用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 hsbc開離岸戶口
go

[英國] hsbc開離岸戶口  

8月頭打去開戶,琴日收電話排15/9幫我電話填表,再約個期去總行開戶。我同職員講阿仔22/9飛,距話到時應該比到22/9前去總行開戶既期我。

想問下有冇家長等唔切最終去到英國直接開戶?可唔可以分享下?英國本地開個戶口係咪可以link通香港戶口?謝謝

angel_laam 發表於 20-8-22 14:03
8月頭打去開戶,琴日收電話排15/9幫我電話填表,再約個期去總行開戶。我同職員講阿仔22/9飛,距話到時應該 ...

芵國直接開離岸戶囗好似昰要英國地址等證明,另-般工作效率不快。。。另好奇一問,8月頭打本地開戶,你22/9前開到好犀利,自己6月打去本地開戶佢話現排隊中,有方法可快D?有冇直線電話?

brother4 發表於 20-8-22 17:12
芵國直接開離岸戶囗好似昰要英國地址等證明,另-般工作效率不快。。。另好奇一問,8月頭打本地開戶,你2 ...

我6/8打去架,都係隨便網上搵個電話,我都無留記錄,我等左成個星期都收唔到電話就直接落分行問,又再登記多次身分證同電話號碼,琴日先收電話。我仲以為我已經好耐,等左幾個星期

angel_laam 發表於 20-8-22 17:15

我6/8打去架,都係隨便網上搵個電話,我都無留記錄,我 ...

無言(打親佢都話好多人排隊中)…或者去分行 行-轉

brother4 發表於 20-8-22 17:39
無言(打親佢都話好多人排隊中)…或者去分行 行-轉

你去行一轉試下,我以為等幾日點知成個星期未等到電話,唔對路就直接去分行,留左資料都係叫我等電話,真係無奈,已經半放棄狀態,因為阿仔仲有一個月就飛。

angel_laam 發表於 20-8-22 17:55
你去行一轉試下,我以為等幾日點知成個星期未等到電話,唔對路就直接去分行,留左資料都係叫我等電話,真 ...

thx

angel_laam 發表於 20-8-22 14:03
8月頭打去開戶,琴日收電話排15/9幫我電話填表,再約個期去總行開戶。我同職員講阿仔22/9飛,距話到時應該 ...
After you meet HSBC at headquarter, they will send the application to HSBC UK and it will take about 3 to 4 weeks for UK to process.  So the services will probably be available one month after 22/9.

cherubic 發表於 20-8-22 17:58
After you meet HSBC at headquarter, they will send the application to HSBC UK and it will take about ...

Thanks

上星期銀行職員話英國戸口有8千幾人排緊隊🙈

hei918 發表於 20-8-22 18:02
上星期銀行職員話英國戸口有8千幾人排緊隊🙈

真係好誇張呀,因為早排個個申請離岸,哎,等唔切就去到英國先開戶啦

HSBC UK is slow these days.  I think some staff WFH.  I applied at the end of June and got everything at the end of July.  Then I called UK to set up the online banking.

回覆樓主:

我17/7電話填form,10/8落行交住址證明同簽form,今日收到hsbc UK email通知已開戶,依家等debit card,不過開戶時staff講過張卡起碼要1個月先寄到來

我幫仔開個普通戶口,先去附近銀行約好期,一星期後收到電話通知分行因疫情關閉,叫我去其他分行搞。於是我去另一分行約好期,隔一星期帶小朋友去開戶,去到發現分行又因疫情關閉,今次直頭冇通知!

chriwily 發表於 20-8-22 18:06
我17/7電話填form,10/8落行交住址證明同簽form,今日收到hsbc UK email通知已開戶,依家等debit card,不 ...

想問張卡係咪係英國寄去香港?因為我仔已有宿舍地址,諗緊係咪直接填寄去英國好啲

hei918 發表於 20-8-22 18:07
我幫仔開個普通戶口,先去附近銀行約好期,一星期後收到電話通知分行因疫情關閉,叫我去其他分行搞。於是我 ...

唔憂做

angel_laam 發表於 20-8-22 18:08
想問張卡係咪係英國寄去香港?因為我仔已有宿舍地址,諗緊係咪直接填寄去英國好啲
...

我係英國寄香港,我提交住址證明係香港,所以只可寄反香港!你有英國住址證明當然寄反英國快好多!

chriwily 發表於 20-8-22 18:14
我係英國寄香港,我提交住址證明係香港,所以只可寄反香港!你有英國住址證明當然寄反英國快好多!
...

感謝你,希望15/9 電話填完form後真係比個快期我去總行搞啦

我17/7電話填form,10/8落行交住址證明同簽form,今日收到hsbc UK email通知已開戶,依家等debit card,不 ...
我地 15/7 HSBC UK 已開戶, 但而家都未收到 debit card, 我地九月頭要過去, 所以索性通知 UK 果邊收唔到, 當寄失, 叫佢安排喺 UK 果邊分行攞!

我已經等咗1個月都未到,火都嚟

HeiHeiMa 發表於 20-8-22 22:29
我地 15/7 HSBC UK 已開戶, 但而家都未收到 debit card, 我地九月頭要過去, 所以索性通知 UK 果邊收唔到,  ...

我都預咗飛之前收吾切張卡,諗住阿仔到埗後落分行要求重寄再落行拿。聽你甘講是否打電話過HSBC UK報失並要求重寄UK地址?但未收卡同銀行文件,未知戶口號碼,請問要點通知UK銀行?