用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 hsbc開離岸戶口
樓主: angel_laam
go

[英國] hsbc開離岸戶口  

chriwily 發表於 20-8-22 22:43
我都預咗飛之前收吾切張卡,諗住阿仔到埗後落分行要求重寄再落行拿。聽你甘講是否打電話過HSBC UK報失並要 ...

其實可以同HSBC 講,叫佢唔好寄黎香港,直接係英國分行攞,但就要講定邊間分行

lamwwjd 發表於 20-8-22 23:26
其實可以同HSBC 講,叫佢唔好寄黎香港,直接係英國分行攞,但就要講定邊間分行
...

感謝,甘我下週問問銀行可否報失重寄至學校附近分行拿先,不過要預一預時間寄到分行,驚分銀吾可以keep太長時間!

chima_pigpig 發表於 20-8-22 22:41
我已經等咗1個月都未到,火都嚟

我仲嬲,幾經波折終於約到開英國戶口,當時女職員話而家開趕吾及寄卡比女,叫我比女自己去英國開,所以我冇幫女開。點知分行經理話我女未夠十八,自己係英國開吾到!2頭吾到岸🙈🙈

hei918 發表於 20-8-23 00:06
我仲嬲,幾經波折終於約到開英國戶口,當時女職員話而家開趕吾及寄卡比女,叫我比女自己去英國開,所以我 ...

之前見有家長分享過未夠18歲當地開戶問題,以下link希望幫到你

17歲可以開學生户口交學費同宿費嗎?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3838971

chriwily 發表於 20-8-23 00:59
之前見有家長分享過未夠18歲當地開戶問題,以下link希望幫到你
好多謝你吖,尼個post我都睇過,不過匯豐職員好肯定甘話:未夠十八,要監護人一齊先可以係英國開戶口,好在挨幾個月佢就18,最壞打算就等18先開啦

hei918 發表於 20-8-23 01:17
好多謝你吖,尼個post我都睇過,不過匯豐職員好肯定甘話:未夠十八,要監護人一齊先可以係英國開戶口,好在 ...

吾洗客氣,希望你囡囡一切順利!

我都預咗飛之前收吾切張卡,諗住阿仔到埗後落分行要求重寄再落行拿。聽你甘講是否打電話過HSBC UK報失並要 ...

我張卡等了個幾月

總行職員要我們打電話去英國,要求取消張卡,然後要他們DHL寄過來。不過我嫌麻煩,沒有咁做。好彩張卡一個多月終於寄過來。

wwtsy 發表於 20-8-23 09:56
總行職員要我們打電話去英國,要求取消張卡,然後要他們DHL寄過來。不過我嫌麻煩,沒有咁做。好彩張卡一個 ...

想請問你是幾號收到hsbc UK通知已開戶,又係幾號收到張卡架,吾該。

angel_laam 發表於 20-8-22 14:03
8月頭打去開戶,琴日收電話排15/9幫我電話填表,再約個期去總行開戶。我同職員講阿仔22/9飛,距話到時應該 ...

jm 子女應該是過英國大學,我地是中學,早在頭初有學校offer 信後馬上申請,3月申請,6月才完全攪店,期間包括等去總行,等英國寄來確認信件和卡再另外等開通密碼,也有打去倫敦那邊問野,到所有東西到手,就要開始繁複既網上和手機開通過程,都好了,最後要做第一次登記由香港戶口轉賬過英國戶口,都好了,再由英國戶口轉到學校戶口,中間要電腦和手機一起操作,因為須要多層驗證碼。

煩死人了,不過一旦開通了,以後轉錢即時之餘更沒手續和海外滙錢費用。  要預英國滙豐做野非常慢。

wwtsy 發表於 20-8-23 09:56
總行職員要我們打電話去英國,要求取消張卡,然後要他們DHL寄過來。不過我嫌麻煩,沒有咁做。好彩張卡一個 ...

想問佢地係平郵定掛號?
我其實唔係話好急,但等到我人都忟

既然佢已經通知你已開戶, 應該可以問返佢你戶口號碼! 你打返去 Premier, 佢地應該幫你查到, 順便通知佢你 UK 果邊地址, 佢會幫你搵最就近分行。

chima_pigpig 發表於 20-8-23 14:16
想問佢地係平郵定掛號?
我其實唔係話好急,但等到我人都忟

平郵,效率好慢

chriwily 發表於 20-8-23 11:29
想請問你是幾號收到hsbc UK通知已開戶,又係幾號收到張卡架,吾該。

七月初收到通知開戶,八月二十一號先收到卡。不過感覺香港郵局都耽誤了三個星期

wwtsy 發表於 20-8-23 20:17

要個半月先收卡,慘了!

我剛收到hsbc sms同email , 有個全新服務,可以直接ebanking 網上交文件申請,3-4星期通知申請結果

angel_laam 發表於 20-8-24 20:05
我剛收到hsbc sms同email , 有個全新服務,可以直接ebanking 網上交文件申請,3-4星期通知申請結果
...

需要收費嗎?

咁我又唔知呀,email 無提

回覆樓主:

我剛收到HSBC電話告知,當地HSBC因疫情同二郵遞延誤關係,依家會先由電郵通知客戶賬戶資料,總共會有4封email,其中第3同4封係賬戶同卡資料,吾洗等收卡先來確認同開通online banking, 我已收2封email, hsbc話幫我去追另外2封,大家留意下自己登記既郵箱有冇,因可能會跌落spam or junk box

我哋都係等唔切,如果直接去到UK開用小朋友嘅學校宿舍地址得唔得?
但香港離岸係聯名戶口,冇小朋友名咁得唔得呢?