用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一視藝失手
樓主: pptomoko
go

呈一視藝失手

little_yolky 發表於 20-8-24 11:38
視藝5分一跳,你哋76-85,即係唔係80就85,咁你求神拜佛唔好咁多人90-95,都唔會好慘啫,應該唔會好多人95 ...
視藝交上教育局係唔係真係5分一跳?點解要咁呢?

little_yolky 發表於 20-8-24 11:35
咁你哋學校反而無所謂喔,因為大家都係低分。呈分其實唔止計個實分,仲要睇果科大家平均高唔高分,所以我 ...
我知排名是看全校平均,之但係點拎張成績單出去見人?呢一個point, 我想極想不明白⋯⋯明明大部份小朋友乖乖,讀書成績不錯,交齊功課,上zoom 準時,平常有問有答、但操行係一個B,校長話要做好多服務同學、老師,才可以拎A。以前講得通,但今年疫情個個zoom 上堂,點解係B?
好多B1 中學都想要操行A的學生,偏偏我校⋯⋯⋯

rinarina 發表於 20-8-24 12:08
我知排名是看全校平均,之但係點拎張成績單出去見人?呢一個point, 我想極想不明白⋯⋯明明大部份小朋友乖 ...

係咪有直屬或聯繫中學?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-8-24 12:42
係咪有直屬或聯繫中學?
嗯嗯

nataliegooooo 發表於 20-8-24 12:02

視藝、音樂都係5分一跳。

nataliegooooo 發表於 20-8-24 12:02

視藝同音樂原始分皆要為5的倍數

rinarina 發表於 20-8-24 12:08
我知排名是看全校平均,之但係點拎張成績單出去見人?呢一個point, 我想極想不明白⋯⋯明明大部份小朋友乖 ...

唔駛擔心既,中學一見貴校校名,就會心中有數。唔駛咁擔心。

參考 WebSAMS 常見問題 7.

https://cdr.websams.edb.gov.hk/常見問題/

7.

問︰提取中一派位校內成績時,系統顯示「音樂科和/或視覺藝術科校內評核積分不是5的倍數,請參閱異常報告及到學生成績模組處理有關積分」,應如何處理?

答︰

音樂及視覺藝術的分數應以「五」的倍數作為評分標準。在中一派位模組內,提取該科/兩科校內成積時如有異常分數,系統會產生異常報告及強制結束該次提取過程。用戶須在學生成績模組處理有關積分及重新進行數據整合,再到 中一派位模組 > 派位年度流程 > 提取/重設校內成績,預備所需呈交中學學位分配辦法的積分。

rinarina 發表於 20-8-23 22:32
我就係見到其他學校操行好易拎A,我校就不是了,所以覺得學校大整蠱。
操行主要對自行時有用,抽獎時影響不大

JojoDad 發表於 20-8-28 08:57
操行主要對自行時有用,抽獎時影響不大

操行係自行有計分 亦對叩門有影響

回覆樓主:

唔好自己嚇自己,努力呈2,面試準備。。。
如果平時都是b 應冇影響,亦可能呈分老師手緊些,不會太多人a.
我小朋友va長期c, 冇得救,數常攞盡,中英保到正常分,以為呈1,2會被拖低幾名,最後都keep到心目中名次, 可能成績相近的同學va又未見突出。
所以經驗係:過去冇得改,不如着力面前!加油!

回覆 little_yolky 的帖子

其實我有時唔太明. 點解要呈視藝, 音樂. 為何不可以一起呈埋體育 ?

qkhui 發表於 20-8-31 09:05

其實我有時唔太明. 點解要呈視藝, 音樂. 為何不可以一起呈埋體育 ?

P.E.一定唔可以呈,有長期病患及行動不便兒童係上唔到P.E.堂,如果只考筆試咪又要温多一科?

qkhui 發表於 20-8-31 09:05

我覺得應該只呈中英數常

回覆 gracelam 的帖子

我明AR. 但其實可唔可以3科比小朋友自己選擇? 呈其中一科? 因本身呈分試對男孩子巳相對不公平.

qkhui 發表於 20-8-31 10:34

我明AR. 但其實可唔可以3科比小朋友自己選擇? 呈其中一科? 因本身呈分試對男孩子巳 ...

呢個提議好,我仔視藝又係冇眼睇

講真. VA. 同音樂. 相對女仔會較好, PE 相對男仔會較好. 巳做了很多調查. 女孩子亦比男孩子早熟, 整個呈分試其實對女孩子巳有優勢. 所以真係唔明白. VA, MUSIC , 相對比例巳唔係佔太多. 點解唔可以加埋PE. 比小朋友去可以有選擇呢?  

** 利申: 我大仔巳考完DSE. 細仔小二 **

qkhui 發表於 20-8-31 10:49

講真. VA. 同音樂. 相對女仔會較好, PE 相對男仔會較好. 巳做了很多調查. 女孩子亦 ...
我個VA, music 都幾好. 不過我都認為只要呈主科就夠.

回覆 qkhui 的帖子

好主意。重要的是鼓勵他們的非學術學科。體育應該是選擇之一

qkhui 發表於 20-8-31 10:49

講真. VA. 同音樂. 相對女仔會較好, PE 相對男仔會較好. 巳做了很多調查. 女孩子亦 ...

其實應該回歸以前,男女分隊,而唔係唔呈VA音樂。