用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IB成績
go

[小學] IB成績 [複製鏈接]

常常看到有些表比較不同學校的IB成績,其實那些只給較好成績學生或篩選學生考IB的學校如spccps, dbs, cky及真道等和全部學生也考IB的國際學校成績根本不應直接比較,out了一部份成績最差的學生,平均分一定較高吧,所以直接比較分數很不公道!

3    0    0    0

IS好多學生高中前已經去外國, 成績根本反映唔到小學中學部教學成果.

SPCC無論IB,還是DSE成績都好好,點為之揀成績好的同學考IB呢?只可以話大家學習方法唔同,適合不同的公開試。
一樣唔少人高中前去外國。

Moonlight819 發表於 20-8-25 14:52
常常看到有些表比較不同學校的IB成績,其實那些只給較好成績學生才考IB的學校如spccps, dbs, cky及真道等和 ...

如果成日care自己子女間學校成績唔夠人好,咁妳本身唔應該選國際學校。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yaijing 發表於 20-8-25 15:12
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

所以我自己較欣賞真正全部學生也考IB的學校,不會像有些學校連自己一直培育的學生因不付合要求也不給與機會考,之前也有jm講過那些學生很慘!

其實IB成績的比較,一直都會有;家長只要有個大概認識就算了,SPCC 及DBS 等學校成績超卓,有目共睹;反正自己的孩子也未必有能力考入去,便各安其位努力做好自己就可以啦。

認識唔少spcc、dbs或dgs的學生,在year7或8插班國際學校的。有d係舊同事、以前工作上的acquaintances,我女學校都有幾個。無深究佢地點解走,但應該唔係讀唔上,佢地有d係國際讀2、3年,就去美國貴到嘔的名私校讀。

有時見到呢d小朋友,家庭超級富裕,父母愛錫。local神校、IS名校,都係話入就入。樣樣嘢都手到拿來,順風順水,真係好福氣。

hkpapa852 發表於 20-8-25 19:31
如果成日care自己子女間學校成績唔夠人好,咁妳本身唔應該選國際學校。
...

講得好啱,成績只係一個reference,咁鍾意比較成績都係讀LS好

樓主講的呢幾間本來都係LS,同IS都唔係同一風格,唔知有乜好比

deco99 發表於 20-8-26 09:47
講得好啱,成績只係一個reference,咁鍾意比較成績都係讀LS好

樓主講的呢幾間本來都係LS,同IS都唔係同一 ...

其實你們有沒有看清楚我的post,我就是說「不能比較」,不是想比較!不知為什麼有些LS的家長那麼玻璃心,又要入來國際學校版,又叫人不要讀國際學校,質素真是

Moonlight819 發表於 20-8-26 10:03

其實你們有沒有看清楚我的post,我就是說「不能比較」 ...

我真係未睇清楚樓主你個ID同我回果個層主ID,我真係唔應該回復

b3410    發表於 20-8-26 10:26

Moonlight819 發表於 20-8-26 10:03

其實你們有沒有看清楚我的post,我就是說「不能比較」 ...

咩叫「不能比較」?比較咗又點呢?對你或你小朋友有咩影響?對你小朋友學校又有咩影響?擔心收唔到好學生,影響學校公開試成績?

我真唔明坊間毫無權威毫無實際意義嘅排名表,點解會咁上心,即係你好在意學校成績排名?

deco99 發表於 20-8-26 10:10

我真係未睇清楚樓主你個ID同我回果個層主ID,我真係唔應該回 ...
總體來講IS版還是非常值得來睇下,視野寬闊。不過有些真是不應該回。

注意...IB不是單看總分的

回覆樓主:

無經歷過ib制度家長,衹會比較總分或狀元數目是可以理解嘅,可惜不少非ib家長往往衹用自己角度去評論,即使ib家長去解釋都無用,特別有些認為ib比dse容易,係捷徑。有時見到話某校平均分衹得35, 36, 又或者 oxbridge 都衹需要ib 38之類, 唉,睇完咪算咯,唔明就點講都唔會明

樓主, 見你有啲比人圍攻的感覺, 我想撐你!

可能大家有啲 "over interpret" 你講的野 ?

點可能唔比較, 買個橙, 你都想揀嗰甜啲/靚啲架啦, 更可況係揀學校?
成績會係其中一個考慮, 唔代表你係想講"成績係唯一考慮".

sipdowy 發表於 20-8-27 13:41
樓主, 見你有啲比人圍攻的感覺, 我想撐你!

可能大家有啲 "over interpret" 你講的野 ?

多謝有你這些明理有質素的家長,我個post明明寫有篩選學生考IB的LS和IS不應直接比較,估不到有些玻璃心的LS家長不只閱讀能力有問題,還曲解意叫你不要讀IS,真可笑!

你要冇篩選、all through education,咁 IB avg score 已唔係首要目的,然而又予盾地對於個結果感到唔公平。

對於SPCC、DB既所謂篩選,真係莫名其妙,難道佢出 DSE 果班去考 IB 會變得低分過普遍 IS?

作為CKY 用家我就更加無奈,隔一排就有家長出 post 話 out 30人去考 IB。扁扁每年公佈 IGCSE 9X% A*-C,60%+ 係6A以上,一個相對客觀數據反映到幾多%乎合升讀 IB資格唔睇。

我都已經避走LS版來到 IS版,就係唔想小朋友同人鬥快、鬥分數、鬥早學習,唔想local school teachers 咁諗野,ie 搵人地既缺點,而係搵自己既優點、學習既樂趣。

點解唔可以 appreciate 其他學校既努力,爭取到佢地現有既位置,接受長江後浪推前浪?反而冇証據地質疑人地用不公平手段?上面學校都係年複年咁達到好表現

anyway,誰在直接比較 LS、IS 既 IB score?其實 no one

Moonlight819 發表於 20-8-25 14:52
常常看到有些表比較不同學校的IB成績,其實那些只給較好成績學生或篩選學生考IB的學校如spccps, dbs, cky及 ...

我可以肯定 SPCC 今年畢業的,和之前幾屆畢業的,絕對無篩選叻唔叻去讀 IB.

呢個假設已經錯到極點!

兼且,DSE 和 IB 成績,有目共睹。

至於,又話什麼好彩好命順風順水,我想講
孩子們好努力先可以憑自己實力去考入,
他們亦都係憑着自己嘅努力去考出成績,
唔好諗到咁輕易,老師和學生都有付出。

如果咁計好彩,不如話好彩由細到大有錢讀國際學校。
講呢啲嘢都係冇意思。

我絕對唔係批評國際學校,我都好喜歡國際學校嘅教學模式,Spcc 教學模式都好類似。

‹ 上一主題|下一主題