用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 引導閱讀
發新帖回覆
go

引導閱讀

大家用什麼技巧, 如什麼說話技巧或其他技巧, 方法來引導3歲小朋友閱讀或一起閱讀? 我試過扮唔開心, 下一秒他就讀了, 也試過用食物引誘。但只維持一次下次又打回原形唔肯看! 大家可以分享下嗎?

回覆 Rila168168 的帖子

釋放精力後,疲倦時,與他一起閱讀

超級版主 醒目開學勳章

Rila168168 發表於 20-8-22 17:05
大家用什麼技巧, 如什麼說話技巧或其他技巧, 方法來引導3歲小朋友閱讀或一起閱讀? 我試過扮唔開心, 下一秒 ...
齋捉佢讀好悶.............

當年我會用毛公仔做輔助, 去到某張圖, 我會扮聲用公仔問我囡圖入面既人做緊咩, 等佢答我問題互動下,個時屋企既毛公仔出動晒囉

你 search 下 "手偶伴讀", 會有教學方法參考

【繪本共讀】講故事唔知點入手? 社工教你7大繪本共讀技巧

想當年係小學做 "故事媽媽", 個故事唔會講得完, 我係講講下就問小朋友問題, 唔會單向咁同佢地講, 諗返起我地個組真係幾嘈下

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

從你讀他睇開始。我仔仔就系咁,2,3歲開始,我讀他睇。剛開始他只睇圖片,一點點就開始睇字,但其實也不大識字,但他知道我一頁已經讀完。大概用左一年多,之後我會借2本中文書,一本好簡單字,讓他讀比我聽,一本我來讀,都系繪本,這個時候應該K3或小一,一直到2年級下,開始借故事書,就是一本裡面好幾個故事那種都是字的,這個係我讀,還是借繪本比他,讀給我聽。差不多大半年後,3年級就全部係小說啦,難的小說我讀給他聽,簡單小說他自己看,不需要在讀給我聽了。4年級的時侯,我已經不再讀小說給他聽了,他自己可以看得懂全本四大名著。這幾年他的書都系我選的,循序漸進,我唔會讓他睇福爾摩斯這類的口水書,市面一點口水書我都系無會選額,一般都系經典名著,獲獎作品。就是想等到他大了,他自己會去分辨哪些是用來消遣的書,哪些是真正值得看的,他自己會去選擇一些有深度的書。所以現在小學提倡閱讀,不管37二十一只有看書就系好,我是保留的。他幼稚園的時侯我也沒有刻意讓他去認字,都系很自然的一個過程下來。剛開始不用太在意結果,只是幫他養成一個過程,比如有些小朋友睡前要喝奶,不喝睡不著。就系養成習慣,睡前要講故事

我個女鐘意睇youtube同食野,我開始時,要佢同講明睇左幾多本書可以睇一陣YouTube 或食零食。
但不可以長期,這個是讓他嘗試接觸書的方法,媽媽在伴讀時,自己要好投入。生活上有時又提及一下書裡面的情節。要讓他覺得睇書有趣。
現在我小朋友會主動請我伴讀,希望你都會成功。

不要灰心,我女女開始都是這樣,無獎勵就不再看書,但媽媽要堅持,同時,想盡辦法表現到睇書好有趣,一定會成功!
我都是這樣捱過來

你講故事要扮唔同聲音配合內容,表情誇張,口語化d , 小朋友就會聽到津津有味,仲會望實本書。

同埋你揀咩書?

huiwo太太 發表於 20-9-4 23:15
你講故事要扮唔同聲音配合內容,表情誇張,口語化d , 小朋友就會聽到津津有味,仲會望實本書。

同埋你揀咩 ...

Oxford reading tree, raz a to z, honey English, jam jam English, 其他出名拿獎的繪本。中文就認字好好玩, 繪本, 幼稚園的教科書如什麼教育出版...你有好介紹嗎?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊