用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無家長住馬鞍山區? 一齊傾下89網小學,9月份要選校!! ...
樓主: 臭臭
go

有無家長住馬鞍山區? 一齊傾下89網小學,9月份要選校!!

musiclover1609 發表於 21-4-27 06:54
為何靈糧小學不好呢?
我冇話佢唔好哦。我並非用家。不喜歡,只系個人從自己直接或間接信息里得出的主觀意識。還是請參考其他真正用家的看法吧。

hundred100 發表於 21-4-26 17:25
你可以舉例下,馬鞍山邊間二線比呢間好?睇成績緊系先睇考前面那一批啦。況且,至少馬崇,基督冇人會當佢地 ...

在馬鞍山嘅所謂二線學校入唔到頭20真係唔好諗band 1中學。

我尋日再睇另一間差不多嘅小學,佢只寫出50%左右嘅人派去邊啲比較出名中學,無實數。

都唔知道係學校水平唔夠,學生出到去真係比下去,定係歷史問題。

但靈糧課程係深啲,至少科英文係,以為水平會高一啲。

LittleCS 發表於 21-4-27 11:29
在馬鞍山嘅所謂二線學校入唔到頭20真係唔好諗band 1中學。

我尋日再睇另一間差不多嘅小學,佢只寫出50%左 ...

唔明白,靈小睇往績,應該頭 30~40 都可以穩陣band1,為什麼入唔到頭20就唔駛諗band 1?  我聽舊年畢業的人講,都話派得幾好...

Hippos 發表於 21-4-30 22:04

唔明白,靈小睇往績,應該頭 30~40 都可以穩陣band1,為什麼 ...

睇你用咩心態去睇:

只要入到Band 1就得,成績跟唔跟到大隊唔諗住,入咗再睇吓點幫佢。

希望到中學不要成績一落千丈,希望可以以中上游成績讀上去。

呢兩種不同諗法都會各有取向。

見過有第一個例子嘅情況,真係可以去到好慘。第一年已經要留級,之後變成二進制。

所以我傾向第二個主張多啲。

當然,唔係人人不一樣,有人可以逆境自強。

回覆樓主:

利申,自己係靈小用家,所以一直有留意佢升中的表現,計住自己band幾,應該留意什麼中學, 我睇咗幾年靈小年報的實際數字,同埋schooland , bigexam的中學banding, 佢 band 1 /2/3 的分佈一直都算平均,  每個banding 都約有4x-5x人,加晒幾年的成積,band 2 是比較多少少,但都是 3x%/3x%/3x% 的比例。 所以見到之大家説的數字覺得很奇怪,為什麼級20要選 band 2 而且話佢50% band 3? 我知道人人心中把尺都有唔同,也可能有個別小朋友有些例外情況,不過大方向來說,總會有些坊間數字可以參考吧?