用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小朋友只係1b~1c成績
樓主: piglet0529
go

如果小朋友只係1b~1c成績

妳點知我吾得, 我覺得我的孩子得架, 係小學級x架, 數學英文95以上,仲 唔洗點溫書, 又聰明, 上到中學, 只要加d 力, 高中補下習, 假期看多d課外書就店喇

人總要成長, 成長路梗會有起有落, 不過, 記住, 注碼係自己囝囡, 吾係錢咁簡單

寧願保守也唔好高攀

piglet0529 發表於 20-8-23 14:22
那些科是熱門?小朋友喜歡地理物理知識,是不是熱門科?

你心儀的其中一間中學只是B1b,不是B1a,自主學習,必須自己温自己找方法去解決。至於中四選科,系中三時的名次優先選,不過基本上你小朋友想讀什麼科都可以編上,大約有9X%可以(至今年都是這樣)。

piglet0529 發表於 20-8-23 23:22
中左一科

要留意下未來教的老師是否教得好,這個必有難度。

piglet0529 發表於 20-8-23 08:02
不大諗真温書,迫佢唔到。但涉獵多方面知識,歷史地理科學常識,甘可以搏大抽獎入1a嗎?上到中學辛苦嗎?  ...

照報band 1A,band 1abc唔係你想像中分別咁大(除非神校啦)否則都係睇小朋友學習能力/興趣/毅力,及識唔識得諗

你另一個post提過佢考到級五,但有時會級2x就band 1C, 除非寶校,真係會級2x就band 1C?

我覺得小學只係考小唔小心,小學成績一般(更何況佢最差級2x都中上啦)我唔覺得讀band 1a一定跟唔上,反而遇到一樣咁nerd會否更開心呢?

醒目開學勳章

triceramum 發表於 20-9-30 11:43
照報band 1A,band 1abc唔係你想像中分別咁大(除非神校啦)否則都係睇小朋友學習能力/興趣/毅力,及識唔 ...

因為仔校從來唔對外公佈考到咩中學,照計考廾幾都有可能仲係B1b成績既。今次呈一仔仲考到全A成績,不過未派成績表,未知ranking

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-23 22:51
路過,少少意見.
先唔討論你小朋友是否有足夠能力讀1A先。中學唔同小學,上到中學,非常考驗孩子自律性及 ...

我仔情況同樓主孩子有點似,人不笨不懶對學習很有動機,遇到課外問題好有興緻會識得住己去找資料搵答案,同番高幾級的表哥表姐解釋,但性格粗心大意到而家仲可以錯d幼稚園程度的問題,一直徘徊在1b-2a之間,我都struggle 緊係咪應該比佢去間2A 等佢不用花太多精力去追分數,有多d時間自由發揮尋找多d考卷以外的知識

小加子 發表於 20-10-6 22:20
我仔情況同樓主孩子有點似,人不笨不懶對學習很有動機,遇到課外問題好有興緻會識得住己去找資料搵答案, ...

B1同B2睇法又唔同,若我意見貴子弟如屬B1生,就唔好揀B2學校,始終B1學習氣氛理應較好。小朋友小五定小六?1b-2a差别大,或者等出咗呈分 banding 再決定吧!

不大諗真温書,迫佢唔到。但涉獵多方面知識,歷史地理科學常識,甘可以搏大抽獎入1a嗎?上到中學辛苦嗎?  ...

可以,如果你孩子運氣好。Band 1C學生 是有機會在大抽獎抽到Band 1A 校,但只有甲1和乙1的機會。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-10-7 08:55
可以,如果你孩子運氣好。Band 1C學生 是有機會在大抽獎抽到Band 1A 校,但只有甲1和乙1的機會。
...

甘知道跟1a學生抽甲部乙部的機會是均等的,因為肯定不是邊沿人。

piglet0529 發表於 20-10-7 10:13
甘知道跟1a學生抽甲部乙部的機會是均等的,因為肯定不是邊沿人。

看隨機號碼運氣吧!  自行照入表,但不要有任何期望。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-10-7 10:19
看隨機號碼運氣吧!  自行照入表,但不要有任何期望。

自行或會一間1a, 一間1b

咁真係要小朋友有心溫書,鍾意睇書同識考試係兩回事,如果唔俾心機落教科書,Band乜都有問題,中學嘢同小學唔同,我哋學校雖然唔係1A,但年年都有幾個留班無心機上堂啦、無心機讀書啦、拍拖啦⋯⋯

1998Ruby1998 發表於 20-8-24 10:27
同意知識豐富但唔代表係「考試高分」,唔識考試攞分、背啱書、嘔啱嘅答句,一樣讀得辛苦。選科、讀大學,全 ...

請問中西區及灣仔區,女校方面,邊間係容易入理科?邊間中學教學方面比較會多測考?邊間中學是齊讀書冇乜課外活動?想找不讀書方面不要會太自由風,但有也有課外活動的中學,如choir, English Drama
(如果只計課外活動,Marymount 好適合,但讀書自由風又不合適,因為佢要老師比少少壓力才會用功的人,但本身讀書能力不差)

caca316 發表於 20-10-13 07:10
請問中西區及灣仔區,女校方面,邊間係容易入理科?邊間中學教學方面比較會多測考?邊間中學是齊讀書冇乜 ...

講真,有邊間中學真正會鼓勵唔使讀書又可以有一定成績?女校學生性格相近,選科比較容易,但選科次序還是要看成績作優先次序~~~

piglet0529 發表於 20-10-7 10:43
自行或會一間1a, 一間1b

或許自行次選 馬可賓  

mcl203 發表於 20-10-13 12:48
講真,有邊間中學真正會鼓勵唔使讀書又可以有一定成績?女校學生性格相近,選科比較容易,但選科次序還是 ...
就是不知道會不會有些學校理科比多班