用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屋企有工人姐姐可以教導和交談英文
go

屋企有工人姐姐可以教導和交談英文  

如屋企有工人姐姐可以教導和交談英文,如係你還會報網上學習給她們學習嗎?參考意見(emoji)(emoji)

回覆 kelly6688 的帖子

工人姐姐的口音如何?語法okay嗎?如果家長真的希望提升英文口語我覺得應該都係要俾錢出去跟真正母語的NET老師上課,如果想平啲可以俾小朋友睇英文節目,學得好快。我就唔會指意姐姐教。

回覆樓主:

會!小兒細時姐姐嘗試教佢英文發音,到左k2時佢知姐姐口音同用詞好多錯處,但佢同姐姐講野時會扮姐姐既口音講野,仲要同我講,菲律賓人係咁講既
你話跟姐姐學英文work 唔work 呢?

好多家長連香港人教英文都唔接受

1998Ruby1998 發表於 20-8-22 15:16
好多家長連香港人教英文都唔接受

視乎想要咩…外國人教口音一般正規d,但通常較hea。
也有人傾向用香港人教英文,真正操到成績。

kelly6688 發表於 20-8-22 12:17
如屋企有工人姐姐可以教導和交談英文,如係你還會報網上學習給她們學習嗎?參考意見(emoji)(emoji)
...

其實你工人姐姐係做家務喔,你信得過佢哋D英文?

bugmum 發表於 20-8-22 14:59
會!小兒細時姐姐嘗試教佢英文發音,到左k2時佢知姐姐口音同用詞好多錯處,但佢同姐姐講野時會扮姐姐既口音 ...
佢地仲會教open the light, put it in the table.  最頂引是小朋友話姐姐英文啱我的是錯
其實起初引入的菲傭英文是ok 的,e加質素冇乜保證,不過for 語境冇乜所謂

bugmum 發表於 20-8-22 15:39
視乎想要咩…外國人教口音一般正規d,但通常較hea。
也有人傾向用香港人教英文,真正操到成績。
...
攞分找local, 傾計搵鬼佬

MrBeast 發表於 20-8-22 17:12
佢地仲會教open the light, put it in the table.  最頂引是小朋友話姐姐英文啱我的是錯
其實起初 ...

咦!就係咁,你扮得好似!

我第一個姐姐D英文ok的,可能係世界性問題,依家D越後生越唔得,我已經揀讀過大學,唔係高中果D。

教啲賓式英文激死你

MrBeast 發表於 20-8-22 17:14

Exactly!    

回覆樓主:

我朋友都話嬲豬,7千幾蚊讀私幼,比姐姐教到錯哂!咩鬼都話finish... 我friend 話想finish 佢

MrBeast 發表於 20-8-22 17:12
其實起初 ...

係,open the light, open the orange, in the table, in the bed... 真係激列呢。我次次要即時糾正佢和細路。但我都唔係可以分分秒秒在旁,所以要落多幾錢功夫,跟緊 D

MrBeast 發表於 20-8-22 17:14

好中 point

Pigdripy 發表於 20-8-22 22:56
係,open the light, open the orange, in the table, in the bed... 真係激列呢。我次次要即時糾正佢和細 ...

同我屋企個一模一樣
佢地咩鬼都open 得!

如果工人姐姐識講英文, 我覺得只可以訓練佢地唔怕"講"英文, 但文法, 口音果啲, 我唔係好信得過.

mimi1102 發表於 20-8-26 10:20
如果工人姐姐識講英文, 我覺得只可以訓練佢地唔怕"講"英文, 但文法, 口音果啲, 我唔係好信得過.  ...

完全無可能信啦係咪呀,尤其依家3X歲後生果輩,真係差好遠。

Pigdripy 發表於 20-8-22 22:56
係,open the light, open the orange, in the table, in the bed... 真係激列呢。我次次要即時糾正佢和細 ...

我鄰居小朋友讀老牌國際小學,到year4仲講open the light,我聽到真係