用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2020報英國醫科大學
樓主: Cecilia66
go

2020報英國醫科大學   [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 21-2-8 12:42
我仔最後竟然全軍覆沒,KCL,UCL,Manchester都冇得interview  最估佢唔到嘅Oxford竟然有,真係摸 ...

英國報醫也好困難,孩子舊年都係得兩間有得interview。你孩子讀IB或 AL ? 如果係IB, 往年經驗43分基本上收嘅機會好大。

我仔最後竟然全軍覆沒,KCL,UCL,Manchester都冇得interview  最估佢唔到嘅Oxford竟然有,真係摸 ...

係咪仲有學校未通知interview?因為今年疫情問題,我見你話Oxford rejected,但其他未reject,是否還有機會?

F15X5 發表於 21-2-8 14:17
英國報醫也好困難,孩子舊年都係得兩間有得interview。你孩子讀IB或 AL ? 如果係IB, 往年經驗43分基本上收 ...

我仔係DSE考生嚟架!所以應該更少人入到吧

snugglechums 發表於 21-2-8 15:18
係咪仲有學校未通知interview?因為今年疫情問題,我見你話Oxford rejected,但其他未reject,是否還有機會 ...

其他直頭rejected呢,interview機會都冇

是否personal statement 出事?寫的唔fit呢幾間?

請問 DSE 要有乜 predicted grades 先有機 in KCL, UCL 醫學院?
還是主力看 UCAT, BMAT scores ?

b3410 發表於 21-2-9 07:03
是否personal statement 出事?寫的唔fit呢幾間?

應該predicted grades我哋寫太低了吧

小鹿揀學校 發表於 21-2-17 11:21
請問 DSE 要有乜 predicted grades 先有機 in KCL, UCL 醫學院?
還是主力看 UCAT, BMAT scores ?

我搵唔到好多DSE考生數據,所以都答你唔到。因我哋冇用agent,所以都可以話係冇咩人指導。呀仔ucat 考2810,sjc band 3 ; bmat考6.8/8.6/3.0A。 predicted grades只寫了兩個5**,四個5*,兩個5,呢個成績真係香港兩間醫學院都未必考到 不過我真係怕佢最後寫到幾勁predicted grades但考唔到咪仲失望,所以都係穩陣啲(雖然都唔覺得佢會reach 到 ),請學校幫我哋寫低啲。校長都有問,呢個成績得唔得架?我話是但啦

呢度寫出嚟,希望幫到日後打算用DSE考英國醫學院嘅學生,自己參考啦

silvia_ng 發表於 21-2-17 20:54
應該predicted grades我哋寫太低了吧

咁如果你哋依家睇返,是否應該寫高d? 或者至少不用寫太低?
不過滿天星已經唔低了喎

silvia_ng 發表於 21-2-17 21:00
我搵唔到好多DSE考生數據,所以都答你唔到。因我哋冇用agent,所以都可以話係冇咩人指導。呀仔ucat 考2810 ...

謝謝分享
英國大學醫學院應該睇四科,
令郎最佳四科為 5**/5**/5*/5*...
至於如何convert to AL grades 就真係 因大學而異...
有d當 A*A*A*A* while 有d卻當 A*A*AA...
而且亦要看那4科是否 3 electives+math... 若是中/英/通識可能又唔計·....這可能影響到面試機會...

到英國讀醫可説是理想的選擇...
在新BNO 5+1政策下, 可以留在英國行醫,·…
而在林鄭強力梗推引入外國醫科畢業港人的政策下,回流香港行醫亦可以...
可以說進可攻, 退可守!

請問令郎如何準備 UCAT, BMAT?
是裸考, 操pass papers,補習?

silvia_ng 發表於 21-2-17 21:00
我搵唔到好多DSE考生數據,所以都答你唔到。因我哋冇用agent,所以都可以話係冇咩人指導。呀仔ucat 考2810 ...

以國際生計,又不是當地讀GCE AL, UCAT/BMAT係好重要, 一向也是screening(call interview)的指標。
UCAT band 3係太低, 尤其撘着只得2810嘅成績。我估唔太關predicted grade事。連中大都寫明, 如有UCAT,要2850+最少band 2的。

大家可以去pearson edexcel看各年technical reports, 或上UCAT consortium睇簡易版的statistics summary。
(更正:有齊多年reports的網址)
https://www.ucat.ac.uk/about-us/technical-reports/

https://www.ucat.ac.uk/results/test-statistics/

回覆 silvia_ng 的帖子

但其實你個寫低左的predicted grade 都已入硬hku or cu 的medicine la .

b3410 發表於 21-2-18 09:16
咁如果你哋依家睇返,是否應該寫高d? 或者至少不用寫太低?
不過滿天星已經唔低了喎

都冇咩所謂呀!隨緣啦!反正我唔覺得我仔可考到滿天星 其中個中文寫5,但我覺得佢攞三都有危機 只係聽人話唔睇中文科(劍橋有講明睇四科core要5, 好似係),但都唔好寫太差。

小鹿揀學校 發表於 21-2-18 11:27
謝謝分享
英國大學醫學院應該睇四科,
令郎最佳四科為 5**/5**/5*/5*...

佢兩科星星係英文同數學。其實係佢自己想做醫生,媽媽只陪佢追夢咁陪佢癲下啦   

UCAT裸考,知死後佢BMAT做咗一晚pastpaper(online係英國買咗本練習寄嚟屋企),答案仲要我幫手對,因為果陣校內有統測,佢自己都冇時間攪呢啲了。

Augesttime 發表於 21-2-18 11:37

中大不嬲都收得少NJ學生,係寫得勁誇張高分呀

UCAT兩間學校唔邀請面試確實係意料之內,我哋都有做足功課睇咗好多年stat的。不過BMAT另一間都冇就有點模不著頭腦,因呀仔頭兩part嘅分算係top 5% and top 0.5%。

Anyway,呢個經驗幾好,比呀仔知道天外有天,人外有人,DSE就要更加努力了!

oasismcmug 發表於 21-2-18 13:59
回覆 silvia_ng 的帖子

但其實你個寫低左的predicted grade 都已入硬hku or cu 的medicine la .  ...

好似有啲忟水架,都要睇面試滿意先有機,唔係穩入嘅分數。

silvia_ng 發表於 21-2-18 18:41
佢兩科星星係英文同數學。其實係佢自己想做醫生,媽媽只陪佢追夢咁陪佢癲下啦   

UCAT裸考,知死 ...

你仔仔有夢想, 又有心有力去追夢, 呢份誠意實在可嘉! 一定如願以償的!

橫掂首選留港讀醫, 無所謂啦!下一步就諗揀港大定中大了。
佢BMAT接近裸考咁高分已證明佢有料到呢

silvia_ng 發表於 21-2-18 18:48
好似有啲忟水架,都要睇面試滿意先有機,唔係穩入嘅分數。
38分應該穩入。

lovenature 發表於 20-8-25 09:58
UCAT / BMAT 不可以早考,因為大家係用同一年成績做收生
UCAT 是 computer based exam, 由七月至十月自選一 ...
請問 BMAT 可以考晒八月、十一月嗎?如考晒, 會計最高分果次定最後果次?
UCAT 可由七月至十月自選一天去考, 咁又可考幾多次, 如考幾次又點計最後呈分成績呢?

小鹿揀學校 發表於 21-2-19 08:47
請問 BMAT 可以考晒八月、十一月嗎?如考晒, 會計最高分果次定最後果次?
UCAT 可由七月至十月自選一天去考 ...
剛上網search 過吓, BMAT/UCAT都只能考一次
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊