用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 3T處理不到行為固執問題
go

3T處理不到行為固執問題

已有上3T, 但固執行為好似唔係OT ST PST幫到。
我仔開口埋口都係數字,玩所有玩具都係同數字有關,睇書就望頁數,記人就記人住幾樓......究竟呢d行為係乜野訓練可以幫?

ABA

https://www.facebook.com/121357901307803/posts/2980084568768441/?vh=e

Activehealth 發表於 20-8-24 19:45
ABA

https://www.facebook.com/121357901307803/posts/2980084568768441/?vh=e

但真係好貴,普通家庭負擔唔到(emoji)

applepie34 發表於 20-8-24 00:37
我仔開口埋口都係數字,玩所有玩具都係同數字有關,睇書就望 ...

排左位未?
慢慢分散佢專注力(睇數字)

我仔開口埋口都係數字,玩所有玩具都係同數字有關,睇書就望 ...

你小朋友幾歲? 認知程度如何?當佢識多啲嘢,佢就有機會改善。例如,當佢喜歡睇書裡面的圖畫,知道啲圖畫表達甚麼,佢就唔會再係咁專注頁數。所以我覺得PST會幫到手。

回覆 applepie34 的帖子

我阿仔成日數手指, 又係好鍾意數字, 佢哋嘅興趣範圍真係好窄

固執行為真係ABA既專業領域.. 如果怕負擔唔起,有冇睇過 愛x? 或者自己讀下ABA 資訊,應該唔少分享關於固執行為