用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想轉校網,請求意見
go

想轉校網,請求意見

學校屬深水埗網,級頭女,想轉九龍城網,冒險嗎??

shanshan16 發表於 20-8-23 11:32

如果肯定係1A-B
轉校網 應該仲係band 1 level
可以轉
但如果係1尾就要諗清楚
轉左 可能跌band 會變2A 咁抽獎就大獲 完全2回事

shanshan16 發表於 20-8-23 11:32

心儀邊間中學

弟一志願,迦密,華英,伊中,瑪利諾,培正

第二和弟三志願,旅港,黄芴南/ 银禧

回覆樓主:

大抽獎跨網邊緣人可能跌Band
如據學校往績非邊緣 應可保B1

LSYHK 發表於 20-8-23 11:44
如果肯定係1A-B
轉校網 應該仲係band 1 level
可以轉

老師曾講過屬1A,我諗再保守啲估計1B應該都穩陣卦。

CMMANDY 發表於 20-8-23 12:00
心儀邊間中學

弟一志願,迦密,華英,伊中,瑪利諾,培正

心儀迦密,第二自願仲諗緊

shanshan16 發表於 20-8-23 12:17
咁應該都穩陣band 1

shanshan16 發表於 20-8-23 12:17

咁我覺得都值得轉

如果級頭,女仔深水埗的上智已經穩入,很不錯。當然級頭自行九龍城迦密及油尖旺伊中應該也搶住收。放心吧!九龍城區好多人鍾意迦密、其次是旅港、華英、黃笏南、銀禧。反而培正和民生各有自己小學,自行少左人揀。提一提華英一路都話搬校舍,所以你要預計將來返學由深水埗出去九龍城是否方便,上述九龍城學校不近地鐵,所以自己一定要預計清楚路程!

MimiCactus 發表於 20-8-23 13:26
如果級頭,女仔深水埗的上智已經穩入,很不錯。當然級頭自行九龍城迦密及油尖旺伊中應該也搶住收。放心吧! ...

由於不是一線小學,所以信心有所保留。伊中個人都很喜歡,但只in200個人,似乎有些冒險。
而我想轉校網因居住在九龍城,這區band 1學校比較深水埗多,選擇方面比較易選。

請問一級多少人?

MimiCactus 發表於 20-8-23 13:44
請問一級多少人?

大約120人

很不錯,放心轉戰九龍城

上年,朋友囡,本身是油尖旺band1,大抽獎轉深水埗網,抽到band 3 女校(欺凌女中中)

bbforever    發表於 20-8-23 14:50

sandylaw617 發表於 20-8-23 14:39
上年,朋友囡,本身是油尖旺band1,大抽獎轉深水埗網,抽到band 3 女校(欺凌女中中) ...

咁應該係填表策略出錯吧?band1點都會抽到band2卦?

shanshan16 發表於 20-8-23 12:19
心儀迦密,第二自願仲諗緊

迦密自行唔容易, 真係龍爭虎鬥, 反而乙部, 少左批網外和有人保守返, 所以機會大番d, 不過, 不竟隨機# 影響, 都係靠彩數, 如果決定迦密為目標, 轉來九龍城, 迦密英文唔錯的, 要努力呀!

MimiCactus 發表於 20-8-23 13:26
如果級頭,女仔深水埗的上智已經穩入,很不錯。當然級頭自行九龍城迦密及油尖旺伊中應該也搶住收。放心吧! ...

代友問聲 請問 德雅中學 受唔受歡迎?屬於band one a嗎

德雅是B2A 中學,在深水埗區是B1女仔的止蝕點。所以都有好多人搏呢間中學。聽聞好似同小學脫龍,所以自行德雅B2小學生一定作首選,亦是同區其他B2生和他區B2生搏入黎的。深水埗叻的B1女仔,如果鍾意女校,多會選上智、聖母玫瑰。而且聖母玫瑰和德雅是姊妹學校添。

MimiCactus 發表於 20-8-23 23:31
德雅是B2A 中學,在深水埗區是B1女仔的止蝕點。所以都有好多人搏呢間中學。聽聞好似同小學脫龍,所以自行德 ...

但係我上網查話佢係band 1a定band 1b

醒目開學勳章 王國長老

bbhappy68 發表於 20-8-24 15:31
但係我上網查話佢係band 1a定band 1b
係一間當年 "被落車" 既中學

之後既成績一路都升, DSE 成績亦都好好, 係 B1 成績, 奈何教局既微調之下, 未可以入返 B1 pool

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~