用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無家長住馬鞍山區? 一齊傾下89網小學,9月份要選校!! ...
go

有無家長住馬鞍山區? 一齊傾下89網小學,9月份要選校!! [複製鏈接]

各位家長好,
阿仔今年升K3,家住馬鞍山,大家一齊傾下89網的學校,好嗎?大家交流下!!

你們有無諗好點選學校未?

我就心儀1-1-1 馬鞍山主風
   1    0    0    0

回覆樓主:

馬主升中成績居首 大熱之選

Hello! 我小朋友今年讀K3, 下年升小一,剛剛搬入黎馬鞍山都唔太清楚89校網情況,暫時心儀雨川,其他學校有無話邊間係happy school 同傳統學校?

tingting716 發表於 20-8-29 21:51
Hello! 我小朋友今年讀K3, 下年升小一,剛剛搬入黎馬鞍山都唔太清楚89校網情況,暫時心儀雨川,其他學校有 ...

雨川你了解下升中成績先好揀

坊間流傳89區,大抽獎乙二不中,必中寶校,唔知係咪真嘅?

ScarlettMan 發表於 20-9-20 16:59
坊間流傳89區,大抽獎乙二不中,必中寶校,唔知係咪真嘅?

馬鞍山89網11間小學
3間大熱獨一無二 4間次熱乙二未必中
乙三好可能係餘下4間之一

回覆樓主:

聽人講馬循都唔錯..
多數d人都心儀主風馬循

Poyau 發表於 20-9-21 12:00
馬鞍山89網11間小學
3間大熱獨一無二 4間次熱乙二未必中
乙三好可能係餘下4間之一

請問三間大熱指馬主,馬循同邊間?
請教乙二放咩最穩陣?
乙三是放心儀比扣門用嗎?
謝謝

Wuubee 發表於 21-1-24 07:54
請問三間大熱指馬主,馬循同邊間?
請教乙二放咩最穩陣?
乙三是放心儀比扣門用嗎?

馬主 馬循 同 馬禧

馬禧較低調,純粹因為係大水坑,自成一角我個女係馬禧讀得好開心,老師非常好,
跟同區相比,馬禧學生普遍有禮貌,有規矩
但特殊學習需要既小朋友就唔太適合,
識有啲高年級同學家長,聽講派位唔錯

睇吓你既小朋友屬邊類型
讀書型,活潑形都適合
能力弱就要諗諗,可能要考慮信義陳元喜嗰啲

YYsome 發表於 21-4-1 22:50
馬禧較低調,純粹因為係大水坑,自成一角我個女係馬禧讀得好開心,老師非常好,
跟同區相比,馬禧學生普遍 ...

請問馬禧的功課會很多嗎?

回覆 Poyau 的帖子

都想要請問下糧靈如何?升中怎樣?

xubin2008 發表於 21-4-17 10:15

都想要請問下糧靈如何?升中怎樣?

馬靈2020年22%(33/147人)升B1英中
加上B2A-1C英中 共38%(56/147人)

2020年
B1^ 33/147 (22.45%)
曾肇添 5 呂明才 9 林裘謀 4 沙培 3
沙官 3 沙崇 2 沙蘇 2 沙循 1
他區: 喇沙 1 | 宣基 1
直資: 英華 1 | 顏寶鈴 1

B2A-1C^ 23/147 (15.65%)
林漢光 7 IHMC 7 郭得勝 3 鄭榮之 2
直資: 培基 4

B2^ 15/147 (10.20%)
青年會 3 胡忠 2 楊葛小琳 1 梁文燕 1
他區: 德蘭 1 | 寧二 1
直資: 德信 5 | 羅定邦 1

NR* 75/147 (51.70%)
馮敬堯 15 陳震夏 12 馬崇 8 馬聖 7
曾壁山 6 潮州會館 5 東院黃鳳翎 4
陳階 2 覺光 2 邱金元 1
馮黃鳯亭 1 樂道 1 基督 1
他區: 劉梅軒 6 崇天 2 黃楚標 1 葵蘇 1
直資: STCC 1

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
* 包括坊間評為B3及部分B2中學

小六升中派位
http://www.mosllps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1947&mode=published&nocache&lang=zh

非常感謝,看來糧靈升中率並唔係特別亮麗,唔知我講得啱唔啱

xubin2008 發表於 21-4-17 13:16

非常感謝,看來糧靈升中率並唔係特別亮麗,唔知我講得啱唔啱 ...
要看你拿它和誰比。馬鞍山我認為的一線只有馬主,馬循兩間。其他的,除了四寶以外都為2線。靈糧的成績在2線中已是較為出色的。

回覆 hundred100 的帖子

好嘅,感謝你耐心解答~

回覆 musiclover1609 的帖子

我覺得唔算好多不過我覺得要睇做功課態度和學習能力
同一班同學,做功課既時間可以差距一兩小時
不過普遍快脆完成功課
能力高啲,仲有時間參加多啲興趣班

hundred100 發表於 21-4-17 18:24
要看你拿它和誰比。馬鞍山我認為的一線只有馬主,馬循兩間。其他的,除了四寶以外都為2線。靈糧的成績在2線 ...

不敢苟同,實在派得都幾差, 50% 嘅人要入Band 3。
只係可以讚佢夠老實,派邊間,有幾多人都講晒係知。

LittleCS 發表於 21-4-26 13:25

不敢苟同,實在派得都幾差, 50% 嘅人要入Band 3。

你可以舉例下,馬鞍山邊間二線比呢間好?睇成績緊系先睇考前面那一批啦。況且,至少馬崇,基督冇人會當佢地系BAND3,不要隨便解讀數字。利申,我一向不喜歡呢間學校,純粹講成績佢算二線里較好的。你都唔曉馬鞍山所謂二線成績有几差。

hundred100 發表於 21-4-26 17:25
你可以舉例下,馬鞍山邊間二線比呢間好?睇成績緊系先睇考前面那一批啦。況且,至少馬崇,基督冇人會當佢地 ...

為何靈糧小學不好呢?
‹ 上一主題|下一主題