用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2020報英國醫科大學
樓主: Cecilia66
go

2020報英國醫科大學  

oasismcmug 發表於 20-8-24 23:09
回覆 lovenature 的帖子

可以suggest ucas 點樣prepare , web 上的practice test 有用嗎?通常要prepare  ...
你是指BMAT / UCAT 嗎?UCAS 是英國報大學用的 platform,每間 med school 學校也有不同要求, 所以選校十分重要,高分當然好,但低分也不是沒有選擇,例如 Edinburgh 和 KCL , 有 2800+ 可較穩陣,如果只有2200+ ,選 Keele / Leicester 較大機會,又例如 Cardiff shortlist 是不計 UCAT, 佢哋計 GCSE 成績。 所以可以考完之後睇分數再決定報唔報和報那一間。除此之外,predicted grade 最少要有AAA / A*AA 因為大部分Med school 的最低要求,當然越多A* 越好。
至於準備 UCAT / BMAT,當然越早越好,我見 A 工廠 sixth form 一開始已經 train 。UCAT 數學較重,BMAt 會有 Math Phy Chem Bio 的範圍,坊間有好多 training course, 也有 online, 你也可以買 practice book 做, 熟能生巧。

Sammi8818 發表於 20-8-25 08:13
如果係考dse,幾時考呢幾個試好?
UCAT / BMAT 不可以早考,因為大家係用同一年成績做收生
UCAT 是 computer based exam, 由七月至十月自選一天
BMAT 是 fixed date exam, 多數八月和十一日 (今年疫情八月取消左)

如果係 DSE 考生,應該係升中六嗰年的暑假考較好,開左學可能會忙d,
要注意 Oxford 只接受 BMAT 十一月的成績,其他 BMAT school Cambridge/ UCL / Imperial 是八月和十一月都計,UCAS 十月中 deadline, 如果唔打算報 oxford 最好早d考,起碼知道成績先選校,如果一定報 oxford ,咁都冇辦法,唯有不要報太多 BMAT school

lovenature 發表於 20-8-25 09:58
UCAT / BMAT 不可以早考,因為大家係用同一年成績做收生
UCAT 是 computer based exam, 由七月至十月自選一 ...
謝謝你!

咁例如dse 考生點睇分數來選擇呢?local AL 睇3至4科,咁如dse 呢?predicted grade 也看3科嗎?只想選擇medicine ,排名不高的大學也ok , 你提到Cardiff 不shortlist ucat , 是不睇ucat 的分數?看GCE , 但hk dse 生無GCE 分係咪唔洗唸?可以提供多啲比較易入d 的I 資料嗎?dse 已經好chur , 未必真能像在UK 的學狂practice ucat

oasismcmug 發表於 20-8-25 19:30

咁例如dse 考生點睇分數來選擇呢?local AL 睇3至4科,咁如dse 呢?predicted gra ...

Shortlist的考生要飛去英國面試,DSE考生要留意揀選的英國大學的面試日期,會否和DSE考試日期太近,或者和自己中學的畢業試相撞

Sammi8818 發表於 20-8-25 08:13
如果係考dse,幾時考呢幾個試好?

佢指定日期報名架,UKCAT好似9月1開始,BMAT要考NOV

語文試IELTS 考左未?

回覆 silvia_ng 的帖子

我個就ielts 已考左,出埋result 。但UK 要求on ielts 不高

想問今年年頭d medicine 的interview 是否如期進行?有冇變左on line interview ?

oasismcmug 發表於 20-8-26 21:23

想問今年年頭d medicine 的interview 是否如期進行?有冇變左on line interview ? ...
我女兒不是今年考的,她正在英國讀醫,所以我唔知道今年 interview 的安排,唔好意思。

oasismcmug 發表於 20-8-25 19:30

咁例如dse 考生點睇分數來選擇呢?local AL 睇3至4科,咁如dse 呢?predicted gra ...
因為DSE不是主流成績,我見 med school 的網站多數是英國或 IB 的公開試,建議你 send email 去你想入的 med school 問一下 DSE 的要求。我朋友今有Queen Mary Offer, 她的 offer 是五科 level 5, offer 唔太難,但係要 shortlist到有面試和面試成功較難,女兒當年學校說十個國際生考,大約三個面試,三個面試有一個成功得到 offer 。

唔該,謝謝你的回覆

想問u 是跟據BMAT 成績收生嗎?如果唔係好高今分for oversea student 係咪連interview 都未必有?

oasismcmug 發表於 20-11-28 13:39

想問u 是跟據BMAT 成績收生嗎?如果唔係好高今分for oversea student 係咪連inter ...

首先,睇你揀邊間大學,係有分UCAT類定BMAT類。

如確認係BMAT類,就要上該校網頁,睇下佢點用BMAT分。以往報考人士平均BMAT分、獲邀面試人士BMAT平均分、成功錄取人士BMAT平均分。

有啲講埋點計佢哋嘅A-level/GCSE分,不過我哋冇(DSE考生的話),我直接skip。因為冇咗呢part參考分數,國際生亦因有限額(如Oxford只面試32個國際生),所以呢個BMAT相對係一個重要指標了。

如果bmat分太低,真係面試機會都未必有呢(我同呀仔都係以有面試當完成目標架啦)。

尋日出bmat成績,我去啲學生討論網站睇,Oxford好似只得一兩個學院在出成績前邀請人面試,其餘學院都未見出email。我哋都等緊睇下可否「成就解鎖」,攞到一個面試機會

我有望BMAT 係各u 的cut off point , 但我問題係如我唔係Uk Citizen , 係overseas student , 咁係咪可能well above 佢地過往的cut off point 都未必有interview 因為overseas 很少quota ?

oasismcmug 發表於 20-11-28 21:20

我有望BMAT 係各u 的cut off point , 但我問題係如我唔係Uk Citizen , 係overseas  ...

我都唔係UK citizen,我相信international students bmat cut off score一定高好多添呢。Interview Quota我見唔係每間都有,但錄取quota就一定有

可以講下BMAT 通常各session 幾多分才有得interview 嗎?我見過往d cut off point 唔高,但唔知overseas 係點?可以以imperial college 為例嗎?你都等緊call for interview ? 可以通知聲嗎if you receive anything ?
By the way , BMAT 收分後要自己通知個4間u 嗎?or British council will inform the 4 medical school ?

oasismcmug 發表於 20-11-28 21:38

可以講下BMAT 通常各session 幾多分才有得interview 嗎?我見過往d cut off point  ...

我仔冇考Imperial,冇研究佢哋cut off幾多呢。我兩間UCAT,兩間BMAT暫時都未收到任何消息呀。British Council會直接比我哋考生成績比相關大學,唔洗自己再forward比佢哋架啦。

lovenature 發表於 20-8-24 20:23
女兒的師兄師姐全部都有實習,我都唔知點解有人咁傳。之前局長去左英國宣傳,叫英國畢業生回流,如果選擇有 ...

請問乜嘢是有限度執業?

我想問下,如果只修Phy Chem  M2 可以報外國醫學院嗎?

回覆 iloveo 的帖子

有限度註冊醫生只能在政府、醫院管理局、香港大學醫學院和香港中文大學醫學院,並需從事指定範疇的醫療工作。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊