用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選校求意見
樓主: chanhazel
go

自行選校求意見  

chanhazel 發表於 20-8-23 15:46
多謝分析,德愛都係考慮當中。

我覺得可試聖母玫瑰 或沙田聖羅撒(如果唔介意入新界讀)

德愛可以填表先揀

簽名被屏蔽

ar_mak 發表於 20-8-24 01:19
你下次唔使講校名咁鬼複雜架喇,你話讀李嘉欣果間就係人都知邊間架喇。

真心不會選個間

ar_mak 發表於 20-8-24 01:19
你下次唔使講校名咁鬼複雜架喇,你話讀李嘉欣果間就係人都知邊間架喇。
嗰位家長成日出黎答都係嗰幾句佢主要都係想show off吓自己女兒有幾叻...

但佢囡囡係真係幾叻; 應該都係級1/2

其實樓主如果係二線學校頭五; 應該好難入到MCS; 唔好浪費咗個自行位

基本上大部份自行入到既都係級一/二 (三私一直除外)

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我好友囡囡,二線小學全級又係考第5, 自行一油真,自二聖傑靈...入到油真

冇特異功能,只讀書型

所以唔洗考慮九真住,油真有機架

hugub 發表於 20-8-24 11:25
我好友囡囡,二線小學全級又係考第5, 自行一油真,自二聖傑靈...入到油真

冇特異功能,只讀書型

好似我個case,多謝意見。我個囡最主要想女校和學校不要太細,同多課外活選擇,而家長就諗多d,主要校風好和長遠d就大學入學率高。

油真校風

jli008 發表於 20-8-24 10:47
你又估錯,SHOW OFF係你地自己想,女兒衹有六年級才有級1,其餘都冇級1及2的,唔好唔知就亂作.   我也沒叫樓主 ...
我估你囡囡有級1/2; 你自己都話你囡囡小6級1 => 我咁都算估錯?
show ng show off肯定唔係你自己可以答到既問題; 你等呢度啲人答你啦

一個人乞唔乞人憎都唔係自己可以答到既問題; 因為呢樣係人地對你既觀感, 唔係自己對自己既觀感

nataliegooooo 發表於 20-8-24 10:34
嗰位家長成日出黎答都係嗰幾句佢主要都係想show off吓自己女兒有幾叻...

但佢囡囡係真係幾叻; 應該都係級1 ...

唔係,我哋學校係級三入,都係二線。最緊要睇級一級二有無同你爭。

little_yolky 發表於 20-8-24 11:42
唔係,我哋學校係級三入,都係二線。最緊要睇級一級二有無同你爭。
你地學校係會公佈呈分排名?

nataliegooooo 發表於 20-8-24 11:46
你地學校係會公佈呈分排名?

會的,仲要係每次累計既排名。

ar_mak 發表於 20-8-24 11:39
何以見得?

只是我個人意見:雖然個間是津貼學校,但時代已不同,入到的經濟環境都不差,而我只是好普通到不能再普通的家庭,小朋友思想未太成熟,難免物質方面有所比較,這又是學業以外另一種壓力。如果我個囡真系我想入的話我都會比佢試和同佢分析

chanhazel 發表於 20-8-24 11:47
只是我個人意見:雖然個間是津貼學校,但時代已不同,入到的經濟環境都不差,而我只是好普通到不能再普通的 ...

咁又唔可以咁諗,我當年唔考慮只係因為英文怕跟唔上。佢哋英文非常好的。

little_yolky 發表於 20-8-24 11:47
會的,仲要係每次累計既排名。
因為一般學校都只用小一至四即係用總分黎排名; 唔會特別用標準分計排名咁你學校會唔會出埋個標準分?

你學校真好