用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院
樓主: 新雨
go

聖保羅書院   [複製鏈接]

BTW, 樓主,在學校硬件和配套方面:
1. 校舍相對其它直資學校來說, SPC 確實比較細,沒有像九華、DBS、LSC 的大球場,男校來說差小小
2. 但其他設備等,這幾年因校舍擴建,所以有所更新或更換,都幾好
3. Lunch 的話,學校附近會有不小餐廳食肆,但都比較細,要爭位
4. 交通方面近港鐵,都方便

Sheep06 發表於 20-8-29 10:22
可能來年你們 IAL會更多人爭入

對,尤其是如想去英國讀書,會相對有優勢。

IYY 發表於 20-8-28 13:41
認同。SPC 一直在進步中。
6 年前, 相信有 SJC, KC, WYK, YW, 聖言 offer 的學生, 都未必會揀 SPC。當年 SP ...

你唔計SPCPS上果班學生乎?~~~

為食仔 發表於 20-8-29 09:59

是嗎?真的不清楚,可能遲d Law 都變閒科

格離post已經 討論今年7月1日後,醫科同law會否不再是神科??
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-8-29 11:19
格離post已經 討論今年7月1日後,醫科同law會否不再是神科??
Law 唔知,醫科應該繼續會神一陣因為也沒有更好的選擇。

b3410 發表於 20-8-29 11:29
Law 唔知,醫科應該繼續會神一陣因為也沒有更好的選擇。

宜家潮興兜圈直插大學嘛,可能易入啲~~~

gracelam 發表於 20-8-29 11:19

知道呀,依家真係好頭痕,這兩科都面對好大挑戰,Law 就唔洗講,醫科的話,現在AI 人工智能、遙距診斷及好多自動化工序已在醫療界慢慢盛行,加上如引入外來醫生,情況真的不妙。另外,經濟衰退,中美貿易磨擦,就算環商(GBS)、金融......這幾年也不是好的選擇,也有很大沖撃。
所以神不神科,算吧啦,最緊要係讀嗰個鍾意和有興趣,和夠分入,如果只看錢,將來好辛苦

為食仔 發表於 20-8-29 13:52
知道呀,依家真係好頭痕,這兩科都面對好大挑戰,Law 就唔洗講,醫科的話,現在AI 人工智能、遙距診斷及好 ...

絕對係,仔大女大,佢地自己揀自己的路,大學讀咩科,留港定出國佢地自己選擇。

為食仔 發表於 20-8-29 13:52
知道呀,依家真係好頭痕,這兩科都面對好大挑戰,Law 就唔洗講,醫科的話,現在AI 人工智能、遙距診斷及好 ...
認同比小朋友讀自己有興趣的科目。有passion 去學習比較重要

先有概念係神科,是否一早已經有咗定位呢?~~~

搵返個news:
港大取錄4名文憑試狀元 3人入讀醫科 1人入讀工程

今屆中學文憑試大學聯招結果今日放榜,港大宣布,今年5名經聯招派位的7科5**狀元中,共4名獲港大錄取,其中3名將入讀内外全科醫學士課程,另1名則會入讀工學學士課程。

港大表示,在整體報讀法律相關課程的考生人數減少的情況下,全港23名考獲3科5**或以上報讀法律相關課程的考生,將全數入讀港大。

另外,港大錄取了78名本地非華語考生,比去年增加約22%。

港大收生及國際生交流事務總監嚴志堅表示,今年對文憑試考生來說是非常艱辛的一年,喜見他們仍能疫境自強,以毅力取得優異成績。

Sheep06 發表於 20-8-29 14:42
搵返個news:
港大取錄4名文憑試狀元 3人入讀醫科 1人入讀工程
今年的確係非常艱辛的一年。不過,危機危機,即係有危就有機,面對困難唔放棄,可能就是人生機遇。

Sheep06    發表於 20-8-29 14:52

mcl203 發表於 20-8-29 11:05
你唔計SPCPS上果班學生乎?~~~
我寫明是"收外來生"

成績還要考慮埋原校生,幾年前坊間評SPC係1C,收1C生亦係坊間嘅認為~~~

mcl203 發表於 20-8-29 15:57
成績還要考慮埋原校生,幾年前坊間評SPC係1C,收1C生亦係坊間嘅認為~~~
...

6年前收到外校生可能真係B1 中下游。不過話時話,就算現在,坊間仍有好多評SPC 是B1C 的。所以1A 定1C唔好太認真,最緊要適合而附合band。

為食仔 發表於 20-8-29 18:57
6年前收到外校生可能真係B1 中下游。不過話時話,就算現在,坊間仍有好多評SPC 是B1C 的。所以1A 定1C唔好 ...

~~~~~

DBS, QC  :B1A
St Joe, KC: B1B
SPC, Ying Wa: B1C

為食仔 發表於 20-8-29 18:57
6年前收到外校生可能真係B1 中下游。不過話時話,就算現在,坊間仍有好多評SPC 是B1C 的。所以1A 定1C唔好 ...

4年前,我女嗰班考級2x~3x/15x, 都入左SPC, 一線小學Band 1b生

今年考呢個range已經入唔到 !

回覆 Ving 的帖子

呢個可能是你心目中的排名和Banding如果以DSE成績去計算
就不再是這樣排

睇返這5年來的DSE成績去排,會比較理性

「忘記背後,努力面前,向着標桿直跑!」
接受過去、從經歷去學習成長,挑戰昨日的我,成就明日的我。相信SPC 師生一直也這樣做,所以能從DSE 的低潮快速成長到有今天的成績。有時太多包袱,唔識轉變反而會裹足不前。
男校之間競爭總是十分激烈,大家也不用太執着邊個去做男主角啦!
‹ 上一主題|下一主題