用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區3間女校情況
樓主: rinarina
go

灣仔區3間女校情況  

mcl203 發表於 20-8-22 16:42

我個人感覺,MSS和SSGC,英語能力強係會有啲用,尤其是MSS~~ ...

MSS & SSGS 英文強確實有優勢,意思係可以流利地英語溝通,聽講讀寫樣樣精,呢兩間即係高中最多女出國的。

rinarina 發表於 20-8-24 12:16
唔好意思各位,想搞清楚,如果小囡是屬灣仔區,但不是以上直屬小學,即係有幾多位在自行階段給外校生?
...

灣仔區你唔好只睇各校有幾多街位,你可以考慮究竟有幾多同組別學生係需要爭位,你嘅評估對手來自邊啲同區小學。只睇各校街位,係自己嚇自己~~~

灣仔咁多強直屬小學,B1率高,即係其他小學B1率會相對低咗,直小學生係統一階段好少橫向選校的~~~

eli_leung 發表於 20-8-24 12:17
MSS & SSGS 英文強確實有優勢,意思係可以流利地英語溝通,聽講讀寫樣樣精,呢兩間即係高中最多女出國的。 ...

MSS英文水平應該高於SSGC~~~

mcl203 發表於 20-8-24 12:24
灣仔區你唔好只睇各校有幾多街位,你可以考慮究竟有幾多同組別學生係需要爭位,你嘅評估對手來自邊啲同區 ...
呢點也明白,如果我不横向選,就要挑戰英華、庇記喇喎,我反而怕囡囡未必適合

mcl203 發表於 20-8-24 12:24
灣仔區你唔好只睇各校有幾多街位,你可以考慮究竟有幾多同組別學生係需要爭位,你嘅評估對手來自邊啲同區 ...

直中只能用自行、叩門拔尖,所以自行直中不會機會少咗。

rinarina 發表於 20-8-24 12:30
呢點也明白,如果我不横向選,就要挑戰英華、庇記喇喎,我反而怕囡囡未必適合 ...

個人想法,YWGS和BPS係差唔多啫~~~

我心目中,自行想揀間合適囡囡性格的學校, 也同時評估下, 自行收外來生人數.....

rinarina 發表於 20-8-24 12:46
我心目中,自行想揀間合適囡囡性格的學校, 也同時評估下, 自行收外來生人數..... ...

睇漏左你指自行~

其實兩間中學傳統風格好唔同,尤其是中學,選邊間適合自己小朋友似乎唔難~

MSS自行應該會用部份位收自己學生,亦似乎為用少量位去收國際學生~

SPSS數字上99個直屬位應該夠收晒自己學生,可能,未必需要用到自行位~

rinarina 發表於 20-8-24 12:30
呢點也明白,如果我不横向選,就要挑戰英華、庇記喇喎,我反而怕囡囡未必適合 ...
MSS會易過英華、庇記, 起碼一定有得 In. 英華、庇記分分鐘 In 既機會都無.
MSS Interview主要都係傾下計, 英華、庇記係考試好唔同. Oral 面試叻的不妨一試.

mcl203 發表於 20-8-24 13:21
睇漏左你指自行~

其實兩間中學傳統風格好唔同,尤其是中學,選邊間適合自己小朋友似乎唔難~
MSS 自行收幾多MPS?今年應該有數字。

cafeva 發表於 20-8-24 13:54

我又唔知噃~~~

曾經知嘅係10個8個咁啦~~~

cafeva 發表於 20-8-24 13:54

MSS 直屬位79個
MPS 據校務報告平均¾升MSS(9X人)
以此推算 自行 MPS:外校生 約1:3

MSS今年會唔會自行都撰人interview?

RN82 發表於 20-8-24 18:53
MSS今年會唔會自行都撰人interview?
呢個問題好難答,因為永遠唔會知學校管理層點諗不過今年何校長(即起mps做咗5年)的校長上任,雖舊還新,所以我估計今年唔會點變

Poyau 發表於 20-8-24 15:13
MSS 直屬位79個
MPS 據校務報告平均¾升MSS(9X人)
以此推算 自行 MPS:外校生 約1:3
是嗎?好似之前睇過MPS校長篇訪問,佢話2/3學生升MSS

cafeva 發表於 20-8-24 20:43

平均¾ 每年人數有上落
⅔同¾ 相差約十人左右

Annual School Report 2018 - 2019 (p.4)
https://www.mps.edu.hk/attachment/pdf/1576555156gE8ho.pdf

An average of about three quarters of the entire Primary 6 students continues their education in Marymount Secondary School after Secondary School Places Allocation (SSPA).

No. of students (2018-2019)
P.6 121
P.5 130
P.4 126
P.3 127
P.2 126
P.1 128
Total 758

cafeva 發表於 20-8-24 20:43

某些年,大約~88-90 MPS 直升MSS,P6生大約~12X~~~

rinarina 發表於 20-8-22 15:40
自行有意報這4間其中一間:聖保祿天主教、MMS、St Stephen’s girl及英華
-想知4間中學「自行收生」著重哪 ...

其實如果唔係親生女,你四間是但入到一間都開香檳啦,係咪應該揀兩間最有把握的作為自行呢?畢竟這四間超熱門,入自行的都是Band one水平

MSS 學校網只有10位最Top DSE, 但有冇講成績, 又冇公告今年DSE, 好多中學都有啦, 是否成績差強人意?

pccw2017 發表於 20-8-24 13:22
MSS會易過英華、庇記, 起碼一定有得 In. 英華、庇記分分鐘 In 既機會都無.
MSS Interview主要都係傾下計,  ...

如果來年仲有機會進行自行面試,報YWGS同MSS好似一定都有得In

BPS就揀人見

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。