用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2020報英國醫科大學
樓主: Cecilia66
go

2020報英國醫科大學   [複製鏈接]

回覆 Cecilia66 的帖子

唔好意思,我都想知aus take medicine 的資料. Aus 2022 medicine 開學的還未截止申請,咁快出了收你個女?Aus take medicine 要考ucat anz , 你已考了?可否告訴我怎樣prepare ? 介意pm 我aus 邊間medical school? 我好有興趣aus take medicine

Cecilia66 發表於 21-7-2 23:42
我囡囡5月份在英國考完 A level 了,已回香港,放棄了英國和愛爾蘭醫學院,現在安排明年去澳洲讀醫科。
...

英國和愛爾蘭收咗都唔讀而選澳洲? 可以分享原因嗎?我們都打算報澳洲以防成績不達香港大學的CO要求

Horsebbj 發表於 21-2-24 07:27
今年報英國醫科真係好難, 未有面試就已經收到3間reject, 仲有1間pending, 第5個選biomedical science, ...

請問AS level 要有幾多,才有機會有CU interview?

如用GCEAL 成績報澳洲醫科/牙科,應該點樣計劃?幾時要開始報,有冇試要先考?

vnice 發表於 21-9-12 13:08
如用GCEAL 成績報澳洲醫科/牙科,應該點樣計劃?幾時要開始報,有冇試要先考?
...

要考 ISAT 或者 UCAT

見到英國大學收international students 讀醫科/牙科嘅學位好少。澳洲大學有冇同樣限額?唔知會唔會多啲?

vnice 發表於 21-9-15 00:41
見到英國大學收international students 讀醫科/牙科嘅學位好少。澳洲大學有冇同樣限額?唔知會唔會多啲?
...

澳洲都有限額

oasismcmug 發表於 20-8-25 19:30
回覆 lovenature 的帖子

咁例如dse 考生點睇分數來選擇呢?local AL 睇3至4科,咁如dse 呢?predicted gra ...
我都想知,由Sixth form先開始讀AL,冇GCSE,係咪一定唔得?

醒目開學勳章

想問吓已登記 UCAS,我可以係邊度睇到自己個 Application number 呢?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆 rocket 的帖子

我都想知,係咪一定要GCSE成績。因為小朋友已中四,agent叫我報明年9月1 yesr gcse course,但我原本plan中五後去讀A level. Agent話報醫gcse成績都重要,但8個月讀8科去考又怕出黎成績唔好。FM同Phy中四無讀,而家讀緊Chem, Bio, Econ. 去讀gcse又要重新讀Phy加FM,怕8個月搞唔掂,唔報又怕影響日後報讀醫科。請给意見,謝謝各位

vnice 發表於 21-9-12 13:08
...

我都好想知,親戚話問過agent,知佢得中四,就唔想接佢生意,攪到而家茫無頭緒

Cecilia66 發表於 21-9-12 13:41
要考 ISAT 或者 UCAT

想問問,
1 想入讀直接undergrad醫科/牙科,都係考同一款aptitude test,即係UCAT就可以報晒2種(醫+牙)?

2 拎住AL成績(即係8月有結果),其實個conditional offer係幾時出?因為1月開學,其實會唔會唔出condition,直頭要等8月有結果直接reject/accept?

3 報讀嘅時段,其實係出了AS 結果未?sorry我太多問題,但因為南北半球d開學時間好大分別,我都好亂。

謝謝你的分享,十分感激

回覆樓主:

請問有沒有係英國大學讀了一年医科或加拿大大学讀了一年health science 後apply入港大或中大讀医?

粉紅布丁狗 發表於 22-4-12 17:48
請問有沒有係英國大學讀了一年医科或加拿大大学讀了一年health science 後apply入港大或中大讀医?
...

要問港大或中大會否接納成績

替你高興!

粉紅布丁狗 發表於 22-4-12 17:48
...

聽過一位醫生話佢澳洲讀了一年醫返香港讀,不過應該好多年前的事.

……

littleTi 發表於 22-6-20 16:51
請問如果香港的大學及英國G5都有醫科CO,如成績兩邊也達標,大家會如何考慮?

香港醫學院:平、靚、正

如果諗長遠啲,其實喺邊度讀大學都喺一樣,最重要係將來小朋友想在那裏生活和發展,就揀喺邊度讀大學。

Cecilia66 發表於 22-6-21 09:50
如果諗長遠啲,其實喺邊度讀大學都喺一樣,最重要係將來小朋友想在那裏生活和發展,就揀喺邊度讀大學。
...

多謝你的回覆。

littleTi 發表於 22-6-20 16:51
請問如果香港的大學及英國G5都有醫科CO,如成績兩邊也達標,大家會如何考慮?

香港醫學院:平、靚、正

QS 2022年世界大學醫科排名
牛劍 排 2/4 五大
UCL/Imperial 排 7/8 十大
中大/港大 排 29/40 亦好好

https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2022/medicine

https://jump.mingpao.com/career-news/daily-news/%E3%80%90%E6%B5%B7%E5%A4%96%E9%86%AB%E7%94%9F%E3%80%91%E9%A6%96%E6%89%B9%E8%AA%8D%E5%8F%AF%E8%B3%87%E6%A0%BC%E5%90%8D%E5%96%AE%E5%87%BA%E7%88%90-27%E9%96%93%E4%B8%8A%E6%A6%9C%E5%A4%9A%E8%8B%B1/

https://jump.mingpao.com/career-news/wp-content/uploads/2022/04/3a443e4be29ddb6b7687bb8a0be532cf.jpg

https://jump.mingpao.com/career-news/daily-news/%E3%80%90%E6%B5%B7%E5%A4%96%E9%86%AB%E7%94%9F%E3%80%91%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E6%89%B9%E8%AA%8D%E5%8F%AF%E8%B3%87%E6%A0%BC%E5%90%8D%E5%96%AE%E5%85%AC%E5%B8%83-%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%BE%A9%E6%97%A6%E9%A6%96/

https://jump.mingpao.com/career-news/wp-content/uploads/2022/06/ac8490089b73d2371272e08d0dced115.jpg

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊