 的帖子

我會報創價

都係我最鐘意架(emoji)希望有機會啦

回覆樓主:

你問呢四間,2半龍私幼 vs 2卷幼
都唔同方向,係要睇你升小取向
你要揀私幼有龍,咁就當然宣道>崇真
你要卷幼,創價happy d, St rose嚴d

Lisahan 發表於 20-8-27 11:12

我知。。。T T. 好難決定, 對小學又唔太識(emoji) 。。。。。 我對孖。。。可能小學都會分開(朋友話分開好啲)
多謝你分析比我。

Lisahan 發表於 20-8-27 11:12

請問如果喺創價同st. Rose 之間, 你覺得邊間好? 升小又邊間好呢? (唔好意思咁多野問)謝謝: )
By the way, 我係想小朋友happy school, 品德行先, 之後英文好 :P

回覆樓主:

tt ack 用家 今年9月大仔K3 細k1 , 覺得學校好好

1) 學校應變好快,社運停課開始 首批用live class , 每日定時1小時 同班主任上堂 ,另加(英,普,數,其他科)  15mins 短片 ,令小朋友跟得上課程
每2星期交收功課 (親身或校巴)

2) 學校興趣班好多,又平,返學後1小時 或返學前1小時上
,而且校巴會包接送 ( 如搭校巴)

3)學校比小朋友資源好多,又成日自家製教材 ( 例如 筆順卡,生字咭,點讀筆教材,遊戲書等等

4)學校上上下下(老師校工)都有愛心,班主任好易發現小朋友有咩問題,會即時同家長去諗辦法解決

希望上述意見幫到大家

naikko 發表於 20-8-31 13:55
tt ack 用家 今年9月大仔K3 細k1 , 覺得學校好好

1) 學校應變好快,社運停課開始 首批用live class , 每 ...

Tt ack係邊間?

monietsui 發表於 20-9-1 00:22
Tt ack係邊間?

崇真(本地)

naikko 發表於 20-8-31 13:55

1) 學校應變好快,社運停課開始 首批用live class , 每 ...

謝謝分享(emoji)(emoji)好有幫助

崇真 - 冇熟人讀,冇comment

ST Rose - 姐姐女兒,學校較嚴,小朋友幾乖有規矩
但佢唔係個個校網,亦冇叩門機會,所以真係唔好諗住會大機會升到佢間小學,功課我有睇過,一般卷校程度

創價 - 我朋友個仔讀緊,學校好有愛心小朋友讀得超級開心
我覺得學術程度同St Rose差不多, 但係疫情入邊似乎佢嘅資源比較多啲

宣幼 - 我小朋友讀緊,我自己就覺得係一間超級好嘅學校
學術亦唔係外界講到咁淺,好多小朋友都好有競爭能力,佢嘅小學就唔使講應該大家都知道非常Top, 但好多同學仔嘅哥哥姐姐讀緊都知道其實壓力確實唔細
不過始終我自己讀緊可能都唔太客觀,純粹個人意見,
希望幫到你

TY168 發表於 20-9-4 00:06

好多謝你分享同分析:)
請問如果我個小朋友 無 上過任pn 或playgroup, 但好鐘意睇書, 鍾意英文字(可能仲細, 好奇心大)會以超大B報讀(twins :p)平時好動。
A至Z 一早識, 看圖讀英大部都識, 數字英文識到30。 顏色,形狀都識。 中文未開始同佢玩。
我個注重品德,仁愛行先, 跟住英文。 。。。。 以上3間都鐘意。 應該點排? 謝謝。

TY168 發表於 20-9-4 00:06

另外請問你意思係如果本身唔係st. Rose 嘅校網, 就算讀左佢幼稚園都無機會升到佢小學?  宣道同問, thanks :)

pppppppppp 發表於 20-9-4 02:17
另外請問你意思係如果本身唔係st. Rose 嘅校網, 就算讀左佢幼稚園都無機會升到佢小學?  宣道同問, than ...

St rose小學係津小,無面試,要用計分 or 用地址大抽獎。

宣道係私小,學校自行面試收生,不受地址所限。
‹ 上一主題|下一主題