用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2020報英國醫科大學
go

2020報英國醫科大學  

學費,讀幾多年,實習機會,好煩惱,應該報邊間醫科大學好呢?

回覆 Cecilia66 的帖子

hi,

King College
Queen Mary
Imperial College
UCL

等我告诉你, 以上学校是非常之难入啲,这两年我面试都非常有经验,英国医科及牙科收很少人,所以申请人必须是非常非常非常之优秀的.

回覆 fireworks 的帖子

hi,

还有, 如果你不是英国公民,学费更是天文数字!  实习机会等等,医科并不容易读,也不容易收生.   你再考虑吧.......

fireworks 發表於 20-8-21 18:33

我們不是英國公民,囡囡立志做醫生,要有什麼成績才可以有機會面試,學費應該大約多少呢?

hi,

首先英国医学院:   不同学校有不同要求, 你自己去每个学校的网站看看他们收分要求.  读医科要考能力测试---  UKCAT, BMAT.  分数越高越好!    经过这我两年在香港观察,一係留喺香港度,如果想真係读医科,去澳洲容易很多.  例如 MOASH, ALDIE

fireworks 發表於 20-8-21 18:29

我囡囡現在在英國讀AL,我見到她也選了 UCL,Queen Mary, 但我也擔心佢選校是否正確,因為我沒有經驗,不知如何可以幫到她。

Ranking for reference

https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2020/medicine

for imperial 學費 GBP 44,000- ,讀幾多年 - 6

也可以講講澳洲讀醫科的要求嗎?考完dse 才申請嗎?

Cecilia66 發表於 20-8-21 16:19
學費,讀幾多年,實習機會,好煩惱,應該報邊間醫科大學好呢?
我小朋友在英國讀醫,我印象之中Cambridge 和 Imperial 較貴,其他差不多。如果六年課程又會貴過五年。你可以去學校網頁 check 到學費。實習機會一定有,因為NHS 近年已經改左用T4 student visa 俾國際生實習,再加上英國也缺醫生。
至於報那一間要睇igcse , predicted grade, Ukcat / BMAT

oasismcmug 發表於 20-8-22 21:07

也可以講講澳洲讀醫科的要求嗎?考完dse 才申請嗎?
澳洲好多醫學院要graduate entry, 只有幾間係 undergraduate entry, 要考 UCAT

回覆 lovenature 的帖子

英國如果唔係UK citizen 和用DSE 報,機會係米太低?我見入到而又唔係citizen 的大多是用IB, 無物聽過用dse 得?如用dse , u 通常看曬咁多科or 幾多科?如申請邊d u for medicine 會易啲or 一般都難?

你囡囡唔係公民留在當地就業成功率大嗎?  我見過之前有其他post提過,唔係公民連實習機會都差啲,如果回港就業又要再考牌也非易事。

oasismcmug 發表於 20-8-24 07:18

英國如果唔係UK citizen 和用DSE 報,機會係米太低?我見入到而又唔係citizen 的 ...
我有朋友是用 DSE 入的,也有朋友 IB入,因為 international student 只有7% ,所以無論用 GCE / IB / DSE 都難,都要考 UKCAT / BMAT, 所以我覺得最重要係如果 UKCAT / BMAT 夠高分,用那一個試入分別不大。

mielmiel 發表於 20-8-24 12:18
你囡囡唔係公民留在當地就業成功率大嗎?  我見過之前有其他post提過,唔係公民連實習機會都差啲,如果回港 ...
女兒的師兄師姐全部都有實習,我都唔知點解有人咁傳。之前局長去左英國宣傳,叫英國畢業生回流,如果選擇有限度執業是可以立即回港,要私人執業便要考試,有個協會會幫佢地考番香港。

lovenature 發表於 20-8-24 20:18
我有朋友是用 DSE 入的,也有朋友 IB入,因為 international student 只有7% ,所以無論用 GCE / IB / DSE  ...

想問下, UCAT有3200+ , 無打算考BMAT, UCAS aim high應該點排頭3個醫科?Imperial, Edinburgh 和UCL 分別大嗎?

chickchick 發表於 20-8-24 21:20
想問下, UCAT有3200+ , 無打算考BMAT, UCAS aim high應該點排頭3個醫科?Imperial, Edinburgh 和UCL 分別 ...
Imperial 同 UCL 只睇 BMAT, 不計 UCAT,如果要報呢兩間就要考BMAT.

UCAS 最多可以報四間 Med School , 沒有次序排位,如果有 offer, 先至要選兩間排次序

如果UCAT 有3200 已經係 top 10% 了,如果SJT 有 1 或2, Edinburgh 都好穩陣,可以參考以下 admission statistics

https://www.ed.ac.uk/files/atoms/files/mbchb_admission_statistics_2017_to_2019_0.pdf

lovenature 發表於 20-8-24 21:39
Imperial 同 UCL 只睇 BMAT, 不計 UCAT,如果要報呢兩間就要考BMAT.

UCAS 最多可以報四間 Med School , 沒 ...

yes sjt有band 1.

咁似乎考埋BMAT多些選擇.

lovenature, 謝謝你的資料

chickchick 發表於 20-8-24 21:41
yes sjt有band 1.

咁似乎考埋BMAT多些選擇.
加油呀,希望你仔仔/ 女女入到理想學校

可以suggest ucas 點樣prepare , web 上的practice test 有用嗎?通常要prepare 幾耐才考到高分?so you are saying the bottle neck 考medicine 是ucas ?

lovenature 發表於 20-8-24 21:39

UCAS 最多可以報四間 Med School , 沒 ...
如果係考dse,幾時考呢幾個試好?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊