用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選校求意見
go

自行選校求意見  

我個囡在二線小學全級頭五名,小五呈分線全部A,我和她都心儀女校,自行方面心目中已有一間聖傑靈,另一間暫未有,班主任提議油真,但我覺競爭和壓力都大。我有考慮九真,因為近幾年已升做band1(網上說1B-A) ,但我囡參觀過校舍太細不喜歡。請教大家意見(emoji)(emoji)(emoji)

chanhazel 發表於 20-8-23 11:14
我個囡在二線小學全級頭五名,小五呈分線全部A,我和她都心儀女校,自行方面心目中已有一間聖傑靈,另一間 ...

你要先講你係邊一區的小學 不然其他網友幫你唔到分析

因為不同小學的級頭 都可以好大分別

LSYHK 發表於 20-8-23 11:16
你要先講你係邊一區的小學 不然其他網友幫你唔到分析

因為不同小學的級頭 都可以好大分別

黄大仙區二線小學

九龍區 我唔熟

但有無上一兩屆的師姐作參考?

我個囡在二線小學全級頭五名,小五呈分線全部A,我和她都心儀女校,自行方面心目中已有一間聖傑靈,另一間 ...

請問有無學校升中往績
例如 小六人數 B1% 級幾屬B1
另外 級頭5以往升什麼中學?

Poyau 發表於 20-8-23 12:10
請問有無學校升中往績
例如 小六人數 B1% 級幾屬B1
另外 級頭5以往升什麼中學?

往績都麻麻……

可考慮 上智 / 油真  

elbar 發表於 20-8-23 13:58
可考慮 上智 / 油真

這兩間都很好,有幸入到都擔心壓太大。我知道真小只有全級頭幾名才可入油真,其他多數入九真,油真學生多來自油天。

回覆樓主:

上網找到九龍區女校:上智,油真,九真,聖母玫瑰,德愛,德雅,藍田聖保祿等等……,大家對這些學校評價如何,本人心目中最重要校風好,老師可以連成績追不上的都關注到。

chanhazel 發表於 20-8-23 14:25
上網找到九龍區女校:上智,油真,九真,聖母玫瑰,德愛,德雅,藍田聖保祿等等……,大家對這些學校評價如 ...

你提及囡囡是二線小學,派位往績唔係很好,如果想自行攪掂,就唔好搏上智、油真呢啲大熱學校了。九真在ek很熱門,睇唔少post都話揀佢,看來競爭也大。或許可試聖家、聖母玫瑰、德愛、保祿六世,前兩間在外區也有點名氣競爭大少少,後兩間應主要是本區的人認識。睇吓你住邊去邊間交通方便些。照計你女名次,本區派位應最差也能入可立吧!如果唔一定要自行攪掂,就搏高少少囉

WinnieCatCat 發表於 20-8-23 15:37
你提及囡囡是二線小學,派位往績唔係很好,如果想自行攪掂,就唔好搏上智、油真呢啲大熱學校了。九真在ek ...

多謝分析,德愛都係考慮當中。

級5,自一進取,自二保守。
聖傑靈九真,算好保守。

chanhazel 發表於 20-8-23 15:46
多謝分析,德愛都係考慮當中。

其實我覺得德愛機會都大,競爭應冇九真咁大,睇吓你會唔會覺得留返派位先填乙一,自行試吓其他學校。如果都沒另一間好鍾意,咁自二選德愛,萬一要叩門多少少誠意分都好既

chanhazel 發表於 20-8-23 12:40
往績都麻麻……
既然唔方便講校名,甘校網的升中派位資料有校名和人數嗎?有就按老師建議隨便報油真(無需擔心壓力,有前五已經很不錯)。有校名沒人數就小心少少……

medicine 發表於 20-8-23 16:14
既然唔方便講校名,甘校網的升中派位資料有校名和人數嗎?有就按老師建議隨便報油真(無需擔心壓力,有前五 ...

有校名冇人數,仲要幾年加埋一齊,都心知麻麻。天外有天,都知不可選band1A嘅學校, 1B-1C,大家都舒服d·

chanhazel 發表於 20-8-23 14:25
上網找到九龍區女校:上智,油真,九真,聖母玫瑰,德愛,德雅,藍田聖保祿等等……,大家對這些學校評價如 ...
校風來講,中意嚴定鬆?前者油真滿足到你。鬆少少?睇小學係自動波定需要有人經常提先肯去學,若果細細個就需要提,中學不宜太寬鬆。
至於熱門與否,(KL3)本區乙一必入,熱極都有限。

chanhazel 發表於 20-8-23 16:18
有校名冇人數,仲要幾年加埋一齊,都心知麻麻。天外有天,都知不可選band1A嘅學校, 1B-1C,大家都舒服d·
...
沒人數……
甘本年級幾多人?

medicine 發表於 20-8-23 16:22
校風來講,中意嚴定鬆?前者油真滿足到你。鬆少少?睇小學係自動波定需要有人經常提先肯去學,若果細細個就 ...

我中意嚴,其實我是九真人,知道有幾嚴

medicine 發表於 20-8-23 16:23
沒人數……
甘本年級幾多人?

大約150-155

chanhazel 發表於 20-8-23 16:25
大約150-155

150人,但校網都沒派位人數,真係幾得意。
有甘多人,就算沒派位人數,照聼老師建議,自一油真(唔使擔心壓力,好多“7X”都係抽入),自二個人心儀即聖傑霛。