用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 引導閱讀
go

引導閱讀 [複製鏈接]

大家用什麼技巧, 如什麼說話技巧或其他技巧, 方法來引導3歲小朋友閱讀或一起閱讀? 我試過扮唔開心, 下一秒他就讀了, 也試過用食物引誘。但只維持一次下次又打回原形唔肯看! 大家可以分享下嗎?
   2    0    0    0

回覆 Rila168168 的帖子

釋放精力後,疲倦時,與他一起閱讀

醒目開學勳章 王國長老

Rila168168 發表於 20-8-22 17:05
大家用什麼技巧, 如什麼說話技巧或其他技巧, 方法來引導3歲小朋友閱讀或一起閱讀? 我試過扮唔開心, 下一秒 ...
齋捉佢讀好悶.............

當年我會用毛公仔做輔助, 去到某張圖, 我會扮聲用公仔問我囡圖入面既人做緊咩, 等佢答我問題互動下,個時屋企既毛公仔出動晒囉

你 search 下 "手偶伴讀", 會有教學方法參考

【繪本共讀】講故事唔知點入手? 社工教你7大繪本共讀技巧

想當年係小學做 "故事媽媽", 個故事唔會講得完, 我係講講下就問小朋友問題, 唔會單向咁同佢地講, 諗返起我地個組真係幾嘈下

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我個女鐘意睇youtube同食野,我開始時,要佢同講明睇左幾多本書可以睇一陣YouTube 或食零食。
但不可以長期,這個是讓他嘗試接觸書的方法,媽媽在伴讀時,自己要好投入。生活上有時又提及一下書裡面的情節。要讓他覺得睇書有趣。
現在我小朋友會主動請我伴讀,希望你都會成功。

不要灰心,我女女開始都是這樣,無獎勵就不再看書,但媽媽要堅持,同時,想盡辦法表現到睇書好有趣,一定會成功!
我都是這樣捱過來

你講故事要扮唔同聲音配合內容,表情誇張,口語化d , 小朋友就會聽到津津有味,仲會望實本書。

同埋你揀咩書?

huiwo太太 發表於 20-9-4 23:15
你講故事要扮唔同聲音配合內容,表情誇張,口語化d , 小朋友就會聽到津津有味,仲會望實本書。

同埋你揀咩 ...

Oxford reading tree, raz a to z, honey English, jam jam English, 其他出名拿獎的繪本。中文就認字好好玩, 繪本, 幼稚園的教科書如什麼教育出版...你有好介紹嗎?

Rila168168 發表於 20-9-11 14:35
Oxford reading tree, raz a to z, honey English, jam jam English, 其他出名拿獎的繪本。中文就認字好好 ...

沒有限制什麼出版社,只要故事內容精彩搞笑,圖畫靚我都會揀。

大家用什麼技巧, 如什麼說話技巧或其他技巧, 方法來引導3歲小朋友閱讀或一起閱讀? 我試過扮唔開心, 下一秒 ...

有無試過帶小朋友去書店畀佢自己揀書睇?試下佢會中意pop-up定普通圖畫書
最緊要培養左閱讀習慣先

沒有技巧,因為全屋都係書。由佢一出世開始,已經見爸爸媽媽成日揸住本書,所以佢識坐開始就會攞起書類物體嚟睇,就好似呼吸一樣自然。仲有,響佢有閱讀習慣之前,嚴禁C6響佢哋面前打機

swytca 發表於 20-8-28 14:25
從你讀他睇開始。我仔仔就系咁,2,3歲開始,我讀他睇。剛開始他只睇圖片,一點點就開始睇字,但其實也不大 ...

你好呀!想問問如果一二年級有咩書目推薦嗎?中英文

係我女2歲既時候我買好多故事書,每晚我都會抽時間同佢講故事,主要都係睇圖片,間中問下佢我講過的內容,大家多啲互動,自然對睇圖書冇咁抗拒,形成每日的親子活動
不過真係要一段長時間,慢慢培養佢睇書的興趣

帶佢去書局揀鍾意睇既書,讀果時要扮聲,盡量誇張d,可以用公仔做輔助,就會生動d,我對2個小朋友都係咁做

C.L.CathyLiu 發表於 20-12-11 00:51
係我女2歲既時候我買好多故事書,每晚我都會抽時間同佢講故事,主要都係睇圖片,間中問下佢我講過的內容, ...

我都係用類似既方法,培養小朋友閱讀興趣

我引佢拎哂的公仔面向圖書出黎扮上堂,去圖書馆,我做miss同齊睇書,耐唔鐘我又同公仔講野,佢就會合醋。有時又同的公仔一齊玩戲劇,自编自導自演。
:-D :-?
‹ 上一主題|下一主題