用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2020報英國醫科大學
樓主: Cecilia66
go

2020報英國醫科大學   [複製鏈接]

Augesttime 發表於 21-2-18 11:37

以國際生計,又不是當地讀GCE AL, UCAT/BMAT係好重要, 一向也是screening(call interview)的指標。

UCAT<< 顧名思義, 考intangible, 考天才波, 但重要過有幾多A*, 有d奇怪·⋯

小鹿揀學校 發表於 21-2-20 09:49
UCAT

因為考data processing/reading速度和做最佳scenario decision反應. 和醫護工作性質類同。
呢D唔可以靠谷(e.g. AL 拎A*), 但唔係叫考天才, 而係反映佢地多年各種數理語文學習日積月慮的成果。
2800+係好成績, 一年3萬幾人考, 2900就穩坐頭10%咁滯, 考都好睇狀態, 一個test好exhausting吓。我見家中孩子練習UCAT時, 我覺得完成到都好叻了, 好好奇佢點頂?!佢考完第一刻拎分紙出來, 真係似人地生完仔咁鬆一口氣, 好好笑

Augesttime 發表於 21-2-20 10:33
因為考data processing/reading速度和做最佳scenario decision反應. 和醫護工作性質類同。
呢D唔可以靠谷 ...
用好短時間考好多嘢, 確實不容易....
Btw, 你哋在 medify 做練習?

小鹿揀學校 發表於 21-2-20 10:50
用好短時間考好多嘢, 確實不容易....
Btw, 你哋在 medify 做練習?

online有用過medify , 買1個月嗰隻plan

小鹿揀學校    發表於 21-2-20 18:58

小鹿揀學校 發表於 21-2-19 21:35
剛上網search 過吓, BMAT/UCAT都只能考一次

bmat要留意,如果考牛津,只接受11月考試嘅成績,佢哋唔睇另一個架。

Augesttime 發表於 21-2-18 20:17
你仔仔有夢想, 又有心有力去追夢, 呢份誠意實在可嘉! 一定如願以償的!  

橫掂首選留港讀醫, 無所 ...

多謝祝福!不過都有諗埋萬一考唔到醫科,佢會轉攻AI,希望係呢個範疇度幫到醫生去醫人。我聽完都幾感動,天主自會安排適合佢嘅事呢

giver    發表於 21-2-23 22:03

October. 發表於 21-2-18 22:40
38分應該穩入。

我覺得個predicted grades 有啲流流哋   睇埋呢次mock嘅成績再算了。而家都會諗自己總分幾多,按照自己時間表溫習,唔好偏科,考好中文,就係而家嘅目標啦!

silvia_ng 發表於 21-2-23 17:42
我覺得個predicted grades 有啲流流哋   睇埋呢次mock嘅成績再算了。而家都會諗自己總分幾多,按照 ...
覺得PG都有少少參考埋以往表現,祝你仔取得滿天星。

離考DSE越來越近,我唔敢俾壓力我仔,唔知佢溫到幾多,感覺佢集中溫中意既科目,中英文唔多覺佢有掂。不過,由佢囉,順其自然。

silvia_ng 發表於 21-2-23 17:41
多謝祝福!不過都有諗埋萬一考唔到醫科,佢會轉攻AI,希望係呢個範疇度幫到醫生去醫人。我聽完都幾感動, ...

咁你可以留意一下新架坡南洋理工大學,沈祖堯將會去果間。沈祖堯自己講呢間醫學院嘅AI係其中吸引佢去嘅原因。

silvia_ng 發表於 21-2-8 12:41
thank you! 我呢排忙到嘔電,好耐冇上線。你呀仔如何?祝福佢第日都順利入讀醫學院呀!
...

多謝你呀!我仔仔都係UK既醫科全軍覆末,你仔仔第五個choice係乜嘢科?我仔當時選biomedical science, 不過而家唔係好想讀呢科,算啦,我估人哋都唔收佢!

mami42 發表於 21-2-24 02:59
多謝你呀!我仔仔都係UK既醫科全軍覆末,你仔仔第五個choice係乜嘢科?我仔當時選biomedical science, 不 ...

Deleted

October. 發表於 21-2-23 18:41
覺得PG都有少少參考埋以往表現,祝你仔取得滿天星。

離考DSE越來越近,我唔敢俾壓力我仔,唔知佢溫到幾多 ...

我仔有時都溫到發呆,不過真係每日都有抽時間留比可怕的中文科,佢哋呢屆又係一啲都唔容易呢!希望我哋啲細路都可以考取好成績啦

P1001S 發表於 21-2-23 19:08
咁你可以留意一下新架坡南洋理工大學,沈祖堯將會去果間。沈祖堯自己講呢間醫學院嘅AI係其中吸引佢去嘅原 ...

多謝你嘅資訊   我了解下先!

mami42 發表於 21-2-24 02:59
多謝你呀!我仔仔都係UK既醫科全軍覆末,你仔仔第五個choice係乜嘢科?我仔當時選biomedical science, 不 ...

第五個選擇係咩我都嚟太記得,只記得好似係Imperial 不過仲未有聲氣,我哋又冇理。

Horsebbj 發表於 21-2-24 07:27
今年報英國醫科真係好難, 未有面試就已經收到3間reject, 仲有1間pending, 第5個選biomedical science, ...

Congratulations! HkU CO for Alevel是4A*是嗎?聽聞香港考嘅A Level都取消了,祝福Mock可以考到CO成績呀

silvia_ng 發表於 21-2-24 07:51
Congratulations! HkU CO for Alevel是4A*是嗎?聽聞香港考嘅A Level都取消了,祝福Mock可以考到CO成績呀  ...

多謝你! CO是4A*, 祝你的孩子稍後都收到好消息

Horsebbj 發表於 21-2-24 14:05
多謝你! CO是4A*, 祝你的孩子稍後都收到好消息

昨天也收到hku conditional offer 4A*, UK也是全軍覆沒,沒辦法希望可以meet 到offer啦!

bkyanhei 發表於 21-2-25 00:36
昨天也收到hku conditional offer 4A*, UK也是全軍覆沒,沒辦法希望可以meet 到offer啦!
...

恭喜你! 希望大家都可以順利入讀   

...
請問您們的predicted grade 也是4A*嗎?

...
Congratulations!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊