用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Joyful 荃景or麗城邊間好d?
go

Joyful 荃景or麗城邊間好d?

屋企系荃灣,兩間都好近,請問下Joyful邊個校區好d?open day去過荃景,好似好細間,麗城會唔會大d靚d?但好似荃景campus仲難入d?點解?

求用家分享!

回覆樓主:

未去過荃景,麗城分校有9個班房,全校上下午班一共有18班。我唔知荃景有幾多班,不過麗城肯定大過堂景,但麗城冇 outdoor playground.

回覆 cookiedog 的帖子

請請問荃景有outdoor playground 嗎?麗城d老師有愛心嗎?係咪要經常比錢參加活動?

回覆 CloveH 的帖子

荃景PN用家,嚟緊直升K。個人意見,覺得其實兩間都差唔多。配套上,麗城campus比較大,但冇outdoor playground;荃景campus相對細,但有個唔算大嘅outdoor playground。

荃景campus,PN每班最多14人,K會再多番d同學,由於學校無咁多人,d教職員同啲學生關係幾close,試過有一次我去學校幫手做義工,一個我唔係好識嘅老師(唔係主要教我個仔嘅)居然聽到我個仔嘅英文名,就知佢係邊個,仲講得出佢一d性格特質 。(咁當然都有可能係因為我個仔太social的緣故 XD)

所以兩間比較嘅話,我覺得各有各好啦。

sarah_cy 發表於 20-8-27 11:08

荃景PN用家,嚟緊直升K。個人意見,覺得其實兩間都差唔多。配套上,麗城campus比較大 ...

多謝!

sarah_cy 發表於 20-8-27 11:08

荃景PN用家,嚟緊直升K。個人意見,覺得其實兩間都差唔多。配套上,麗城campus比較大 ...

想問疫情期間joyful PN網絡教學如何?學校通知話學費冇減免,都係5000幾蚊

每星期有教學短片(由4-8條不等),有教phonics,數學,中文,故事(英,普),工作紙解說,有時有勞作,音樂,運動,主要會同小朋友每個星期要做嘅tasks有關,睇唔哂都唔會話好影響做tasks。每個星期大概6-8個tasks, around一半係optional. 所以唔夠時間嘅時候,我都係同我仔一齊做咗唔係optional嗰d就算,不過就算無做哂,都唔會追你一定要交。

每星期4日zoom@30分鐘一堂(class size約 4-6)有互動,
每星期有工作紙及home learning kit。home learning kit的material相當好,d卡or paper類型會過哂膠。除咗勞作嗰啲,其他好多都可以翻用,隨時都可以同我仔玩番。我仔算幾適應用Zoom上堂,知識都吸收到。

中間有d月份有學費部份減免,上堂上到7月底,8月有兩星期免費補堂。

sarah_cy 發表於 20-8-27 13:40

每星期有教學短片(由4-8條不等),有教phonics,數學,中文,故事(英,普),工作紙解說,有時 ...

我知joyful英普7:3,好奇同學仔之間會唔會講英文or廣東話多d?

我仔同班同學仔情況一半半啦。
我仔就比較多講廣東話,我諗係同屋企人本身講邊種語言多啲有關,但我仔會識得轉語言,如果用英文問佢,佢就會回英文(間唔時會用廣東話回),基本你用英文問佢,佢大部份都能理解同比反應。普通話嘅話就一時時啦,因為平日唔多用。佢都會明嘅、識比反應,但唔會多講。

sarah_cy 發表於 20-8-28 12:15

我仔同班同學仔情況一半半啦。

我以前聽聞每個PN班都有一位net做英文老師?但我琴日orentiation先知係一位識講英文的本地老師。難道因為疫情net少左所以冇net?請問你仔個班有冇net?

我仔PN班係net teacher做class teacher,一個本地老師做co-teacher,一個普通話老師。嚟緊K1都係一樣咁安排呀。

sarah_cy 發表於 20-8-30 13:48

我仔PN班係net teacher做class teacher,一個本地老師做co-teacher,一個普通話老師。 ...

net teacher係外籍老師?我orientation見到嘅英文老師係本地老師,只不過講英文

Pn同K都係外籍老師呀!
會唔會有機會係ABC個類老師?因為School website講明Class teacher係native English teacher。

我仔今年荃景K1,尋日orientation都係外藉老師做class teacher

CloveH 發表於 20-8-20 20:13
屋企系荃灣,兩間都好近,請問下Joyful邊個校區好d?open day去過荃景,好似好細間,麗城會唔會大d靚d?但 ...

荃景我放棄咗am Offer,因為真係接受唔到個環境,所謂嘅outdoor playground 係大廈天井,校舍勁細,感覺好侷促,流感高峰期唔敢想像....我報之前冇參觀過學校,interview 當日先第一次參觀學校,早知係咁我就報麗城

sarah_cy 發表於 20-8-30 14:09

Pn同K都係外籍老師呀!

pn三個老師同時都在課室?3:14?

比例係2:14。以我所知,通常co-teacher會留喺課室,而class teacher、普通話老師或音樂堂老師就未必會同時出現係課室,所以一般情況都係會兩個老師係度。