用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院
樓主: 新雨
go

聖保羅書院   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-8-26 19:32
6嘅讀醫科大概只是DSE stream?
未計IGCSE/GCE
如果佢係要同 SPCC 同 DGS 比,好難比,兩間入讀有關醫科的,各有 3x 、40 個

為食仔 發表於 20-8-26 18:49
至於是否讀醫也不用太執着,這只是一個例子,去年SPC 的超級狀元和一些今屆狀元也不是揀入醫吧!
...

絕對無意冒犯,只是初頭誤會了樓上話同其他band 1學校個gap大,而作出嘅comment. 而家知我理解錯左

回覆樓主:

樓主,我總結一下我的答案:
不看成績,作為用家,SPC 肯定是一所很好的學校,學校和老師對學生的各方面的培養和支持很多。

看成績,也不敢高攀Top的神校如SPCC、DGS、DGS、QC....等。我看上來,SPC 一直是在挑戰昨日的我,一步一步前進,那怕有很多家長坊間仍誤會SPC 是B1C (直至今天仍很多), 師生也一直在默默耕耘,不灰心放棄。

成績總結:
2020年 DSE
主科5+ 41.8%
整體5+ 46.6%

主科4+79.08%
整體4+79.80%

33222 89.5%
3大比率(1st round) 62%

2020 IAL
50% of candidates got 4科A*

好唔好由家長自己判定,但論到與其它學校的Gap,客觀去看,不能評論,已公佈成績的學校當然清楚易見,但如DBS、QC、LSC⋯⋯等都未有整體成績公佈,比較唔到喎,點知邊個好d呢!拗贏又點呢!supporting 唔夠喎!況且我覺得也不須比較,入到是但一間都開心到彈起

不好意思,恕我多言了。

醒目開學勳章

Sheep06 發表於 20-8-26 19:35
如果佢係要同 SPCC 同 DGS 比,好難比,兩間入讀有關醫科的,各有 3x 、40 個
唔係掛,有人夠膽將spc同spcc、dgs compare呀

triceramum 發表於 20-8-26 20:05
絕對無意冒犯,只是初頭誤會了樓上話同其他band 1學校個gap大,而作出嘅comment. 而家知我理解錯左
...

不須介懷,大家也是一起在討論,十分有趣。平常心討論大家也會找到insight

bobbob 發表於 20-8-26 20:39
唔係掛,有人夠膽將spc同spcc、dgs compare呀

任何一間同這兩間比都比下去吧

bobbob 發表於 20-8-26 20:39
SPCC & DGS 係神級wor, 有邊間可相比 ??  一間係最強男女校, 另一間係最強女校。

回覆 IYY 的帖子

竟然有人這樣把SPC放上神枱,真想不到!好睇得起呢間學校吖!👍🏻
相信SPC上上下下的努力沒有白費!

真心欣賞

carolmum 發表於 20-8-27 00:06
回覆 IYY 的帖子

竟然有人這樣把SPC放上神枱,真想不到!好睇得起呢間學校吖!👍🏻

SPC 2020 升U初步資料

JUPAS:

三大 first round: 62%

HKU medic: 3

CU medic: 3

HKU Pharmacy: 3

Non-JUPAS (IAL):

HKU medic:3

HKU dentistry: 1

Overseas:

law at Lady Margaret Hall, Oxford University

a number of other students have also gained admission to Imperial College London (ICL), University College London (UCL) and King’s College London (KCL) to pursue a range of different programmes.

carolmum    發表於 20-8-30 08:44

hkpapa852 發表於 20-8-26 16:16
Gap係大咗定細咗, 係睇吓同邊間比, 同埋點樣比
不過多數人都係上"網站"(唔係EK)睇評級去比, 所以都係嘥氣
其實喺學校夠膽將詳細成績列出之前,都仍然有保留。

carolmum 發表於 20-8-27 00:06
回覆 IYY 的帖子

雖然未係神級,但係鬼佬校長走咗之後,學校注重咗成績。 當然唔係坊間吹得咁好,但係的確係進步咗,而且進步唔少。

王家爸爸 發表於 20-8-28 08:37
雖然未係神級,但係鬼佬校長走咗之後,學校注重咗成績。 當然唔係坊間吹得咁好,但係的確係進步咗,而且進 ...
認同。SPC 一直在進步中。
6 年前, 相信有 SJC, KC, WYK, YW, 聖言 offer 的學生, 都未必會揀 SPC。當年 SPC 能收的外來生應該大部份為 band 1 中游或以下的男生, 今日的成績竟能與眾男校爭一日之長短, 可見學校的增值力。

今年 SPC 的 DSE + IAL 成為話題, 能成為其中一間一線學校, 足見師生們這 6 年來的努力沒有白費, 作為家長, 我為他們鼓掌。

SPC 仍有很多不足之處, 仍有改善空間, 實在不能與 SPCC, DGS, LS, QC, DBS, MCS, HY, 培正, 林護, 曾肇添, 鄧顯 (下省幾十字) 等等一眾名校相比。只願 SPC 上下一齊繼續努力不懈, 為未來打拼, 一天比一天進步。

香港人, 一齊加油。共勉之。

carolmum    發表於 20-8-30 08:52
小鹿揀學校    發表於 20-8-29 08:45

EarlySun 發表於 20-8-28 00:47
SPC 2020 升U初步資料JUPAS: 三大 first round: 62%HKU medic: 3CU medic: 3HKU Pharmacy: 3Non-JUPAS (IAL ...

比起讀醫,SPC 比較多同學讀Law ,今年除了有一位去Oxford 讀Law , 聞說最小還有20+位同學在港讀Law

為食仔 發表於 20-8-29 08:20
比起讀醫,SPC 比較多同學讀Law ,今年除了有一位去Oxford 讀Law , 聞說最小還有20+位同學在港讀Law
...

其實呢兩年開始, 神校啲人都開始唔揀 Law
今 年 HKU 都話 夠分報嗰啲都收曬

新雨 發表於 20-8-24 15:22
St.Paul Boys 好唔好?

樓主,你問完之後又失左踪,你的兒子想讀?

回覆 Sheep06 的帖子

港大年年都話平均幾多分以上有揀law 嘅都去港大。
少咗叻嘅揀,但具體情況要再多啲學校公佈畢業生去向。

Sheep06 發表於 20-8-29 09:36
其實呢兩年開始, 神校啲人都開始唔揀 Law
今 年 HKU 都話 夠分報嗰啲都收曬
...

是嗎?真的不清楚,可能遲d Law 都變閒科

為食仔 發表於 20-8-29 09:59

是嗎?真的不清楚,可能遲d Law 都變閒科

現在的政治環境下真的很難說

Sheep06 發表於 20-8-29 10:02
現在的政治環境下真的很難說

真的,現在的環境,不好說,好多人都想出國讀書

為食仔 發表於 20-8-29 10:18