用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小朋友只係1b~1c成績
go

如果小朋友只係1b~1c成績

醒目開學勳章

不大諗真温書,迫佢唔到。但涉獵多方面知識,歷史地理科學常識,甘可以搏大抽獎入1a嗎?上到中學辛苦嗎? 因見小朋友比讀中四的表哥知識還豐富,表哥讀緊1b中學,成績中等。

piglet0529 發表於 20-8-23 08:02
不大諗真温書,迫佢唔到。但涉獵多方面知識,歷史地理科學常識,甘可以搏大抽獎入1a嗎?上到中學辛苦嗎?  ...

1a校,最重要睇下個間學校會唔會行「自主學習」,好多1a校預咗學生會自習咗一d課程,由其中文科和英文科,辛唔辛苦就好睇自習時跟唔跟得上。其次,要留意高中選課,好多學校都係成績好就可以揀科先,要睇接唔接受到揀唔到大熱科目。

醒目開學勳章

gigayan 發表於 20-8-23 11:02

1a校,最重要睇下個間學校會唔會行「自主學習」,好多1a校 ...

那些科是熱門?小朋友喜歡地理物理知識,是不是熱門科?

piglet0529 發表於 20-8-23 14:22

要睇個間學校每科學位數量、會唔會係套餐形式選科、DSE 會唔會有d科成績比較出眾d......等等

知識豐富同讀書考試係兩件事
阿仔可以點樣短時間內在profo同面試裡呈現出來, 令學校加分呢?

識朋友個女, BAND 1邊緣人入咗1B學校,
中一追得好辛苦, 成績一直below average
佢而家已經矛盾緊, 如果讀1C或2A會唔會好D

不大諗真温書,迫佢唔到。但涉獵多方面知識,歷史地理科學常識,甘可以搏大抽獎入1a嗎?上到中學辛苦嗎?  ...

妳說1b/1c 成績咋, 但妳想他入1a, 又擔心壓力大

以上全部中唒, 非常啱, 件衫啱size 才穿得靚, 舒服和有自信, 唔啱size的衫, 最後只會二頭唔到岸, 1A校唔會保證到什麼, 最後需要的是靠自己

醒目開學勳章

naicha 發表於 20-8-23 15:55
知識豐富同讀書考試係兩件事
阿仔可以點樣短時間內在profo同面試裡呈現出來, 令學校加分呢?

冇諗過自行1a, 自行會揀較合成績的1b, 小朋友的profolio是豐富的,但怕羞,故自行不予厚望。 所以甲一及乙部緊要的。而因為另外一的考慮,有間1a某的原因吸引我,不是該校的成績,而此特質其他同區中學是沒有的。甘甲一乙一填佢,如真係入左讀得上嗎?是要考慮一下的。

知識豐富指學習到某些課題時巳經可以舉一反三,因為已經識,如歷史已通地理。當然我有擔心的是語文的問題。主要是英文,但甘又未算差既,冇1a同學甘top.

呢類係咪應該讀直資好過傳統學校??
希望每天開心渡過 ;-)

piglet0529 發表於 20-8-23 21:34
冇諗過自行1a, 自行會揀較合成績的1b, 小朋友的profolio是豐富的,但怕羞,故自行不予厚望。 所以甲一及乙 ...

咁了解下高中選科方法,萬一唔好彩成績唔夠人地好時,會有咩選擇,又合唔合乎你地嘅要求....... 睇隔離帖,入到1a校,但高中選科選唔到自己強項或興趣,都係一件幾大鑊嘅事.......

路過,少少意見.
先唔討論你小朋友是否有足夠能力讀1A先。中學唔同小學,上到中學,非常考驗孩子自律性及自學能力,學習態度尤其重要,越高年級越見真章。你提到小朋友不太認真温書,又不能迫,咁佢自律性是否強?性格又是否屬遇強越強,不怕錯敗?千萬别想著孩子或許有小聰明,對某些科目興趣濃厚知識較多,就可以應付1A中學嘅生涯。倘若孩子性格不能迫又不自律,選1A中學肯定會是錯配,恕直言就算好彩憑大抽獎抽入都隨時會跟唔上。

升中選校最重要考慮小朋友能力,學校理念是否與家長相符。中學係一個新環境多姿多采,除了學習上改變更會有許多活動,所有科目亦係新,英語教學對孩子來說更要重新適應,到中三又會是最多科目嘅一年,成績會直接影响孩子將來㨂選修科,所以家長揀選中學時都必須考慮。

piglet0529 發表於 20-8-23 14:22

phy chem bio econ 係熱門科
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-23 22:51
路過,少少意見.
先唔討論你小朋友是否有足夠能力讀1A先。中學唔同小學,上到中學,非常考驗孩子自律性及 ...

小朋友可以說是遇強愈強既,小學過程中由廣教班班一轉入普教精英班,之後保持班中中上甘。但不是outgoing 的小朋友。

佢守規距跟從老師,從不欠功課算不算自律?甘如果間中學會不断有小測,係咪甘可以跟到?

piglet0529 發表於 20-8-23 23:07
小朋友可以說是遇強愈強既,小學過程中由廣教班班一轉入普教精英班,之後保持班中中上甘。但不是outgoing  ...

如果你覺得小朋友自律性強,不用家長督促也能做到本份,咁你當然可以嘗試,因為家長才是最了解自己小朋友能力。
Good Luck

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-23 23:12
如果你覺得小朋友自律性強,不用家長督促也能做到本份,咁你當然可以嘗試,因為家長才是最了解自己小朋友 ...

是有規距的小朋友,不過你要他不断温書去拎頭三就有的難

醒目開學勳章

gracelam 發表於 20-8-23 22:53
phy chem bio econ 係熱門科

中左一科

醒目開學勳章

gigayan 發表於 20-8-23 22:30
咁了解下高中選科方法,萬一唔好彩成績唔夠人地好時,會有咩選擇,又合唔合乎你地嘅要求....... 睇隔離帖 ...

都會擔心,因我自己係甘。等我研究下間中學點計分去分高中班先。

感覺你小朋友應該可以應付到中學學習。不過1A中學通常應該都係英中,英文至少可以應付學習需要吧。

如果語文能力差一些,理科強,儘量揀中學比較容易揀到理科的學校。
抽獎靠運氣,要兩手準備。

醒目開學勳章

bwy, 小朋友排名有部份是被非術科拉低,即視藝同音樂,甘上到中學這些科目計入全級排名嗎?

piglet0529 發表於 20-8-24 07:00

間間中學計平均分都唔同,以我所知的中學,PE, 音樂,VA, 普通話都會計分,但比例少,有的 x 1, 有的x 0.5, 主科及理科有的 x4 有的x 3。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

同意知識豐富但唔代表係「考試高分」,唔識考試攞分、背啱書、嘔啱嘅答句,一樣讀得辛苦。選科、讀大學,全部都係講分數排名,中三仲需要你一次過讀十幾科,分配時間一啲都唔容易。Band 1A 校唔缺知識豐富、琴棋書畫、自律高嘅小朋友。衰啲講句,天文歷史地理科學外文我都略知一二,讀 Band 1A,識得比同齡人更多,英文詞彙運用有時候仲好過老師添!唯獨好多同學超級自律而且精益求精,日日放學補習增潤,我識嘅野都唔係考試範圍,冇分攞囉!

如果你小朋友係可以養到自律,各科能力平衡到,咁就可以報 Band 1A,有啲仔係遲開竅,中學先一鳴驚人。但中學好多科,有唔少人都因為中文/數學唔得,而花好多時間攞去,變相其他科目少左時間去溫書。每間中學排名、選科方法都唔同,有啲係套餐硬食 (e.g. HY 想讀 chem 就要讀埋 phy),有啲係按總成績優先揀科。有啲學校 Form 3 只係讀下 Phy Chem Bio Hist 就揀科,有啲學校 Form 3 讀埋 Geog、LS、Eng Lit、BAFS,科科都計分,有啲連 VA、PE 呢啲「唔重要嘅科目」都計分。

有啲 1A 係擺明專心谷讀書,冇乜活動,有啲就多活動到幾乎唔記得要讀書。有啲老師係工廠式訓練,暑假都要返幾日補課讀書,有啲就老師水過鴨背就當你識。搵 1A 校可以同時搵 2-3 間 1B 校。