用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 民意調查:大家覺得咩條件下應該復課? ...
樓主: bugmum
go

民意調查:大家覺得咩條件下應該復課? [複製鏈接]

如果開學,這意味著所有常規活動都會增加。因此,確保漏洞(例如豁免水手)不會再次打開。

與之前相比,現在有增強的測試能力。因此,至少能夠進行快速massive school testing. 希望能夠迅速遏

回覆樓主:

復得啦!無論在街或在商場都係大人及小朋友,郊外地方仲多。只要戴好口罩,勤洗手,就ok。 大人都係咁返工。
當然等到零確診係安全,但可惜香港係國際城市…惟有自己做好d防疫措施,保持身體健康、常做運動先係上策。

我覺得分年級及分時間上學,例如逢星期一,三,五就1,3,5年級返學校上堂,2,4,6年級就屋企網課~逢二,四,六就2,4,6年級返學校上堂,1,3,5年級就屋企網課……學校就唔會一下子就聚集太多人……而且返半日,唔好喺學校食飯,我諗已經好ok~

回覆 littlehoneymum 的帖子

點都係面對面上堂學嘢好啲, 不過冇辦法之下, 我都想學校老師同我個女zoom, 我個女每日上兩節, 中間有個小休, 唔係跟平日嘅時間表咁上堂, 加埋喺google classroom放啲影片 同網上學習內容, 仲會派發紙本功課, 我覺得都幾唔錯。

如果復課返半日都ok, 唔知幾時變返全日制, 最擔心係晏晝嗰餐飯, 個個除低個口罩。 我都有問學校會點樣安排, 佢哋話訂緊防飛沫板, 準備 你每一個學生。

ivywanwt 發表於 20-9-18 20:43
如果復課返半日都ok, 唔知幾時變返全日制, 最擔心係晏晝嗰餐飯, 個個除低個口罩。 我都有問學校會點樣 ...

我覺得半日好好,下午做功課,學才藝,仲有時間玩!

bugmum 發表於 20-9-19 11:53
我覺得半日好好,下午做功課,學才藝,仲有時間玩!
X2小朋友多咗時間休息

我囝上咗一個學期zoom堂,近視深咗一百度

kudon 發表於 20-9-19 14:41
X2小朋友多咗時間休息

我囝上咗一個學期zoom堂,近視深咗一百度

我唔敢驗   
唔洗再zoom! 直頭要開香檳慶祝!
‹ 上一主題|下一主題